Hélène Darroze: γνωρίστε την καλύτερη γυναίκα σεφ του κόσμου

helene-darroze

Η Hélène Darroze επί το έργον

ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Από την κουζίνα των γονιών της στη νοτιοδυτική Γαλλία, στην κορυφή του κόσμου και την Disneyland, η Hélène Darroze τραβά τα βλέμματα ως η καλύτερη γυναίκα σεφ που, μάλιστα, έδωσε μαθήματα στον… Ρατατούη.

Με δύο εστιατόρια με αστέρι Michelin στο Λονδίνο και το Παρίσι, αμέτρητα βραβεία –συμπεριλαμβανομένου και της Λεγεώνας της Τιμής– καθώς και δυο παιδιά, δεν είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η Hélène Darroze ενέπνευσε την Colette, από την γαστρονομική ταινία animation «Ρατατούης».

Όπως εξηγεί σε συνέντευξη της στο CNN, γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στην κουζίνα, αφού ο πατέρας, οι θείοι, οι παππούδες και προπαππούδες της ήταν όλοι μάγειρες. Οι πρώτες της αναμνήσεις ήταν από τα φρέσκα και ποιοτικά υλικά που προετοίμαζαν με μεγάλη προσοχή οι γονείς της στο βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριό τους, στη μικρή πόλη Villeneuve-de-Marsan. Εκεί έμαθε να εκτιμάει την εποχικότητα και τη φρεσκάδα των πρώτων υλών, από τα πουλερικά και τα αβγά, μέχρι τα λαχανικά και τα μανιτάρια.

Αν και είχε όλα τα φόντα για να μεγαλουργήσει στη κουζίνα από νωρίς, οι κουζίνες της Γαλλίας της δεκαετίας του 1980 ήταν ανδροκρατούμενες και έτσι σπούδασε στο L'Ecole Superieure de Commerce de Bordeaux Business School. Πιάνοντας δουλειά στο Hotel de Paris στο Μονακό, ο θρυλικός σεφ, Alain Ducasse, την ενθάρρυνε να ασχοληθεί στην κουζίνα. Άρχισε να τον παρακολουθεί από κοντά τα Σαββατοκύριακα, όταν δεν δούλευε στα εστιατόριά του, και αυτή η επαφή της έδωσε την ώθηση να ακολουθήσει τα χνάρια των γονιών της.

Μια από τις δημιουργίες της Darroze με καβούρι και χαβιάρι

Παρά τους ενδοιασμούς της να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μαγειρική, η παρότρυνση του Ducasse της έδωσε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση. Αφού ανέλαβε αρχικά την επιχείρηση των γονιών της το 1995, άνοιξε το δικό της εστιατόριο στο Παρίσι το 1999 και δυο χρόνια αργότερα είχε αποκτήσει το πρώτο της αστέρι Michelin και πολλούς φαν – συμπεριλαμβανομένου και του πρώην προέδρου της χώρας Ζακ Σιράκ. Το 2008 ανέλαβε την κουζίνα στο The Connaught Hotel του Λονδίνου και απέσπασε άλλα δύο αστέρια Michelin στα επόμενα τρία χρόνια.

Η δημιουργική διαδικασία της Darroze, όπως σε κάθε μεγάλο σεφ, έχει χαρακτηριστικά ιεροτελεστίας. Ξεκινά αναπαυτικά, με μια λευκή κόλλα χαρτί, όπου ξεκινά με τα υλικά που θέλει να χρησιμοποιήσει και μετά αρχίζει να αραδιάζει (και να ζωγραφίζει) τις ιδέες της. Αυτές μετά τις μοιράζεται με τους βοηθούς της στην κουζίνα. Για την Darroze υπάρχουν δυο κανόνες: πρώτον ότι το κάθε πιάτο πρέπει να αφηγείται μια ιστορία στον πελάτη και δεύτερον η γενναιοδωρία, γιατί με το φαγητό σημαίνει να μοιράζεσαι κάτι από μέσα σου.

Αυτό όμως που την έκανε ακόμα πιο γνωστή ήταν η ταινία «Ρατατούης» της Pixar, αφού αποτέλεσε βασική πηγή έμπνευσης για την Colette. Η Pixar είχε προσεγγίσει την Darroze, στο πλαίσιο της έρευνας που έκανε για την ταινία. Παρά το χαοτικό της πρόγραμμα –τόσο επαγγελματικά, όσο και με την ανατροφή των παιδιών της– η σεφ συμφώνησε να βοηθήσει την Pixar. Όπως αναφέρει η ίδια στην συνέντευξη της, την παρακολουθούσαν παντού, της έκαναν ερωτήσεις και κρατούσαν σημειώσεις. Δύο χρόνια αργότερα, το 2007, κυκλοφόρησε στις αίθουσες. Πέραν του ότι βοήθησε στην ταινία, σε πρόσφατο ταξίδι της στη Disneyland στο Παρίσι ήταν το τιμώμενο πρόσωπο, μαζί με τις κόρες της, στην νέα ατραξιόν βασισμένη στον «Ρατατούη».

commons.wikimedia.org

Το εστιατόριό της

Η τέχνη μιμείται την ζωή και όπως στην ταινία, έτσι και στην πραγματικότητα οι κουζίνες για ένα μεγάλο διάστημα ήταν ανδροκρατούμενες. Η ίδια η Darroze δεν το βρήκε ιδιαίτερα προβληματικό αυτό –άλλωστε στην κουζίνα του Ducasse, όπου έκανε τα πρώτα της γενναία βήματα, ήταν η μόνη γυναίκα. Αντίθετα εξηγεί ότι επειδή δεν προσπάθησε να συμπεριφέρεται όπως οι άνδρες, ένιωσε ευπρόσδεκτη.

Καθώς παραλάμβανε το βραβείο για καλύτερη γυναίκα σεφ στον κόσμο, στην τελετή των World's 50 Best Restaurants τον Ιούνιο, δήλωσε ότι πλέον υπάρχουν περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες στην κουζίνα της στο Παρίσι. Αυτό, όπως δήλωσε στο CNN, δεν ήταν μια συνειδητή επιλογή, αλλά ενδεικτικό του γεγονότος ότι υπάρχουν ολοένα και περισσότερες γυναίκες στον τομέα της γαστρονομίας, κάτι που την χαροποιεί ιδιαίτερα.

Η γαλλίδα σεφ έχει σήμερα 3 αστέρια Michelin και σήμερα στο τιμόνι της κουζίνα του the Connaught στο Λονδίνο και στα 2 εστιατόριά της Restaurant Hélène Darroze στο Παρίσι και τη Μόσχα.