Οι καλύτερες γευστικές αφίξεις στην πόλη για το 2016

otto-resto-bar

Χαλαρή και street διάθεση έξω, προσιτή πολυτέλεια μέσα στο Otto

ΤΡΙΤΗ, 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Αν μη τι άλλο, το φαγητό στην Αθήνα δεν πεθαίνει ποτέ. Πάντα θα «ξεπηδούν» νέοι χώροι, θα ανακαινίζονται παλιότεροι, θα καταφτάνουν νέες τάσεις, νέα street-foodάδικα, νέα εστιατόρια κι εμείς πάντα θα είμαστε εκεί να δοκιμάζουμε, να αισθανόμαστε το χώρο, τον παλμό, τη γεύση. Φέτος επισκεφτήκαμε αρκετές νέες αφίξεις και συγκεντρώσαμε για εσάς αυτές που μας εντυπωσίασαν είτε με τις γεύσεις τους, είτε με το χώρο τους, είτε με την περιποίησή τους, είτε με όλα τα παραπάνω, λίγο περισσότερο.

Δείτε τον ΟΔΗΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016/2017 του clickatlife

Otto Resto Bar
Το πρώην αρχοντικό του Όθωνα, από την άνοιξη δέχεται πολλές επισκέψεις καθημερινά, καθώς έχει μετατραπεί σε ένα all-day restaurant bar, το οποίο φτιάχνει την κατάλληλη ατμόσφαιρα σε όσους θέλουν να πιουν τον καφέ τους, να πάρουν ελληνικό πρωινό, να γευματίσουν ή να δοκιμάσουν κοκτέιλ σε μια ατμόσφαιρα λίγο πιο ξεχωριστή από την καθιερωμένη της ευρύτερης περιοχής της Πλατείας Αγίας Ειρήνης. Εκεί φάγαμε… βασιλικά, δοκιμάζοντας εμπνευσμένα πιάτα ελληνικής κουζίνας, με επιλεγμένα προϊόντα, όπως «σπασμένη» σπανακόπιτα με κρέμα φέτας, λάδι άνηθου και κρεμμυδάκι στη σχάρα, λουκουμάδες από φρέσκια ντομάτα, φέτα Καλαβρύτων και δροσερή σάλτσα γιαουρτιού, ψητό μαστιχωτό τυρί Μάνης με ρακόμελο και παπαρουνόσπορο, «μουσακαδάκι» γαρίδας με ψητό κολοκύθι σε μορφή άχυρου και κρέμα θαλασσινών και καπνιστή μπριζόλα με μανιτάρια πλευρώτους και πεκορίνο Αμφιλοχίας, ήπιαμε αρωματικά κοκτέιλ κι όλα αυτά σε τιμές καθόλου απαγορευτικές. Διαβάστε εδώ την εμπειρία μας στο Otto. Info: Καλαμιώτου 16-18, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Μοναστηράκι, 210 3314676.

Κομψό και ταυτόχρονα απλό το Nolan

Nolan
Το Nolan μπορεί να άνοιξε τη βαριά πόρτα του τα Χριστούγεννα του 2015, αλλά τα φτερά του άνοιξε με την έλευση του 2016, όπου από τις πρώτες κιόλας μέρες του χρόνου έγινε talk of the town και απασχόλησε πολύ τον κόσμο της Αθήνας που ενδιαφέρεται για ασιατικές, ιδιαίτερες γεύσεις που δεν αδειάζουν το πορτοφόλι. Ασιατική fusion κουζίνα, μενού που μοιάζει δυσανάγνωστο στην αρχή, αλλά στη δεύτερη ανάγνωση αποδομείται και γεύσεις που ποικίλλουν, από σταμναγκάθι με σουτζούκι, γαρίδες και παλαμίδα, μέχρι υγρή ομελέτα φούρνου με σπανάκι (από το μενού που δοκιμάσαμε στις αρχές του έτους). Οι πιο συντηρητικές γεύσεις τύπου τηγανητό κοτόπουλο δεν λείπουν για τους λιγότερο τολμηρούς κι όλα αυτά σε ένα χώρο που βγάζει μια καθαρότητα, που συνδυάζει το απλό και το κομψό, το επίσημο, αλλά ταυτόχρονα και το παρεΐστικο, αφού δεν υπάρχει ορεκτικό και κυρίως, καθώς τα πιάτα καταφτάνουν με μια λογική μοιράσματος ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες. Διαβάστε εδώ την εμπειρία μας στο Nolan. Info: Βουλής 31-33, Σύνταγμα, 210 324354.

MINOS ZARIFOPOULOS YIANNIS TISSI

Η πιο cool καντίνα της πόλης

Uberness
Το street food δεν γίνεται να λείπει από τη λίστα μας και η καντίνα Uberness του Βασίλη Καλλίδη ήταν αυτή που μας προσέφερε ένα από τα πιο καθαρά «βρόμικα» που έχουμε δοκιμάσει. Η αλήθεια είναι ότι τα πάντα εκεί είναι καινοτόμα, από το μέρος (μέσα στη λαχαναγορά Ρέντη σε χώρο πρώην κρεοπωλείων), μέχρι το concept (self-service pop up restaurant που άνοιξε μόνο για 365 μέρες την άνοιξη του 2016), το κινηματογραφικό bar με τα μοχίτο που ήταν έξω το καλοκαίρι, για να πιεις κι ένα μοχίτο σε πλαστικό ποτήρι και το φαγητό, το οποίο είναι μεν κλασικό street food, αλλά έχει μια δόση μοναδικότητας. Το Chicken Filet Burger (φιλέτο κοτόπουλο πανέ με μαγιονέζα κάρυ και πικάντικο αγγούρι τουρσί) έκανε θραύση όταν το επισκεφτήκαμε, το Über Dog, (χοτ ντογκ με τυρί, κρεμμύδια, αγγούρι τουρσί, κέτσαπ, μουστάρδα και πατάτες) ήταν πλούσιο, νόστιμο και χορταστικό, ενώ το περίφημο μοχίτο των 7 ευρώ είχε καταφτάσει σε ψηλό, πλαστικό ποτήρι με ομπρελίτσες και όλα τα συναφή και η αλήθεια είναι πως ήταν τόσο γευστικό, που δεν πίστευες ότι το πίνεις στη Λαχαναγορά. Διαβάστε εδώ την εμπειρία μας στο Uberness. Info: Λαχαναγορά Ρέντη, από την κεντρική πύλη (Τζων Κέννεντυ 1).

Η πηγή του... μπουγατσάν στην Αθήνα

Estrella
Το κακό είναι ότι το Pure Bliss δεν υπάρχει πια. Το καλό είναι ότι το κενό ήρθε να αναπληρώσει το Estrella που έγινε γνωστό στη Θεσσαλονίκη –και σε όλο τον κόσμο- για το διάσημο μπουγατσάν του (μίξη κρουασάν με κρέμα μπουγάτσας) και πλέον απέκτησε αθηναϊκό αδερφάκι στο κέντρο της Αθήνας. Πριν ακόμη ανοίξει τις πόρτες του ο κόσμος το περίμενε, ενώ την εβδομάδα που άνοιξε στα μέσα Νοεμβρίου και το επισκεφτήκαμε, διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος το τιμά όχι μόνο για το μπουγατσάν του, αλλά για τα λαχταριστά bagels και burgers, τις πίτσες με αβγά σε ζύμη από κουλούρι Θεσσαλονίκης, τα pancakes για κάθε γούστο, τα popovers (στρογγυλά ψωμάκια με μαλακή κρούστα σε διάφορες εκδοχές, γλυκές ή αλμυρές, με λιωμένο τυρί, σοκολάτα, μαρμελάδα κ.ο.κ.) και όλες τις επιλογές του, οι οποίες είναι σε προσιτές τιμές –το μπουγατσάν ξεκινά από 4 ευρώ- φτιαγμένες με επιλεγμένα υλικά και υγιεινή νοοτροπία μαγειρέματος. Η καινοτομία του αθηναϊκού Estrella είναι το μικρό bar στο βάθος, πίσω από το οποίο «κρύβεται» ο πολύ ενημερωμένος Βασίλης Τσομπανίδης, για όσους θέλουν να συνοδεύσουν το φαγητό τους με αρωματικά, εμπνευσμένα ποτά ή απλώς να τα απολαύσουν σκέτα με την παρέα τους. Διαβάστε εδώ την εμπειρία μας στο Estrella. Info: Ρόμβης 24Α, Αθήνα, 210 3218000.

Φουτουριστική διάθεση, παραπομπές στην αρχαιότητα και πιάτα εντυπωσιακά σε παρουσίαση και γεύση

id 24.7.365
Το id 24.7.365 είναι ένα πολύ ιδιαίτερο εστιατόριο-πολυχώρος και το καταλαβαίνεις από την ονομασία του, η οποία παραπέμπει στο χρόνο, όπως προκύπτει από τους αριθμούς 24 (ώρες/ημέρα), 7 (ημέρες/εβδομάδα) και 365 (μέρες/χρόνος). Μόλις το επισκεφτείς, επιβεβαιώνεσαι για την ιδιαιτερότητά του από το χώρο του, στον οποίο δρουν αντίθετες δυνάμεις και από τη μία βγάζει μια φουτουριστική αίσθηση με τα επίπεδα, τα χρώματα και το φωτισμό του, ενώ από την άλλη η απόδοση του δίσκου της Φαιστού στο πιο κεντρικό σημείο του μαγαζιού και οι κρυμμένες ρήσεις που σηματοδοτούν το νόημα της ζωής από αρχαίους φιλοσόφους, παραπέμπουν στην αρχαιότητα. Κι όταν δοκιμάσεις τα πιάτα του, είσαι πλέον 100% σίγουρος ότι είναι μοναδικό. Με τον Alain Parodi στην επιμέλεια του μενού, δοκιμάσαμε εξαιρετικό ριζότο al verde με τρούφα και άγρια μανιτάρια, μαριναρισμένο σολομό σε μια σύνθεση που έμοιαζε με έργο τέχνης με μαύρα τσιπς από μελάνι σουπιάς και γκρέιπφρουτ κι ένα μοναδικό γλυκό χειροποίητο γλυκό με κολοκύθα και κάστανο, που μας έπεισε ότι ένα γλυκό δεν χρειάζεται πάντα τη σοκολάτα για να εντυπωσιάσει. Διαβάστε εδώ την εμπειρία μας στο id 24.7.365. Info: Αγίων Ασωμάτων 1, Θησείο
210 3247365.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ / [email protected]