12 πρωτοχρονιάτικες παραδοσιακές γεύσεις από όλο τον κόσμο

sampania-stafuli-protoxronia
ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Οι γιορτές είναι μια καλή ευκαιρία να «αγκαλιάσουμε» τις παραδόσεις, είτε αυτό σημαίνει να βγούμε και να διασκεδάσουμε μέχρι το πρωί ή να παίξουμε χαρτιά στο σπίτι ή να ανοίξουμε θεαματικά τη σαμπάνια μας. Ό,τι κι αν κάνουμε, όμως, το φαγητό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο κι όσο πιο νόστιμο είναι, τόσο καλύτερα μπαίνει η χρονιά. Κι αν έχετε βαρεθεί τα τοπικά έθιμα, δείτε τι πιάτα σερβίρουν τέτοιες μέρες σε άλλες χώρες του κόσμου.

Σταφύλια
Όταν την Παραμονή το ρολόι δείξει μεσάνυχτα, στην Ισπανία τρώνε γρήγορα 12 σταφύλια για καλή τύχη. Αυτή η παράδοση-δεισιδαιμονία έχει κυριαρχήσει μέσα στα χρόνια και μάλιστα πιστεύεται ότι όποιος δεν το κάνει, θα ξεκινήσει τη χρονιά με κακοτυχία.

Soba
Στην Ιαπωνία, η σούπα νουντλς soba καταναλώνεται όταν μπαίνει η νέα χρονιά. Τα υγιεινά, μακρόστενα νουντλς από σίκαλη συμβολίζουν μακροημέρευση.

Sauerkraut
Είναι το γνωστό σε εμάς ξινολάχανο, το οποίο οι Γερμανοί απολαμβάνουν –μεταξύ άλλων- την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, προκειμένου να έχουν πλούτη και καλή τύχη τη νέα χρονιά.

Cotechino con Lenticchie
Το ιταλικό αυτό πιάτο είναι ουσιαστικά φακές με ένα είδος μεγάλου χοιρινού λουκάνικου, το οποίο συμβολίζει καλή τύχη και ευμάρεια για τη νέα χρονιά. Οι κυκλικές φακές συμβολίζουν μικρά νομίσματα, ενώ το χοιρινό θεωρείται από μόνο του τυχερό.

Βασιλόπιτα
Η δική μας πρωτοχρονιάτικη πίτα δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, αφού σερβίρεται με την αλλαγή του χρόνου και φέρνει τύχη σε όποιον «πετύχει» το φλουρί.

Ρέγγα τουρσί
Στην Πολωνία, το αλμυρό αυτό ψάρι καταναλώνεται για να εξασφαλίσει μια καλή χρονιά σε όσους το προτιμήσουν.

Ψητό γουρούνι
Η Κούβα είναι μία από τις πολλές χώρες που βλέπουν το χοιρινό ως τυχερό φαγητό. Το συγκεκριμένο πιάτο είναι το πρωταγωνιστικό στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι τους και πιστεύεται ότι φέρνει πρόοδο και ευημερία.

Πουτίγκα ρυζιού
Τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία, το επιδόρπιο αυτό σερβίρεται με ένα αμύγδαλο κρυμμένο στο μείγμα και όπως με το φλουρί της βασιλόπιτας, έτσι κι εδώ, όποιος πετύχει το φλουρί, είναι ο τυχερός της βραδιάς –και της χρονιάς.

Ψωμί καλαμποκιού
Στο Νότο των Η.Π.Α., το καλαμποκόψωμο είναι μια παραδοσιακή, comfort γεύση που θεωρείται ότι φέρνει πλούτη τη νέα χρονιά, λόγω του καλαμποκιού που θυμίζει… χρυσό.

Shutterstock
Rosca de Reyes
Πρόκειται για ένα μεξικάνικο πρωτοχρονιάτικο επιδόρπιο, το οποίο συνήθως καταναλώνεται λίγες μέρες μετά την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου, την ημέρα των 3 Μάγων, στις 6 Ιανουαρίου. Παρομοίως με άλλες παραδόσεις, μέσα στο κέικ αυτό κρύβουν κάτι συμβολικό, όπως μια φιγούρα του Θείου Βρέφους κι όποιος τη βρει ανακηρύσσεται βασιλιάς της ημέρας –ή αναλαμβάνει την ευθύνη να φέρει το κέικ την επόμενη χρονιά.

Mochi
Αυτά τα γιαπωνέζικα κέικ ρυζιού τρώγονται σε ειδικές περιπτώσεις και είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή την Πρωτοχρονιά. Καταναλώνονται σκέτα ή καλυμμένα με σκόνη φασολιών σόγιας ή περιχυμένα με σάλτσα σόγιας και ζάχαρη.

Αλκοόλ
Αν έχουν ένα κοινό όλες οι κουλτούρες και όλοι οι λαοί την Πρωτοχρονιά, αυτό είναι σίγουρα το αλκοόλ που ρέει αυτές τις ημέρες. Στη Νέα Υόρκη μπορεί να κάνουν μια πρόποση με σαμπάνια, στην Ιαπωνία να πίνουν λίγο σάκε, στη Γερμανία να προτιμούν το Feuerzangenbowle (μεγάλο στικ ζάχαρης, εμποτισμένο με ρούμι που μπαίνει στη φωτιά και αφήνεται να στάξει μέσα στον οίνο), όπου κι αν κοιτάξουμε, όμως, σε όλο τον κόσμο, η νέα χρονιά «κρύβει» πάντα πολλά «στην υγειά μας» με μπόλικο αλκοόλ.