«Δοκιμάστε» τα καλύτερα πιάτα της φιλιππινέζικης κουζίνας

adobo

Το «εθνικό» πιάτο της χώρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η φιλιππινέζικη κουζίνα μπορεί να μην είναι η πιο ξακουστή στον κόσμο, αλλά αυτό φαίνεται σιγά σιγά να αλλάζει. Τα 7.000 νησιά των Φιλιππίνων έχουν δημιουργήσει τη δική τους ξεχωριστή παράδοση, ενσωματώνοντας γεύσεις και τεχνικές από την ισπανική, τη μαλαισιανή και την κινέζικη κουζίνα. Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα, έτσι ώστε να συμπληρώσετε τις γευστικές σας γνώσεις.

Adobo
Πρόκειται για «εθνικό» πιάτο που θα βρείτε σε διάφορες παραλλαγές σε όλη την χώρα, από το πιο μικρό συνοικιακό εστιατόριο, μέχρι το πιο πολυτελές ξενοδοχείο. Το κρέας ή ψάρι, καθώς και τα λαχανικά που θα επιλέξετε πρώτα μαρινάρονται σε σκόρδο, ξύδι και σάλτσα σόγιας, μετά μαγεύονται σε λάδι και στη συνέχεια σιγοβράζουν στην υπόλοιπη μαρινάδα. Σερβίρεται με συνοδεία μπόλικου λευκού ρυζιού.

www.flickr.com

Γευστικό, αλλά δύσκολο στο μάτι το lechon

Lechon
Το lechon είναι ίσως ένα από τα πιο γευστικά πιάτα με χοιρινό στον κόσμο. Γεμίζουν ένα ολόκληρο γουρουνόπουλο με βότανα και λαχανικά (κάθε τόπος έχει τη δικιά του μυστική συνταγή) και μετά το σουβλίζουν με το χέρι πάνω από τα κάρβουνα μέχρι να καλοψηθεί. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι κάθε γιορτής στις Φιλιππίνες και μπορείτε να το αγοράσετε έτοιμο (σε μερίδες με το κιλό ή και ολόκληρο). Αν βρεθείτε σε αεροδρόμιο κατά την διάρκεια μιας μεγάλης γιορτής, μην σαστίσετε άμα δείτε να μαζεύουν ολόκληρα γουρουνόπουλα από το καρουζέλ των αποσκευών, είναι ανάλογη περίπτωση της Ελλάδας το Πάσχα, με τα αρνιά στα ΚΤΕΛ. Κατά γενική ομολογία, το πιο καλό θα το βρείτε στο Cebu, μια ώρα πτήση από την Μανίλα.

Pansit
Μετά το λευκό ρύζι, τα νουντλς ρυζιού είναι ίσως το πιο δημοφιλές φαγητό στις Φιλιππίνες. Το pansit είναι ένα stir fry πιάτο με λαχανικά και κρέατα με γενναίες δόσεις σάλτσας στρειδιών και σόγιας, σερβιρισμένο πάνω από νουντλς ρυζιού. Όσο πιο λεπτά τα νουντλς, τόσο το καλύτερo. Το pansit θα το βρείτε σε κάθε γιορτινό τραπέζι και τρώγεται κάθε ώρα της ημέρας.

www.flickr.com

Το χοιρινό πρωταγωνιστεί και στο sisig

Sisig
Σερβιρισμένο πάνω σε ένα καυτό πιάτο, αυτό το χοιρινό πιάτο παραδοσιακά έχει σαν βάση το κεφάλι ενός γουρουνιού, το οποίο πρώτα βράζεται και μετά ψήνεται στη σχάρα για μια καπνιστή γεύση. Στη συνέχεια ψιλοκόβεται σε μικρά κομμάτια και μπαίνει στο τηγάνι με κρεμμύδια, σκόρδο και μπαχαρικά. Το Sisig έγινε διάσημο στην επαρχία Pampanga από την Lucia Cunanan, η οποία και δημιούργησε τη σύγχρονη φιλιππινέζικη έκδοση. Το sisig θα το βρείτε πια σε όλη τη χώρα, με πολλά εστιατόρια το σερβίρουν σε διάφορες παραλλαγές με κοτόπουλο, τόνο, καλαμάρια ή ακόμα και tofu αντί για χοιρινό ή σερβιρισμένο με ωμό αυγό ή μαγιονέζα.

Sinigang
Το sinigang είναι μια ξινή σούπα φτιαγμένη από ταμάρινθο, ντομάτα, σκόρδο και κρεμμύδι. Τα τοπικά λαχανικά, όπως μπάμιες, μελιτζάνες και μικρά πράσινα τσίλι, βράζονται και στη συνέχεια προσθέτουν κρέας, συνήθως χοιρινό στο κόκαλλο. Σερβίρεται με patis (μια σάλτσα από ψάρι), τσίλι και όπως πάντα λευκό ρύζι. Αυτή η ξινή σούπα είναι το απόλυτο φιλιππινέζικο σπιτικό φαγητό.

www.wikipedia.org

Spring rolls με κέτσαπ... μπανάνας

Lumpia
Αυτά τα spring rolls είναι το ιδανικό ορεκτικό για ένα γεύμα ή τέλεια από μόνα τους ως σνακ. Η γέμιση έχει κιμά (συνήθως χοιρινό) με κρεμμύδια, σκόρδο και άλλα ψιλοκομμένα λαχανικά. Συχνά σερβίρεται με την τοπική κέτσαπ μπανάνας, η οποία είναι γλυκόξινη και φτιάχνεται από μπανάνες, ζάχαρη, ξύδι και μπαχαρικά. Μπορεί να ακούγεται περίεργος, αλλά είναι ένας πολύ πετυχημένος συνδυασμός.

Balut
Το balut είναι ένα αγαπημένο σνακ στις Φιλιππίνες, το οποίο το καταναλώνει ο κόσμος κυρίως τα απογεύματα. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται σαν ένα βραστό αυγό πάπιας, αλλά όταν σπάσετε το κέλυφος θα βρείτε μέσα το έμβρυο μιας πάπιας 18 ημέρων. Οι ντόπιοι προτιμούν να σπάνε τη μια άκρη του για να πιουν τη σούπα του κι έπειτα προσθέτον αλάτι και τρώνε και το υπόλοιπο μέσα στο κέλυφος. Σύμφωνα με τους φαν αυτής της ιδιαίτερης λιχουδιάς η γεύση θυμίζει κοτόπουλο, αλλά θα πρέπει να το δοκιμάσετε για να το διαπιστώσετε αυτό.

commons.wikimedia.org

Αυστηρώς ακατάλληλο για δίαιτα

Chicharrón
Τα chicharrón είναι μεν μια πραγματική θερμιδική βόμβα, αλλά είναι και ένα από τα καλύτερα συνοδευτικά μιας κρύας μπύρας. Πρόκειται για χοιρινή πέτσα με αλάτι και σκόρδο που μπαίνει σε βαθύ τηγάνι. Συχνά θα βρείτε και παραλλαγές με επιπλέον τσίλι για έξτρα γεύση. Θα τα βρείτε εύκολα παντού, όπου πωλούνται σνακ ή ποτά. Μονάχα να προσέξετε μην το παρακάνετε γιατί… κατεβαίνουν πολύ εύκολα.

Halo-halo
Στη γλώσσα των Ταγκαλόγκ halo-halo σημαίνει «αναμειγμένα μαζί», το οποίο ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το επιδόρπιο, αφού συνδυάζει πάρα πολλές γεύσεις μαζί. Στη βάση ενός ψηλού ποτηριού μπαίνουν διάφορα υλικά όπως σάγκο, καλαμπόκι ή ακόμα και βραστά φασόλια, με τριμμένο πάγο και συμπυκνωμένο γάλα. Έπειτα μπαίνει παγωτό από ούμπε (μια μωβ ποικιλία γλυκοπατάτας), κρέμα καραμελέ, καθώς και διάφορα φρούτα και ζάχαρη. Όνομα και πράγμα!

Τα calamansi δεν διαφέρουν και πολύ από τα lime

Χυμός calamansi
Αυτός ο χυμός είναι ό,τι πρέπει για να σβήσετε την δίψα σας και θα τον βρείτε παντού στις Φιλιππίνες, τόσο συσκευασμένο όσο και φρέσκο. Τα calamansi είναι μικρά φρούτα στο μέγεθος ενός μικρού λάιμ και βγάζουν έναν ξινό χυμό, στον οποίο προστίθεται λίγη ζάχαρη. Εκτός από ρόφημα όμως, συχνά θα τα δείτε συνοδευτικά σε διάφορα πιάτα, αντί για λεμόνι ή λάιμ.

Jollibee
Το Jollibee δεν είναι κάποιο πιάτο, αλλά μια αλυσίδα fast food στις Φιλιππίνες η οποία είναι πιο δημοφιλής και από τα MacDonald's. Η συγκεκριμένη αλυσίδα έχει ένα τεράστιο μενού με τα πιο διάσημα fast food στον κόσμο – από μπέργκερ και τηγανητό κοτόπουλο, μέχρι ζυμαρικά και τηγανίτες – προσαρμοσμένες στις γεύσεις των Φιλιππινέζων. Η σάλτσα ντομάτας που χρησιμοποιούν στα ζυμαρικά είναι τόσο γλυκιά που δεν θα θέλετε γλυκό για μέρες.