Zoe’s Premium latteria: επισκεφτήκαμε τη σπιτική γωνιά της Ακαδημίας

zoes-latteria
ΤΡΙΤΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Δεν είναι πολύ ωραίο συναίσθημα όταν περπατώντας στο κέντρο της Αθήνας, μέσα στο καυσαέριο και την κίνηση, ξαφνικά να «γαργαλάει» τη μύτη άρωμα σπιτικής κουζίνας; Κάτι τέτοιο συμβαίνει έξω από το νούμερο 37 της Ακαδημίας. Και μέσα.

Ένα λευκό, χαριτωμένο μαγαζί που δίνει την αίσθηση ότι «ξεφύτρωσε» κατά λάθος στο γκρίζο της Ακαδημίας για να το απαλύνει, με την επιγραφή Zoe’s Premium Latteria, είναι αρκετό για να σε κάνει να στρέψεις το βλέμμα και να δεις τι ακριβώς συμβαίνει εκεί. Πόσο μάλλον όταν από την πόρτα του αναδύονται και ιδιαίτερες μυρωδιές που σου θυμίζουν μαμά και γιαγιά.

Το Zoe’s Premium Latteria βρίσκεται εκεί περίπου 1,5 χρόνο, «ντυμένο» στα λευκά, δίνοντας έμφαση στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία προμηθεύεται φρέσκα από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Γαλακτοκομικά από την Αρκαδία, τη Δράμα, το Λιβαδερό Κοζάνης, τη Θεσσαλία, γλυκά του κουταλιού από τα νησιά μας χωρίς συντηρητικά, σπιτικό ρυζόγαλο, χειροποίητες κρέμες με διάφορες γεύσεις (με φρούτα εποχής, με μαστίχα, με στέβια κ.ο.κ.), όλα θα τα βρείτε στο μενού του επιλεγμένα και φρεσκότατα, είτε αυτούσια, είτε χρησιμοποιημένα σε συνταγές. Και το καλύτερο; Μπορείτε να επισκεφτείτε το εστιατόριο για να φάτε και να φύγετε με μια σακούλα καλούδια από τα παραπάνω για το σπίτι, για να τα μοιραστείτε και με όσους δεν ήταν μαζί σας. Ναι, το Zoe’s Premium Latteria είναι από τα εστιατόρια που και τρως και προμηθεύεσαι προϊόντα για το σπίτι.

Γλυκά του κουταλιού, πίτες, τάρτες, φρέσκες κρέμες, σπιτικό ρυζόγαλο... Όλα τα καλά μας «φωνάζουν» από τη βιτρίνα του Zoe's

Τα γαλακτοκομικά, όμως, δεν είναι το μοναδικό του ατού. Οι μοσχομυριστές πίτες και τάρτες με υλικά εποχής, ο αχνιστός του καφές, τα υγιεινά smoothies και οι χυμοί, αλλά και τα σάντουιτς με εκλεκτά τυριά μπορούν εύκολα να κλέψουν την παράσταση, ενώ καθημερινά μαγειρεύονται σπιτικά πιάτα ημέρας ελληνικής κουζίνας, σε καλές τιμές, βάσει εβδομαδιαίου προγράμματος που αναρτάται και στη σελίδα του facebook κάθε Σάββατο απόγευμα για την επόμενη εβδομάδα, που σημαίνει ότι στο Zoe’s ποτέ δεν θα φάτε φαγητό που περίσσεψε και θα ξέρετε πάντα τι σας περιμένει.

Σε ένα κτίριο με ιστορία που υψώθηκε στην Ακαδημίας το 1938, βομβαρδίστηκε, καταστράφηκε στην Κατοχή και ξαναχτίστηκε το 1944, το Zoe’s διατηρεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, όπου το παλιό εναρμονίζεται με το νέο. Τα ολόλευκα μάρμαρα Διονύσου συντηρήθηκαν σε όλο το ισόγειο, ενώ ανακατασκευάστηκαν τα ξύλινα πατώματα του πρώτου ορόφου και δεν πειράχτηκε η όψη του κτιρίου που είναι Bauhaus. Από τον πρώτο όροφό του, μάλιστα, μπορείτε να δείτε το Λυκαβηττό, σε ένα χώρο πιο ήσυχο, με έπιπλα και διακόσμηση «γιαγιάς», όπου διατίθεται συχνά για επαγγελματικές συναντήσεις που απαιτούν χώρο, ησυχία και –γιατί όχι;- ατμόσφαιρα. Τις Κυριακές, μάλιστα, αλλάζει διάθεση, βάζει τα γιορτινά του και φιλοξενεί πάρτι για τανγκό.

Χαριτωμένη, ρομαντική διακόσμηση, μέσα στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Κλείνοντας την πόρτα πίσω μας, όλοι οι ήχοι της κίνησης του κέντρου εξαφανίστηκαν και τη θέση τους πήραν χριστουγεννιάτικες μουσικές. Δυστυχώς, η πόρτα ανοίγει συχνά, καθώς όλο και κάποιος μπαίνει για να διαπιστώσει τι είναι αυτό το κατάλευκο μαγαζί, αλλά σε κάθε κλείσιμο, η ηρεμία και η σπιτική διάθεση επανέρχονται.

Κοιτώντας το μενού, διαπιστώσαμε ότι είχαμε πολλά να δοκιμάσουμε κι από ένα μεγάλο φάσμα. Γλυκά καμωμένα με επιλεγμένα γαλακτοκομικά, πίτες με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε από σπανάκι μέχρι τσουκνίδα κι από μηλόπιτα μέχρι καρυδόπιτα της γιαγιάς, σάντουιτς, φρέσκες σαλάτες εποχής, smoothies και φυσικά τα πιάτα ημέρας. Κι όλα αυτά με τις λαχταριστές μυρωδιές να μοσχοβολούν με κατεύθυνση από την ανοιχτή κουζίνα κατευθείαν στη μύτη μας.

Αντιοξειδωτικό smoothie και στραγγιστό κατσικίσιο γιαούρτι με αγριοκέρασο για δεκατιανό

Ξεκινήσαμε με ένα πολύ τονωτικό πράσινο smoothie με σπανάκι, καρότο, πορτοκάλι, ακτινίδιο και τζίντζερ (3 ευρώ), με λίγο άρωμα από γαρίφαλο για να πάρουμε ενέργεια. Δεν γινόταν να μη δοκιμάσουμε κάτι από τα γαλακτοκομικά του, γι’ αυτό επιλέξαμε φρέσκο κατσικίσιο στραγγιστό γιαούρτι με αγριοκέρασο σε μεγάλο μπολ. Με ιδιαίτερα απαλή υφή και φρεσκάδα, η ήπια γεύση του συνδυαζόταν άψογα με τη γλυκύτητα του αγριοκέρασου και έδινε ένα λαχταριστό αποτέλεσμα, ακόμη κι αν το γιαούρτι δεν είναι από τα αγαπημένα σας σνακ. Δεν αργήσαμε να καταλάβουμε γιατί πολλοί έπαιρναν γιαούρτι στο χέρι, συνδυάζοντάς το με πλήθος επιλογών, από γλυκό του κουταλιού, μέχρι σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, μούσλι κ.ο.κ.

Τα κανελόνια με φρέσκα μανιτάρια

Από το δεκατιανό, εμείς περάσαμε με ταχύτητα εξπρές στο μεσημεριανό, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε και κάποιο από τα πιάτα ημέρας. Επιλέξαμε μια εποχιακή σαλάτα με μοβ και άσπρα λάχανα, καρότα, μαϊντανό και ρόδι, πασπαλισμένη με μπαλσάμικο (οι σαλάτες κυμαίνονται από 5,50 έως 6,20 ευρώ και συνοδεύονται από σπιτικά κρουτόν) και για κυρίως διαλέξαμε τα κανελόνια με φρέσκα μανιτάρια, τυριά και μυρωδικά (6,5 ευρώ). Με μπόλικο τυρί να λιώνει στο στόμα (και στο πιάτο), τα κανελόνια ανέδυαν έντονα τη γεύση των μπαχαρικών σε κάθε αχνιστή μπουκιά, η οποία γινόταν αισθητή πριν ακόμη μπουν στο στόμα, από το κόψιμο και τη μυρωδιά.

Σαλάτα εποχής με μπόλικο, «τυχερό» ρόδι

Είχαμε πολλά ακόμη να δοκιμάσουμε, αλλά επιλέξαμε να πάρουμε «δουλειά για το σπίτι», δηλαδή λίγη τάρτα αγκινάρας με μυρωδικά (3,20 ευρώ), τάρτα κοτόπουλο (3,50 ευρώ) και για επιδόρπιο φρέσκια φουντουκόπιτα με σοκολάτα. Ξέρουμε ότι πολλοί θα κινηθείτε προς πιο ασφαλείς επιλογές από την τάρτα αγκινάρας, αλλά σας προτρέπουμε να το τολμήσετε, αφού ακόμη και για εμάς που η αγκινάρα δεν βρίσκεται συχνά στο πιάτο μας, η τάρτα αυτή μας φάνηκε πραγματικά νόστιμη, κερδίζοντας σε γεύση την πιο «κοινή» τάρτα κοτόπουλου, η οποία περιείχε μπουκιές κοτόπουλου και λαχανικά, με τις πιπεριές να ξεχωρίζουν στη γεύση. Η φουντουκόπιτα με τη ζουμερή σοκολάτα και το πασπαλισμένο φουντούκι, έδινε μια ελαφριά γεύση γλυκού που δεν «λίγωνε».

Πίτες για όλα τα γούστα

Το Zoe’s έχει αναλάβει μια δύσκολη αποστολή επιλέγοντας την ελληνική κουζίνα, λόγω του ότι όλοι μπορούμε να τη μαγειρέψουμε στο σπίτι μας και μας είναι πιο οικεία από κάθε άλλη, οπότε δύσκολα βρίσκουμε κάτι έξω να μας εντυπωσιάσει. Καταφέρνει, όμως, να βάλει το δικό του λιθαράκι και να προσφέρει στο πιάτο φαγητό σπιτικό, που πάντα, όμως, έχει το κάτι παραπάνω, μια δόση γιαγιαδίστικη, που σε κάνει να αισθάνεσαι μεν πως τρως έξω, αλλά κάτι χειροποίητο, φροντισμένο και εμπνευσμένο, ακόμη κι αν διαπιστώσεις ατέλειες -όπως και σε ένα σπιτικό γεύμα. Το καλύτερο όλων, βέβαια, είναι ότι μπορούμε να επιλέξουμε πολλά από τα προϊόντα του και να τα απολαύσουμε στη ζεστασιά του σπιτιού μας ή να δημιουργήσουμε τις δικές μας συνταγές με αυτά. Όπως και να ‘χει, από το Zoe’s βγαίνεις μόνο κερδισμένος. Και χορτάτος.

Info
Zoe’s Premium Latteria
Ακαδημίας 37 και Ομήρου, Κολωνάκι
213 0344023
Δευτέρα-Παρασκευή 07.00-22.00, Σάββατο 08.00-22.00, Κυριακή 10.30-20.00
Ωράριο διανομής Δευτέρα-Σάββατο 09.00-17.00, διατίθεται και για επαγγελματικές συναντήσεις.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ