Αρνίσιο κιλότο με πουρέ αρακά και σπαράγγια από τον Gordon Ramsay

gordon-ramsay
ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ο Gordon Ramsay είναι ένας παγκοσμίου φήμης σεφ, με 3 αστέρια Michelin και πολλά εστιατόρια στο βιογραφικό του. Το βιβλίο του “Gordon Ramsay Bread Street Kitchen” περιλαμβάνει μια συλλογή από 100 νέες φρέσκες συνταγές του σεφ και της βραβευμένης ομάδας του στο Bread Street Kitchen κι εμείς «κρυφοκοιτάμε» μια από αυτές για να τη δοκιμάσουμε.

Υλικά (για 4 μερίδες)

Αρνίσιο κιλότο (4 τεμάχια, από 200 γραμμάρια το καθένα)

1 κ.σ. ελαιόλαδο

300 γραμμάρια σπανάκι πλυμμένο

500 γρ. κατεψυγμένο αρακά

250ml ζεστό ζωμό λαχανικών

2 κλωναράκια δυόσμου χωρίς τα φύλλα

25 γρ. βούτυρο

500 γρ. σπαράγγια καθαρισμένα

1 κ.σ. φυτικό έλαιο

Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σάλτσα από τους χυμούς μοσχαριού για το σερβίρισμα (προαιρετικό)

Το βιβλίο με τις συνταγές του Gordon Ramsay και της ομάδας του

Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C. Πασπαλίστε το κιλότο με λίγο αλάτι και στη συνέχεια ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε τηγάνι που να αντέχει στο φούρνο σε υψηλή φωτιά, μέχρι να κάψει, και μαγειρέψτε το κιλότο για 2-3 λεπτά την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα και να καραμελώσει σωστά.

Μεταφέρετε το τηγάνι στο φούρνο και ψήστε για 8-10 λεπτά, μέχρι το αρνί να ψηθεί, αλλά να παραμείνει ροζ στο κέντρο του (ή για 15-20 λεπτά, αν το προτιμάτε καλοψημένο). Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 5 λεπτά, πριν το κόψετε σε φέτες. Διατηρήστε το ζεστό.

Στο μεταξύ, φτιάξτε τον πουρέ. Βάλτε το σπανάκι σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ, ρίξτε βραστό νερό μέχρι να το καλύψετε και αφήστε για 30 δευτερόλεπτα. Αμέσως στραγγίξτε και δροσίστε το γρήγορα, βάζοντάς το κάτω από τη βρύση και αφήνοντας το νερό να τρέξει. Στραγγίξτε το πλεονάζον νερό κι έπειτα ταμπονάρετέ το με χαρτί κουζίνας. Κόψτε το σε κομμάτια όχι πολύ μικρά.

Βάλτε τον αρακά σε ένα κατσαρολάκι, προσθέστε του το ζεστό ζωμό και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσει για 3-4 λεπτά. Στραγγίξτε καλά, διατηρώντας 100ml του ζωμού. Χτυπήστε τον αρακά και το ζωμό σας σε ένα μπλέντερ μαζί με το σπανάκι, το δυόσμο και το βούτυρο, για να φτιάξετε τον πουρέ. Προσθέστε του αλάτι (αν χρειάζεται) και πιπέρι. Διατηρήστε το αποτέλεσμα ζεστό.

Μαγειρέψτε τα σπαράγγια σε ένα ξεχωριστό μεγάλο τηγάνι με βραστό νερό για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίξτε και ρίξτε τους αμέσως κρύο νερό, έπειτα στραγγίξτε πάλι και ταμπονάρετέ τα με λίγο χαρτί κουζίνας.

Ζεστάνετε ένα τηγάνι-γκριλιέρα κι όταν κάψει, περιχύστε του το φυτικό λάδι. Προσθέστε τα σπαράγγια (είτε όλα, είτε σε δόσεις, αναλόγως με το μέγεθος του σκεύους) και μαγειρέψτε σε υψηλή θερμοκρασία για 2-3 λεπτά, γυρνώντας τα 1 φορά.

Για να σερβίρετε, βάλτε μια κουταλιά πουρέ στο κάθε πιάτο και στην κορυφή του τοποθετήστε τις φέτες αρνιού, προσθέτοντας αν θέλετε την προαιρετική σάλτσα. Βάλτε τα σπαράγγια στο πλάι και συνοδέψτε αν θέλετε με βραστές πατάτες με δυόσμο.