Πώς να ψήσετε την τέλεια μπριζόλα με τις συμβουλές του Anthony Bourdain

mprizola

Η τέλεια μπριζόλα θέλει το χρόνο της μετά το μαγείρεμα

ΤΡΙΤΗ, 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ο διάσημος σεφ και συγγραφέας Anthony Bourdain έρχεται να σώσει το φαγητό μας και ειδικά την μπριζόλα μας, μέσα από τις συμβουλές που δίνει σε μια σειρά από βίντεο για το Tech Insider.

Το πρώτο βήμα είναι τα μπαχαρικά. Ο Bourdain κρατά τα πράγματα απλά, συστήνοντας σε όσους μαγειρεύουν στο σπίτι, να χρησιμοποιούν μόνο 2 υλικά στις μπριζόλες τους: καλής ποιότητας χοντρό θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ακόμη, όμως, κι αν ένα κομμάτι κρέατος έχει πασπαλιστεί ιδανικά με τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματά του, όμως, ο χρόνος είναι αυτός που έχει τη μεγαλύτερη σημασία.

Το αλάτι αποξηραίνει, «ψήνει» και τραβάει την υγρασία, γι’ αυτό δεν πρέπει να το χρησιμοποιείται αργά στη διαδικασία μαγειρέματος. Πρέπει να το πασπαλίζετε πριν η μπριζόλα πάει στο γκριλ, όπως εξηγεί ο σεφ.

Μόλις η μπριζόλα ψηθεί, υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό λάθος που μπορεί να χαλάσει το αποτέλεσμα κατά πολύ: δεν της δίνετε χρόνο να κρυώσει.

Αλάτι και πιπέρι είναι τα 2 βασικά συστατικά της μπριζόλας για τον Bourdain

Μετά το μαγείρεμα, η μπριζόλα θέλει λίγο χρόνο σε θερμοκρασία δωματίου και σε αυτό το διάστημα δεν πρέπει να την πειράξετε καθόλου (ο Αμερικανός σεφ λέει χαρακτηριστικά: «Do not fucking touch it!»). Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να την σκαλίσετε με το πιρούνι, να την κόψετε, να την τυλίξετε σε αλουμινόχαρτο ή να της κάνετε το οτιδήποτε για περίπου 5 με 7 λεπτά. Αφήστε τη στον πάγκο της κουζίνας πάνω σε ένα ξύλο κοπής κι αφήστε το κρέας να συνεχίσει να μαγειρεύεται και τους χυμούς του να εισχωρούν σε κάθε σημείο.

Αν βιαστείτε και την κόψετε αμέσως, θα δείτε ότι στο κέντρο της θα είναι κόκκινη, ενώ κανονικά πρέπει το εσωτερικό της να χαρακτηρίζεται από μια σταδιακή διαβάθμιση χρώματος, από κόκκινο, μέχρι αποχρώσεις του ροζ, μέχρι να φτάσει στην εξωτερική κρούστα.

Με λίγα λόγια, η διαφορά μεταξύ μιας καλής μπριζόλας και μιας όχι και τόσο καλής, εντοπίζεται στο διάστημα όπου εμείς δεν πρέπει να κάνουμε απολύτως… τίποτα!

O Anthony Bourdain

Οι βασικές συμβουλές του Bourdain με μια ματιά

  • Βρείτε ένα καλό τηγάνι ή γκριλ
  • Ρίξτε το αλάτι και το πιπέρι σας πριν βάλετε την μπριζόλα στο γκριλ
  • Φτιάξτε μια καλή κρούστα στο εξωτερικό της, ξεροψήνοντάς την
  • Τελειώστε την είτε στο φούρνο, είτε εκεί όπου ξεκινήσατε να την μαγειρεύετε
  • Αφήστε τη για 5-7 λεπτά να κρυώσει