5+1 κορυφαία πιάτα που δοκιμάσαμε το 2016

nolan

Θράψαλο με σελινόριζα, Nolan

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Το 2016 μπορεί να μην ήταν από τις καλύτερες χρονιές που ζήσαμε τα τελευταία έτη. Ευτυχώς, όμως, δεν του έλειψε η γεύση. Τα εστιατόρια που επισκεφτήκαμε ήταν πολλά, οι γεύσεις που δοκιμάσαμε ακόμη περισσότερες και κάποια πιάτα κατάφεραν να «τρυπώσουν» μέσα στα αγαπημένα μας και να μας μοσχομυρίζουν… νοερά, κάθε φορά που οι λιγούρες μας χτυπούν την πόρτα. Ιδού το top 5(+1) των καλύτερων που δοκιμάσαμε.

Θράψαλο με σελινόριζα, Nolan
Το Nolan έκανε μεγάλο «θόρυβο» όταν πρωτοάνοιξε στις αρχές του έτους, κάτι που μας έκανε να κρατήσουμε μικρό καλάθι όταν το επισκεφτήκαμε. Τελικά αποδείχτηκε ότι έπρεπε όντως να πάρουμε μεγαλύτερο καλάθι, αφού στο μενού του είχαμε βρει ιδιαίτερα πιάτα ασιατικής κουζίνας, που ακόμη κι αν κάποια δεν μας εντυπωσίασαν, όπως η υγρή ομελέτα φούρνου με σπανάκι, η οποία «καθόταν» πάνω σε ένα στρώμα από ζωμό ψαριού και είχε αρκετά αλμυρή γεύση, κάποια χαράχτηκαν έντονα στη μνήμη μας ως αξεπέραστες γεύσεις. Μια από αυτές ήταν το θράψαλο με σελινόριζα, το οποίο αν και δεν μας έκανε «κλικ» από την περιγραφή του, ήταν τελικά από αυτά τα πιάτα που σε εκπλήσσουν ευχάριστα και τα «καθαρίζεις» με συνοπτικές διαδικασίες. Θράψαλο ψιλοκομμένο και ελάχιστα περασμένο από το τηγάνι, σε μια υπέροχη σάλτσα με βούτυρο και κρασί, αρωματισμένη με σελινόριζα. Γεμάτη γεύση και umami στον υπερθετικό. Διαβάστε ολόκληρη την εμπειρία μας στο Nolan εδώ. Info: Nolan, Βουλής 31-33, Σύνταγμα, 210 324354.

Κανελόνια με κιμά και τυρί και λουκουμάς πατάτας, Μπουκιά και Συχώριο
Δεν χρειάζεται να δοκιμάσει κανείς φουά γκρα, καρπάτσιο ταράνδου ή πάπια κονφί για να εντυπωσιαστεί. Καμιά φορά, ένα απλό πιάτο, που μπορεί συχνά να φτιάχνουμε στο σπίτι και πιστεύουμε ότι δεν έχει και πολλά ακόμη να δώσει, μπορεί να αποδειχτεί μια νόστιμη αποκάλυψη και να μας μυρίσει… σπιτικό φαγητό όταν το δοκιμάσουμε έξω, γεμίζοντάς μας νοσταλγία. Κάπως έτσι συνέβη με τα κανελόνια με τυρί και κιμά που δοκιμάσαμε στο Μπουκιά και Συχώριο του Ηλία Μαμαλάκη στο Κολωνάκι και με το λουκουμά πατάτας, μια λαχταριστή κροκέτα με πουρέ πατάτας, τυριά, μυρωδικά και αλλαντικά. Οι γεύσεις αυτές, εκτός από τη νοστιμιά τους, έμοιαζαν τόσο σπιτικές και χειροποίητες, που παρ’ όλο που τις φάγαμε στο «πόδι», μας πλημμύρισαν ζεστασιά σπιτικού φαγητού. Διαβάστε ολόκληρη την εμπειρία μας στο Μπουκιά και Συχώριο εδώ. Info: Μπουκιά και Συχώριο, Σέκερη 5 Κολωνάκι, 210 3626262 (Μπουκιά και Συχώριο Κηφισιάς: Λ. Κηφισίας 361, 210 8000110, Μπουκιά και Συχώριο Ν. Ψυχικού: Σολωμού 2, 211 411 4040, Λεωφ. Μαραθώνος 54, 210 6215400, Άνοιξη).

Pancakes με σοκολάτα και κόκκινα φρούτα, Estrella
Να μας συγχωρέσει το μπουγατσάν, αλλά στη νέα αυτή είσοδο της γευστικής Αθήνας, το Estrella, το πιάτο που μας έκλεψε την καρδιά δεν ήταν το διάσημο mix μπουγάτσας και κρουασάν, αλλά τα περιχυμένα με λιωμένη σοκολάτα pancakes, με τη συνοδεία κόκκινων φρούτων και ζάχαρης άχνης, όπου το γλυκό της σοκολάτας, το όξινο των φρούτων και τα αφράτα pancakes δημιουργούσαν ένα συνδυασμό σε κάθε μπουκιά που έμοιαζε εκτός πραγματικότητας. Αν στο πρωινό μας μπορούσαμε να είχαμε αυτά τα pancakes κάθε μέρα, η ζωή σίγουρα θα ήταν καλύτερη. Διαβάστε ολόκληρη την εμπειρία μας στο Estrella εδώ. Info: Estrella, Ρόμβης 24Α, Αθήνα, 210 3218000.

Καπνιστή μπριζόλα με πλευρώτους και άχυρο πατάτας, Otto Restaurant Bar
Στο Otto ζήσαμε κάτι από βασιλικό γεύμα, σε ένα εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας που πριν σχεδόν 200 χρόνια, ξεκουραζόταν ο Όθωνας, αφού αποτελούσε μια από τις εξοχικές του κατοικίες. Από το λουκούλειο γεύμα που μας περίμενε εκείνη τη βραδιά, η καπνιστή μπριζόλα με μανιτάρια πλευρώτους και πεκορίνο Αμφιλοχίας μας είχε κάνει εντύπωση τόσο λόγω της προσιτής τιμής, όσο και λόγω γεύσης, με τις τηγανητές πατάτες σε μορφή τραγανών νουντλς να χαρίζουν έξτρα πρωτοτυπία στο πιάτο. Η καπνιστή μπριζόλα ήταν κομμένη σε φέτες, είχε σωστή ένταση καπνιστού και «έδενε» αρμονικά με το μανιτάρι με την ελαφριά σάλτσα. Κάπου εκεί ερχόταν και η τραγανή πατάτα και το πιάτο… έπαιρνε το δρόμο του, κερδίζοντας μια στήθος με στήθος μάχη με το «μουσακαδάκι» γαρίδας με ψητό κολοκύθι σε μορφή άχυρου και κρέμα θαλασσινών. Διαβάστε ολόκληρη την εμπειρία μας στο Otto εδώ. Info: Otto Resto Bar, Καλαμιώτου 16-18, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Μοναστηράκι, 210 3314676.

Καβουρμάς, Σαραντατρίο
Στην Αμβροσίου Φραντζή, ανάμεσα στα συνεργεία αυτοκινήτων, απολαύσαμε μια καλοκαιρινή βραδιά του Σεπτεμβρίου σε μια από τις πιο όμορφες αυλές της Αθήνας, σε ένα σημείο της που δεν θα πίστευες ποτέ ότι θα βρεις κάτι άλλο πέρα από ανταλλακτικά αυτοκινήτου. Αν και το σαγανάκι με κεφαλοτύρι Ίου, το οποίο συνοδευόταν από γλυκό του κουταλιού ντοματάκι σε ένα υπέροχο «πάντρεμα» αλμυρού-γλυκού, ήταν σούπερ γευστικό, το πιάτο που σημάδεψε τη βραδιά εκείνη ήταν ο καβουρμάς, δηλαδή τα πεντανόστιμα κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος, πασπαλισμένου με αλατοπίπερο, τα οποία συνδυάζονται με αβγά μάτια. Ακόμη κι αν η χοληστερίνη και η αρτηριακή σας πίεση είναι στα ύψη, αξίζει το ρίσκο. Διαβάστε ολόκληρη την εμπειρία μας στο Σαραντατρίο εδώ. Info: Σαραντατρίο, Αμβροσίου Φραντζή 43, 213 0263347.

Τάρτα λεμόνι με κρέμα μοσχολέμονου, Kastri Bistro
Ευτυχώς που το επιδόρπιο έρχεται στο τέλος, γιατί εκείνη τη βραδιά στο Kastri Bistro του ξενοδοχείου Domotel Kastri της Νέας Ερυθραίας, μετά το επιδόρπιο της δημιουργικής τάρτας λεμονιού με κρέμα μοσχολέμονου, σε φεγιετίνι με πραλίνα φουντουκιού, με βρώσιμες χρυσές λεπτομέρειες που δοκιμάσαμε πρόσφατα, είχαμε μια σκοτοδίνη. Δεν θυμόμαστε πολλά, αλλά αυτό που θυμόμαστε σίγουρα είναι ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα γλυκά που έχουμε φάει. Εξού και η σκοτοδίνη. Διαβάστε ολόκληρη την εμπειρία μας στο Kastri Bistro εδώ. Info: Kastri Bistro - Domotel Kastri, Ελ. Βενιζέλου 154 & Ρωμυλίας, Καστρί, Αθήνα, 210 3507100.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ / [email protected]