Kastri Bistro: δοκιμάσαμε το μενού του πιο cozy εστιατορίου της Νέας Ερυθραίας

kastri-bistro
ΤΡΙΤΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Όσο κινούμαστε προς τα βόρεια οι θερμοκρασίες πέφτουν και το κρύο είναι πιο τσουχτερό. Ευτυχώς, το Kastri Bistro του ξενοδοχείου Domotel Kastri ξέρει πώς να «ζεστάνει» το κλίμα, τόσο μέσα από τις γεύσεις του, όσο και μέσα από την ατμόσφαιρά του.

Πριν καλά-καλά μπει ο χειμώνας, βάλαμε μπρος για Νέα Ερυθραία και το ξενοδοχείο Domotel Kastri, προκειμένου να επισκεφτούμε το χώρο του εστιατορίου του ξενοδοχείου, Kastri Bistro, το οποίο πριν ακόμα συμπληρώσει ένα χρόνο λειτουργίας, τιμήθηκε με το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους. Η άνοδος προς τα βόρεια προάστια, φυσικά, συνοδευόταν και με την ανάλογη πτώση της θερμοκρασίας, γι' αυτό και ελπίζαμε το Kastri Bistro να μπορέσει να μας προσφέρει μια ζεστή, γευστική «αγκαλιά». Ευτυχώς, εν προκειμένω, η ελπίδα μας δεν πήγε χαμένη και η αγκαλιά αυτή ήρθε από όλες τις πιθανές μεριές, τόσο από άποψη χώρου, όσο και από άποψη φαγητού, αλλά και σέρβις.

Ακριβώς στην είσοδο του ξενοδοχείου Domotel Kastri, το Kastri Bistro σου δημιουργεί απευθείας την αίσθηση του οικείου, του «ζεστού», με τους αναπαυτικούς του καναπέδες που παραπέμπουν σε παλιότερες δεκαετίες, τις προσεγμένες ροτόντες, τα πρωτότυπα έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων και τις μεγάλες βιβλιοθήκες με εξαιρετικές επιλογές βιβλίων, διαθέσιμων στον επισκέπτη. Η περιμετρική τζαμαρία προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στους καταπράσινους κήπους που το περιβάλλουν και αν κι εμείς το επισκεφτήκαμε βράδυ με θέα το φεγγάρι, μπορούμε να φανταστούμε πως το πρωί θα «λούζεται» από το φυσικό φως, δημιουργώντας τον ιδανικό χώρο για ένα χαλαρό πρωινό ή καφέ.

Πέρα από τον βασικό του χώρο, το Kastri Bistro «κρύβει» και μια έκπληξη, με τον ιδιαίτερο χώρο της Macelleria, που μπορεί να φιλοξενήσει είκοσι δύο άτομα και προσφέρεται για ιδιωτικές συναντήσεις και δείπνα γύρω από το μοναστηριακό τραπέζι που δεσπόζει στο κέντρο της. Έργα τέχνης κοσμούν τους τοίχους, ενώ στα ψυγεία που καλύπτουν τη μία πλευρά της συντηρούνται τα κρέατα της διάσημης Macelleria Oberto του Piemonte της Ιταλίας, κρέατα που προέρχονται από μια ιδιαίτερη διασταύρωση βοοειδών, ο τρόπος διατροφής των οποίων έχει ως αποτέλεσμα την ξεχωριστή γεύση τους.

Όλα αυτά ήταν αρκετά για να ζεστάνουν την ατμόσφαιρα, να μας αφήσουν να ξεχάσουμε το κρύο και να χαλαρώσουμε στο τέλος μια κουραστικής μέρας, ξεκινώντας το γαστριμαργικό μας ταξίδι στην ελληνική δημιουργική κουζίνα του Kastri Bistro, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Chef de Cuisine, Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, και ο Executive Chef του ξενοδοχείου, Θοδωρής Καρίνος.

Ως amuse bouche ήρθε μια μους μανιταριών, ένα μίνι αφράτο μακαρόν με παλαιωμένη γραβιέρα και παντζάρι και ένα διαφορετικό τζατζίκι, δίνοντάς μας μια μίνι πρώτη γεύση για την έμπνευση των πιάτων που θα ακολουθούσαν.

Τα ψωμάκια με το καραμελωμένο κρεμμύδι και η κρέμα με καπνιστό μετσοβόνε στη συνέχεια, μας κράτησαν καλή παρέα μέχρι να έρθουν τα πιάτα και η αλήθεια είναι ότι δεν μας πήρε πολύ να χαλαρώσουμε και να μας ανοίξει η όρεξη.

Το μενού του Kastri Bistro, αν και αλλάζει αυτές τις ημέρες ακολουθώντας την εποχικότητα, ανέδυε από την πρώτη ανάγνωση μεράκι και περισσή φαντασία, δίνοντάς σου να καταλάβεις ότι η ελληνική κουζίνα μπορεί να πάρει προχωρημένες γκουρμέ διαστάσεις κι ότι η παράδοση μπορεί να «συνεργαστεί» τόσο καλά με τις μοντέρνες τεχνικές, που να μην πιστεύεις στα μάτια σου –και στη γεύση σου.

Το υπέροχο μπαρμπούνι σαβόρο

Με τις ελληνικές πρώτες ύλες κυριαρχούν, χωρίς όμως να λείπουν και εκλεκτά υλικά από το εξωτερικό, ξεκινήσαμε με ένα πραγματικά υπέροχο και τραγανό μπαρμπούνι σαβόρο, με πουρέ και ψητό τοπιναμπούρ (ή αλλιώς αγκινάρα της Ιερουσαλήμ), κορινθιακή σταφίδα και κροκέτα ρυζιού (10 ευρώ), σε μια σύνθεση με κόκκινη σάλτσα από κρασί που γλύκιζε ελαφριά και συνδυαζόταν αρμονικά με τον απαλό πουρέ και το μπαρμπούνι. Ακολούθησε μια χορτόπιτα με πάνω από 10 μεσσηνιακά χόρτα (7 ευρώ), με ανοιχτό φύλλο ελαιολάδου, λεπτό και τραγανό, σε μια εμφάνιση με στρώσεις που θύμιζε, θα λέγαμε, ένα… πράσινο μιλφέιγ και συνοδευόταν με χειροποίητο γιαούρτι, αφήνοντας μια ιδιαίτερη όξινη γεύση.

Με τέτοιο ξεκίνημα ανυπομονούσαμε για τη συνέχεια και είχαμε δίκιο, αφού η ελληνική λευκή τρούφα με κρεμώδη πατάτα και τυρί Σαν Μιχάλη, με σελινόριζα, παντζάρι, μανιτάρια και χώμα παντζαριού (12 ευρώ) που ήρθε στη συνέχεια ήταν ένα πιάτο που μας εξέπληξε. Μαγειρεμένο σαν ριζότο, με ήπιο άρωμα τρούφας, σε ξεγέλαγε εύκολα κι άφηνε όντως αίσθηση από ριζότο στο τέλος.

Σε κάθε πιάτο που κατέφτανε, παρατηρούσαμε ότι το προσωπικό ήταν αρκετά ενημερωμένο ώστε να μας εξηγήσει, να μας κατευθύνει, αλλά και να μας προτείνει το δροσερό Chardonnay (Κτήμα Κατσαρού) από την ιδιαίτερα ενημερωμένη κάβα του εστιατορίου με έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα, το οποίο έσπαγε τη λιπαρότητα από το τελευταίο πιάτο.

Ένα έργο... Τέχνης με αβγό στο πιάτο

Δεν γινόταν να μην δοκιμάσουμε το αβγό στους 75 βαθμούς με καπνιστό χέλι, πράσο, πουρέ πατάτας, αρσενικό Νάξου και κρέμα σταμναγκάθι (10 ευρώ), το οποίο παρουσιάστηκε σε μια σύνθεση με το αβγό στη μέση και το πράσο τριγύρω σαν στεφάνι. Το πιάτο συνολικά είχε σίγουρα αυτό που λέμε “umami”, μια ιδιαίτερη νοστιμιά, με το τραγανό πράσο, το καπνιστό χέλι στον πουρέ πατάτας, το αβγό και το αρσενικό να «δένουν» τόσο αρμονικά που δεν θα πίστευες ποτέ ότι ένα πιάτο με αβγό θα έφερνε τέτοια πανδαισία γεύσεων σε μια μπουκιά. Κι όλο αυτό το ιδιαίτερο θέαμα συνόδευε κι ένα βρώσιμο τσόφλι από βιολογικό γάλα, που μπορεί στη γεύση να μην ήταν κάτι το ιδιαίτερο, αλλά μετέτρεπε το πιάτο σε έργο Τέχνης!

Λίγο πριν τελειώσει η βραδιά, δοκιμάσαμε κι ένα από τα καινούργια πιάτα του μενού, το οποίο ετοιμάζεται να μας συστήσει πιο χειμερινές και «βαριές» γεύσεις. Τα σιγομαγειρεμένα χοιρινά μάγουλα, με τη συνοδεία τριλογίας πατάτας που αποτελούνταν από ζεστή πατατοσαλάτα, πατάτα κονφί με πούδρα πάρικας και αϊολί, ήταν τόσο τρυφερά που έλιωναν πριν ακόμη φτάσουν στο στόμα.

Η τάρτα λεμόνι που μπήκε στο τοπ 5 των αγαπημένων μας

Μετά βίας έμεινε χώρος και για γλυκό, το οποίο θέλαμε να διαπιστώσουμε αν ήταν αντάξιο του υπόλοιπου μενού. Δοκιμάσαμε τη δημιουργική τάρτα λεμόνι με κρέμα μοσχολέμονου, σε φεγιετίνι με πραλίνα φουντουκιού, με βρώσιμες χρυσές λεπτομέρειες (8 ευρώ). Ελαφρώς όξινη και γλυκιά την ίδια στιγμή, αφήνοντας ελαφριά αίσθηση και καθόλου τύψεις, η τάρτα αυτή ψηφίζεται επίσημα από εμάς ως μια από τις πιο γευστικές τάρτες λεμονιού που έχουμε δοκιμάσει.

Έπειτα από ένα μενού σαν κι αυτό, μας πήρε κάμποσο χρόνο να καταφέρουμε να βγούμε πάλι στο κρύο της Νέας Ερυθραίας. Αυτή τη φορά, όμως, μας φαινόταν πιο ελαφρύ και γλυκό. Τυχαίο;

Info
Kastri Bistro - Domotel Kastri
Ελ. Βενιζέλου 154 & Ρωμυλίας, Καστρί, Αθήνα
210 3507100
Καθημερινά 10:00-01:00 (τελευταία παραγγελία 12:00 π.μ.)
€50/άτομο

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ