Glühwein: μια αγαπημένη συνήθεια τις ημέρες των Χριστουγέννων

mulled-wine-zesto-krasi

Το ζεστό κρασί με μπαχαρικά συνηθίζεται πολύ στο εξωτερικό

ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Τα Χριστούγεννα, το Glühwein έχει την τιμητική του! Ειδικά στις χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας καταναλώνονται... τόνοι Glühwein κάθε χρόνο. Μπορεί να το ακούσετε και ως Mulled Wine, Vin Chaud, Glög ή απλά ζεστό κρασί με μπαχαρικά. Ουσιαστικά πρόκειται για ερυθρό κρασί που περιέχει ζάχαρη, γλυκά μπαχαρικά όπως κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο και πορτοκάλι και το ζεσταίνουν μέχρι το σημείο πριν φτάσει στο βρασμό.

Δείτε τον ΟΔΗΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016/2017 του clickatlife

Η ιστορία του Glühwein
Η πρώτη καταγεγραμμένη μαρτυρία για κατανάλωση ζεστού κρασιού με μπαχαρικά μας έρχεται από την Ρώμη, τον 2ο αι π.Χ. Οι Ρωμαίοι ταξίδεψαν στην Ευρώπη, κατακτώντας ένα μεγάλο μέρος αυτής. Ένα από αυτά που διέδωσαν κατά την διάρκεια των κατακτήσεων τους ήταν η συνήθεια να πίνουν ζεστό κρασί!

Το Glühwein πιθανότατα προέρχεται από το glow-wine που σημαίνει κρασί που λάμπει, αφού για να ζεσταθεί ανακάτευαν τα μεγάλα σκεύη που χρησιμοποιούσαν με πυρωμένα σίδερα. Στις γερμανόφωνες χώρες είναι πολύ δημοφιλές και πίνεται παραδοσιακά κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η παλαιότερη κούπα Glühweinπου σώζεται, αποδίδεται στον κόμη John IV of Katzenelnbogen, έναν Γερμανό ευγενή που ήταν ο πρώτος που καλλιέργησε σταφύλια Riesling στη χώρα. Η συγκεκριμένη κούπα είναι επιχρυσωμενη και χρονολογείται περίπου στο 1420 μ.Χ.

Glühwein μπορείτε να απολαύσετε επίσης με Lebkuchen, το λαστιχωτό κέικ μπαχαρικών που τελειοποιήθηκε πριν από αιώνες στη Νυρεμβέργη και είναι δημοφιλές σε όλη τη Γερμανία ή κάθε λογής άλλες λιχουδιές που σερβίρονται στις παραδοσιακές αγορές τα Χριστούγεννα στην Γερμανία. Σ΄αυτά συμπεριλαμβάνονται ψημένοι ξηροί καρποί όπως το gebrannte Mandeln (καβουρδισμένο αμύγδαλο), Reibekuchen (pancakeς πατάτας) ή Stollen, μια πυκνή, αμυγδαλόπαστα-κέικ φρούτων που ελέγχεται από τους αρτοποιούς της Δρέσδης. Ή θα μπορούσατε απλά να απολαύσετε το Glüwein σας με ένα πολύ ζεστό bratwurst (είδος λουκάνικου).

Θα το συναντήσετε και ως Mulled Wine, Vin Chaud και Glög

Μερικές αγορές στη Γερμανία και την Αυστρία επίσης σερβίρουν το Weißer Glόhwein ή Glühwein που γίνεται με άσπρο κρασί. Άλλα ζεστά εποχιακά αλκοολούχα ποτά, είναι γνωστά ως Punsch (γροθιά) και Grog. Στα παιδιά επίσης μερικές φορές σερβίρονται Kinderpunsch (punch για παιδιά) με βάση μη αλκοολούχες παραλλαγές στο ίδιο θέμα που τείνουν να μοιάζουν, με φρουτώδη και πικάντικη ζεστό χυμό μήλου.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν τη δική τους εκδοχή του Glühwein. Οι Ολλανδοί προτιμούν να βάζουν λεμόνι αντί για πορτοκάλι. Στη Μολδαβία προσθέτουν μαύρο πιπέρι και μέλι. Στο Καναδά προσθέτουν σιρόπι σφενδάμου στο κρασί. Ακόμα και μέσα στη Γερμανία έχουμε μερικές διαφορετικές παραλλαγές, όπως για πάραδειγμα σε μια περιοχή που το ζεστό κρασί γίνεται με λευκό κρασί αντί για κόκκινο.

Στη συνέχεια έχουμε το Feuerzangenbowle, ένα μεγάλο στικ ζάχαρης, εμποτισμένο με ρούμι που μπαίνει στη φωτιά και αφήνεται να στάξει μέσα στον οίνο! Το ζεστό κρασί με μπαχαρικά είναι ένας εγγυημένος τρόπος για να πιείτε απολαμβάνοντας την ημέρα των Χριστουγέννων και να μην έχετε hangover την επόμενη μέρα.

Ζεστό, υγιεινό, αλλά... ακριβό

Αν βρεθείτε σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά στο εξωτερικό και υπάρχει διαθέσιμο ζεστό κρασί, πρέπει να ξέρετε 3 πράγματα πριν το επιλέξετε:
1. Μην σοκαριστείτε αν ο λογαριασμός έρθει πολύ περισσότερο από ό,τι περιμένατε. Πληρώνετε και ένα ποσό για τις κούπες στις οποίες σας σερβίρουν το ζεστό κρασί, τις οποίες αν θέλετε μπορείτε και να τις κρατήσετε φεύγοντας, όπου συχνά αναγράφεται το έτος και το όνομα της πόλης όπου αγοράσατε το φλιτζάνι σας. Κάθε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία έχει το δικό της σχέδιο κούπας. Πολλοί συλλέγουν τέτοιες κούπες, κάνοντας… «μπαρότσαρκα» από αγορά σε αγορά.
2. Όταν παραγγείλετε το ζεστό κρασί, συνήθως θα σας προσφέρουν και ένα Schuss, δηλαδή ένα σφηνάκι με ρούμι ή Αμαρέτο. Δοκιμάστε και τις δυο εκδοχές!
3. Όταν πιείτε ζεστό κρασί τα χείλη σας θα γίνουν κόκκινα. Δεν θα κοκκινίσουν από το ζεστό κρασί, ούτε από την κρύα ατμόσφαιρα, απλά θα λεκιαστούν από το κόκκινο κρασί. Αυτό είναι κάτι που έχετε τουλάχιστον υπόψη σας αν σκοπεύετε να κυκλοφορήσετε και αλλού εκτός από την χριστουγεννιάτικη αγορά.

Επιμέλεια: Άννα Ποδάρα
www.krasiagr.com