Πέντε προτάσεις για χορτοφαγικά εστιατόρια στην Αθήνα

avocado
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η τάση της αποχής από το κρέας, της στροφής στην ποιότητα της διατροφής και των πιο raw γεύσεων, δεν θα μπορούσε να μην αποτυπωθεί και στα μενού των εστιατορίων. Κάποια, μάλιστα, στρέφονται αποκλειστικά προς αυτή τη νοοτροπία, προσφέροντας χορτοφαγικά πιάτα, πολλές φορές χωρίς γλουτένη ή ακόμη και vegan, για όσους απέχουν από πάσης φύσεως ζωικό προϊόν. Αν έχετε τέτοιες διατροφικές προτιμήσεις ή απλώς θέλετε να δοκιμάσετε τη χορτοφαγία και τον βιγκανισμό σε μια εξόδό σας, δείτε πού αξίζει να κλείσετε τραπέζι.

Avocado, Σύνταγμα
Στο κέντρο της Αθήνας, το Avocado αποτελεί ένα ιδιαίτερο στέκι που έχει ψηφιστεί το καλύτερο στην Αθήνα στο tripadvisor, όπου μπορείτε να απολαύσετε υγιεινές μη κρεατοφαγικές γεύσεις, σε πιάτα που δεν περιλαμβάνουν συντηρητικά ή τεχνητές ουσίες και όσο αυτό είναι δυνατό, φτιάχνονται από βιολογικά υλικά. Τα πιάτα του ετοιμάζονται καθημερινά και ποικίλλουν από ζυμαρικά και χορτοφαγικές πίτσες, μέχρι μακροβιοτικές σούπες και επιδόρπια, όπως carrot cake και τάρτα σοκολάτας με κακάο και αβοκάντο, χωρίς ζάχαρη. Στο Avocado μπορείτε να απολαύσετε, επίσης, καφέ, τσάι, χυμούς και smoothies, όπως και αρκετές vegan και gluten-free επιλογές, οι οποίες αναφέρονται χαρακτηριστικά στο μενού, σε τιμές από 15 ευρώ το άτομο. Info: Νίκης 30, Σύνταγμα, 210 3237878.

nice n easy, Κολωνάκι και Κηφισιά
Είτε βρίσκεστε στο κέντρο, είτε στα βόρεια προάστια, το nice n easy, εμπνευσμένο από το ομώνυμο τραγούδι του Frank Sinatra, υπόσχεται να σας εντυπωσιάσει με τα πιάτα του, δίνοντας έμφαση στις βιολογικές και ποιοτικές πρώτες ύλες. Το μενού του nice n easy της Κηφισιάς είναι αποτέλεσμα του Δημήτρη Χριστοφορίδη, που επιστρέφοντας από το Los Angeles έφερε την εμπειρία από τα εστιατόρια που διατηρούσε και του Χρήστου Αθανασιάδη που διοχέτευσε την αυθεντικότητά του στις γεύσεις του εστιατορίου, ενώ του Κολωνακίου επιμελούνται ο Executive Chef Χρήστος Αθανασιάδης και ο Chef de Cuisine Άκης Αμιράς. Στο μενού του nice n easy θα βρείτε τον τόπο προέλευσης των πρώτων υλών, καθώς και τις θερμίδες και τη θρεπτική αξία κάθε πιάτου χωριστά, τα οποία φτιάχνονται με αγνά βιολογικά προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς, παραδοσιακές συνταγές, αλλά και νέες γευστικές προτάσεις, που ισορροπούν απολαυστικά μεταξύ του οικείου και του gourmet. Αν και οι επιλογές κρεατικών και θαλασσινών δεν λείπουν, οι χορτοφαγικές εμπνεύσεις με συστατικά χωρίς γλουτένη, αλλά και υπερτροφές, προσελκύουν πολύ κόσμο αυτής της φιλοσοφίας. Info: Παπαδιαμάντη 7, 210 8082014, Κηφισιά και Ομήρου 60 & Σκουφά, Κολωνάκι, 210 3617201.

Rosebud, Κολωνάκι
Χειροποίητο λουκάνικο από ποικιλία μανιταριών και φάβα, γύρος από βιολογική σόγια, μπέργκερ από μανιτάρια, vegan μαγιονέζες, μουσακάς με λαχανικά και κιμά βιολογικής σόγιας είναι μερικές μόνο από τις χορτοφαγικές, vegan και χωρίς γλουτένη επιλογές που θα βρείτε στο Rosebud και μπορείτε να συνοδέψετε με καλό κρασί. Το χορτοφαγικό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, φημίζεται για τα γευστικά ταξίδια του, ακόμη κι ανάμεσα σε αυτούς που δεν έχουν αποκλείσει το κρέας από το πιάτο τους, αλλά είναι ανοιχτοί σε δοκιμές, ενώ οι τιμές του κινούνται σε value for money επίπεδα. Info: Σκουφά 40 & Ομήρου 60, Αθήνα, 210 3392370.

Λάιμ Bistro, Γκάζι
Πρόκειται για ένα νέο vegan στέκι στην Αθήνα, που άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές Δεκέμβρη και προσέλκυσε τον κόσμο που λέει «όχι» στο κρέας, τη γλουτένη, τα ζωικά προϊόντα και τη ζάχαρη, ενώ προτιμά συνδυασμούς γεύσεων με βάση φυσικά, φρέσκα προϊόντα. Παράδειγμα; Μoβ πατάτες με αρμυρή κρέμα καρπών και καραμελωμένα αχλάδια σε παλαιωμένο vegan κόκκινο κρασί, σούπα καρότου με πέστο ρόκας, σουτζουκάκια φακής με άγριο ρύζι και παρμεζάνα από καρπούς είναι κάποια από τα ευφάνταστα και δημιουργικά υγιεινά πιάτα του Λάιμ Bistro, το οποίο έχει καθημερινά διαφορετικά πιάτα ημέρας και σερβίρει και brunch. Info: Δεκελέων 23, Γκάζι, τηλ. 210 3474423.

Γη/Yi, Γλυφάδα
Στα νότια προάστια, το εστιατόριο Yi δίνει μεγάλη έμφαση στην ωμοφαγική και vegan κουζίνα, χρησιμοποιώντας βιολογικά προϊόντα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σπόρους και αποξηραμένους καρπούς. Εδώ θα φάτε υγιεινά πιάτα όπως vegan capresse pizza με μικροφυτά ηλιόσπορου και βάση από ενεργοποιημένο φαγόπυρο, καστανόσουπα του δάσους με κάστανα, φρέσκο θυμάρι, σκόρδο και φουντουκοβούτυρο, vegan-raw σάντουιτς με ψωμάκι από αμύγδαλο και πολλές ακόμη τέτοιου είδους γεύσεις που χαρίζουν φρεσκάδα στη διατροφή μας και ευεξία σε εμάς τους ίδιους. Info: Γρηγορίου Λαμπράκη 69, Γλυφάδα, 2109648512, 2109648514.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ