K for Kiku στο Ψυχικό: συμμαχία Περού και Ιαπωνίας με κερδισμένους… εμάς

kiku

Στο bar του Κ for Kiku θα δοκιμάσετε κοκτέιλ με βάση τα παραδοσιακά ποτά της Ιαπωνίας και του Περού, που επιμελείται ο Βασίλης Ρούσσος

ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Πιάσαμε σθεναρά τα chopsticks, μπήκαμε σε θέση «μάχης» και δοκιμάσαμε πλήθος πιάτων από το μενού του K for Kiku στο Ψυχικό, προκειμένου να γευτούμε την άποψή του πάνω στην κουζίνα Nikkei, που παντρεύει 2 πολιτισμούς, της Ιαπωνίας και του Περού. Και κάπως έτσι πήγαμε 12+2 γευστικά ταξίδια, ένα βαρετό βράδυ Τρίτης.

Από τη Μύκονο μέχρι τη Βουλιαγμένη και από το Κολωνάκι μέχρι το Ψυχικό, υπάρχει ένα Kiku για όποιον θέλει να δοκιμάσει διαφορετικές γεύσεις από Ιαπωνία μεριά και να ξεφύγει από τα καθιερωμένα. Εμείς επιλέξαμε το K for Kiku στο Νέο Ψυχικό, το οποίο φέτος διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα εστιατόρια του ομίλου, υιοθετεί τη γαστρονομική ταυτότητα της Nikkei κουζίνας και συνθέτει ένα πιο προσιτό χαρακτήρα σε καλύτερες τιμές.

Θελήσαμε, λοιπόν, να δούμε από κοντά «Σαμουράι να ακονίζουν τα κατάνα τους για να αντιμετωπίσουν τις ματσέτες των άγριων φυλών του Αμαζονίου» και να βρεθούμε μπροστά σε μια «μάχη» 2 πολιτισμών, όπου οι ιαπωνικές τεχνικές αγκαλιάζουν τις περουβιανές πρώτες ύλες συστήνοντας την ιδιαίτερη αυτή κουζίνα που γεννήθηκε τον 19ο αιώνα. Και όλα αυτά μαζί, μας προσφέρθηκαν…στο πιάτο διά χειρός Σταμάτη Σκριάπα, ενός σεφ που βρίσκεται στο τιμόνι της κουζίνας των εστιατορίων Kiku από την άνοιξη του 2016 κι έχει δείξει από νωρίς την αγάπη του για την ιαπωνική κουζίνα, μαθητεύοντας δίπλα σε Ιάπωνες σεφ και αντλώντας έμπνευση από τα ταξίδια και τις συνεργασίες του σε Ελλάδα και εξωτερικό. Μαζί του, ο Sushi Chef Yujiro Harada, ιαπωνικής καταγωγής, αποτελεί σίγουρα εγγύηση στη δημιουργία γεύσεων επηρεασμένων από την πατρίδα του και δείχνει να επιθυμεί να μας κάνει όλους κοινωνούς της.

Κομψός χώρος με ενδιαφέρουσες pop πινελιές

Ο χώρος του K for Kiku στο Νέο Ψυχικό κομψός, με ενδιαφέρουσες pop πινελιές, «σκοτεινός», με το μαύρο να κυριαρχεί και το χαμηλό φωτισμό να δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, συνδυάζει ποτό και φαγητό με την ανάλογη μουσική σε volume που δεν ενοχλεί, ούτε σε κάνει να ζορίζεσαι να ακούσεις τη μελωδία, αν σε ευχαριστεί. Το προσωπικό του είναι ευγενικό και πρόθυμο να εξηγήσει το κάθε πιάτο, γι’ αυτό μην διστάσετε να ρωτήσετε όταν ενδεχομένως διαπιστώσετε άγνωστες λέξεις στο μενού. Το ανοιχτό sushi bar στο βάθος θα σας βάλει ακόμη περισσότερο στο πνεύμα, ενώ αν δεν το επιλέξετε για φαγητό, το bar σας περιμένει για sake και pisco, κοκτέιλ με βάση τα παραδοσιακά ποτά της Ιαπωνίας και του Περού που επιμελείται ο Βασίλης Ρούσσος, για premium ποτά, αλλά και με επιλογές σε κρασιά από τον ελληνικό και γαλλικό αμπελώνα.

Ο executive chef Σταμάτης Σκριάπας, μαζί με τον Sushi Chef Yujiro Harada

Στο K for Kiku, δοκιμάσαμε πιάτα με εντυπωσιακά χρώματα που τοποθετούνται στη μέση του τραπεζιού, αντιπροσωπευτικά της ιδιαίτερης αυτής κουζίνας, με εκλεκτές πρώτες ύλες ξεχωριστών περουβιανών υλικών, όπως οι ποικιλίες πιπεριάς και πατάτας που προέρχονται από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ευτυχώς, η κουζίνα Nikkei είναι υγιεινή και αρκετά ελαφριά, οπότε η ζυγαριά δεν παραπονέθηκε (πολύ) μετά το γεύμα… 12 πιάτων και 2 επιδορπίων που δοκιμάσαμε.

Τα νόστιμα σοτέ φασόλια σόγιας με βούτυρο, pisco και ανθό αλατιού έκαναν την αρχή, ενώ ακολούθησαν δροσερές φέτες μαγιάτικου με σος περουβιανής πιπεριάς και τζίντζερ που άφηνε μια ελαφριά οξύτητα. Ο σολομός Tiradito με βινεγκρέτ από φρούτα του πάθους έκλεψε την παράσταση με τη σος, η οποία ήταν άκρως αρωματική και εξωτική, βγάζοντας μια απαλότητα στη γεύση και ταιριάζοντας αρμονικά με το σολομό, ενώ και το ανεπαίσθητα καυτερό ceviche λαβράκι με «γάλα τίγρης» και τσιπς μαύρης πατάτας που ήρθε στη συνέχεια, έφερε φρεσκάδα στον ουρανίσκο.

Η σαλάτα μαύρης κινόα, με γαρίδες χτένια και βινεγκρέτ περουβιανής πιπεριάς μπορεί να μην ήταν από τα εντυπωσιακά πιάτα της βραδιάς, αλλά τα χτένια παρέμεναν αφράτα στο στόμα και το αβοκάντο έδινε κρεμώδη υφή στην κινόα.

Ceviche λαβράκι με «γάλα της τίγρης»

Κάπου εδώ να πούμε ότι σχεδόν όλα τα πιάτα, και αυτά που ήρθαν και αυτά που θα έρθουν, είναι γαρνιρισμένα με κόλιαντρο. Αν δεν συμπαθείτε τον λιλιπούτειο αυτό κινέζικο μαϊντανό, ετοιμαστείτε για «εκσκαφές».

Τραγανές γαρίδες τεμπούρα με πόνζου μέντας

Το χταπόδι στη robata με πουρέ πατάτας και anticucho μίσο σος άφηνε μια ελαφριά καυτερή γεύση, για να έρθουν μετά οι τραγανές γαρίδες τεμπούρα με πόνζου μέντας και να αφήσουν στο βάθος της κάθε μπουκιάς ήπιο άρωμα μέντας, τόσο όσο χρειαζόταν για να δώσει στη γαρίδα μια διαφορετική χροιά.

Τα ιδιαίτερα ντάμπλινγκς πάπιας

Τα ντάμπλινγκ πάπιας στον ατμό με σος σόγιας και πιπεριά χαλαπένιο δίχασαν, αφού η πάπια αποτελεί δύσκολο κρέας για πολλούς, ενώ οι γαρίδες σχάρας με την πλούσια ψίχα τους και με σος περουβιανής πιπεριάς και ιαπωνικού κίτρου, έδιωξαν τη γεύση πάπιας κι έφεραν μια απόλυτα ταιριαστή γεύση γαρίδας και σάλτσας με οξύτητα.

Το καλαμάκι κοτόπουλο με ιαπωνική bbq σος ήταν μια «βατή» γεύση με τις ζουμερές μπουκιές κοτόπουλου να συνδυάζονται με σουσάμι και την ελαφριά γλυκύτητα της σος, ενώ τα τρυφερά χοιρινά παϊδάκια iberico καραμελωμένα με περουβιανή bbq σος ήταν μια αποκάλυψη, συνδυάζοντας, το γλυκό και το όξινο στις σωστές αναλογίες, τόσο που ξέχναγες τους τρόπους σου, παρατούσες τα chopsticks κι απλώς βουτούσες τα παϊδάκια στη σάλτσα, χωρίς να κρατάς τους «τύπους».

Από τα πιο περιποιημένα rolls που έχουμε δοκιμάσει

Η πιατέλα με rolls και nigiri διαφόρων τύπων ήταν μια πραγματική όαση για όσους συμπαθούν αυτήν την πλευρά της ιαπωνικής κουζίνας, από την οποία ξεχωρίσαμε το spicy tuna roll, ρολάκι με σος περουβιανής πιπεριάς και αβγά χελιδονόψαρου που άφηνε μια πιο καυτερή αίσθηση στο στόμα, ενώ εντυπωσιαστήκαμε από τη σωστή ποσότητα ρυζιού, που δεν ήταν υπερβολική, όπως συνηθίζεται σε πολλά sushi bar.

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στην τριλογία σοκολάτας Dulcey-Jivara-Guanaja

O pastry chef, Δημήτρης Χρονόπουλος, που επιμελείται τα γλυκά των εστιατορίων Kiku έκλεισε το γεύμα μας με εντυπωσιακά και ελαφριά στη γεύση γλυκά: μια ιδιαίτερη crème brûlée εσπρέσο με μπισκοτάκια από τζίντζερ λεμόνι και παγωτό βανίλια για τους λάτρεις της κρέμας και μια τριλογία σοκολάτας Dulcey-Jivara-Guanaja, στη μέση της οποίας δέσποζε παγωτό με καρπό του κακάο, για τους αμετανόητους «πιστούς» της σοκολάτας. Εμείς ακόμη δεν μπορούμε να διαλέξουμε το αγαπημένο μας, όσο κι αν «βουτήξαμε» αρκετές φορές από κρέμα σε σοκολάτα και τούμπαλιν για να αποφασίσουμε.

Το grande γεύμα που απολαύσαμε στο K for Kiku του Ψυχικού, ήταν μόνο ένα δείγμα από τις γεύσεις του μενού του, οι οποίες, είναι σε προσιτές τιμές και δίνουν αρκετές επιλογές σε ορεκτικά, Nikkei bbq, ceviche και Tiraditos, tempura, σαλάτες, κυρίως πιάτα, σούπες, Nikkei sushi, sushi rolls και sashimi/nigiri.

Κι αν φοβάστε μην παρασυρθείτε και «ξεφύγετε» στην παραγγελία σας, μπορείτε να εμπιστευτείτε ένα από τα δύο πλήρη μενού του Κ for Kiku, που προσφέρονται σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές (€30 & €35), το Habaki και το Motohaba, τα οποία σίγουρα θα σας καλύψουν γευστικά, από το ορεκτικό, μέχρι το επιδόρπιο.

Κάπου εκεί στο Ψυχικό στην Περικλέους, η Ιαπωνία και το Περού τα έχουν βρει καλά μεταξύ τους, αναδεικνύοντας τη Nikkei κουζίνα. Το επιβεβαιώνουμε.

Info
K for Kiku,
Περικλέους 7, Ψυχικό, 210 677 6759
Δευτ.-Σάβ. 20:00-01:00
Kόστος: €30-50/άτομο

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ