To Halloween και οι γεύσεις του...

to-halloween-kai-oi-geuseis-tou

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Όλοι ξέρουμε πια την περίφημη γιορτή του Halloween και μας τρέχουν τα σάλια κοιτώντας σε ταινίες παιδάκια να πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και να τρομάζουν τις οικογένειες με τα περίεργα κουστούμια τους και να φεύγουν με γεμάτα χέρια και πολλά γλυκά κεράσματα.

Όλοι ξέρουμε πια την περίφημη γιορτή του Halloween και μας τρέχουν τα σάλια κοιτώντας σε ταινίες παιδάκια να πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και να τρομάζουν τις οικογένειες με τα περίεργα κουστούμια τους και να φεύγουν με γεμάτα χέρια και πολλά γλυκά κεράσματα.

Για πολλές οικογένειες βέβαια, το Halloween είναι και μια ευκαιρία να κάτσουν όλοι μαζί στο τραπέζι, με φίλους και συγγενείς και να απολαύσουν ένα ξεχωριστό δείπνο με ιδιαίτερα πιάτα εμπνευσμένα από τη γιορτή. «Φρικιαστικά» στολισμένα πιάτα, τρομακτικά ονόματα φαγητών και ανάλογος στολισμός στο τραπέζι, παρελαύνουν στις λίστες των προτάσεων για τη βραδιά αυτή.

Το Halloween είναι μια ιδιαίτερα διαδεδομένη γιορτή του δυτικού κόσμου που γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την παράδοση, τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, κίνηση γνωστή στα αγγλικά ως «trick or treat».

Η γιορτή αυτή μπορεί να ταυτιστεί με τις δικές μας γνωστές Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά.

Η ρίζα της λέξης προέρχεται από το «All-hallow-eve» και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows - All Saints Day). Το Halloween συνδέεται με την μεταφυσική δραστηριότητα ενώ, πολλές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων. Aλλοι πάλι τη θεωρούν ως την ημέρα που η μαγεία βρίσκεται στο ζενίθ της.

Σήμα κατατεθέν της γιορτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες και τα γλυκίσματα που κερνάνε στα παιδιά από σπίτι σε σπίτι. Πάνω στις κολοκύθες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, τρομακτικά ή και χιουμοριστικά.

Η ιστορία και η καταγωγή του Halloween ακολουθεί πολλές παραδόσεις και ιστορίες, θρησκευτικές, φανταστικές, ιστορικές, μυθολογικές, από την Ιρλανδία, την Αμερική, τη Σκωτία και αλλού. Για άλλους σχετίζεται με τη θεότητα της γεωργίας, για άλλους με τις γιορτές των νεκρών. Κάθε λαός έχει να πει και τη δική του ιστορία γλυρω από το Halloween.

Οι αρχαίοι Κέλτες πίστευαν ότι τα σύνορα του πάνω και του κάτω κόσμου γίνονταν πολύ λεπτά αυτές τις μέρες και επέτρεπαν στα πνεύματα, να τα περάσουν. Λέγεται μάλιστα, ότι για να εξευμενίσουν οι άνθρωποι τα κακά πνεύματα, μεταμφιέζονταν με τρομαχτικές στολές και μάσκες.

Η παράδοση της κολοκύθας τώρα, λέγεται ότι σχετίζεται με το Halloween της Βόρειας Αμερικής, όπου οι οικογένειες σχημάτιζαν τρομακτικά πρόσωπα σε μεγάλες κόκκινες κολοκύθες και τις τοποθετούσαν με ένα κεράκι στο παράθυρο, αφού σκοτεινιάσει, προκειμένου να διώξουν το κακό.

Τα κοστούμια του Halloween με τη σειρά τους, συμβολίζουν τέρατα, φαντάσματα, σκελετούς, μάγισσες και δαίμονες. Με τον καιρό η θεματολογία των κοστουμιών επεκτάθηκε και σε άλλα πεδία, όπως διασημότητες, φανταστικά πρόσωπα και αρχετυπικές μορφές και πριγκίπισσες.

Τα γλυκάκια από μήλα ήταν τα πιο διαδεδομένα κεράσματα που έδιναν οι οικογένειες στα παιδιά που πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα, δεδομένου ότι το Halloween συνέπιπτε με την περίοδο που οι μηλιές έβγαζαν καρπούς. Πρόκειται για γλυκά φτιαγμένα από ροδέλες μήλου βουτηγμένες σε σιρόπι και ενίοτε παναρισμένες σε ξηρούς καρπούς.

Στα νεότερα χρόνια προσφέρονταν στην Ιρλανδία ελαφριά κέικ φρούτων μέσα στα οποία τοποθετούσαν ένα νόμισμα. Αυτοί που θα το έβρισκαν, θα συναντούσαν την πραγματική αγάπη μέσα στη χρονιά.

Το έθιμο αυτό με τα χρόνια, επεκτάθηκε και πλέον, δίνονται στα παιδιά όλων των ειδών τα κεράσματα, γλυκά, καραμέλες, σοκολατάκια, κέικ, μάφινς και ό,τι μπορούμε να σκεφτούμε. Επίσης, ιδιαίτερα διαδεδομένο είναι και το μηλοποτό που προσφέρεται σε χάρτινα ποτηράκια.

Γύρω από το Halloween έχουν αναπτυχθεί διάφορες θρησκευτικές και μυστικιστικές παραδόσεις, ενώ πολλές ταινίες, μουσική, τραγούδια ακόμα και sites έχουν εμπνευστεί από αυτή τη γιορτή.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ