Αυτή είναι η καλύτερη σεφ στον πλανήτη

chef-ana-ros
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Τον τίτλο της καλύτερης γυναίκας σεφ στον κόσμο απέσπασε η Άνα Ρος από τη Σλοβενία, η οποία δημιουργεί ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες στο εστιατόριο Hisa Franko της πόλης Κόμπαριντ.

Τον τίτλο «The World's Best Female Chef» απονέμουν ειδικοί της γαστρονομίας, οι οποίοι επισκέπτονται τα 50 καλύτερα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Η Ρος ανακηρύχθηκε Καλύτερη Γυναίκα Σεφ από το portal «Τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια στον Κόσμο» χάρη στην ακρίβεια, την αγάπη της στη λεπτομέρεια και τη φαντασία της.

Η 44χρονη Άνα θα παραλάβει το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1 εκατ. ευρώ σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, στις 5 Απριλίου. Μητέρα δύο παιδιών, η οποία μαζί με τον σύζυγό της διευθύνει το οικογενειακό εστιατόριο Hisa Franko στη μικρή πόλη της Σλοβενίας, στα σύνορα με την Ιταλία, δεν σπούδασε σεφ, αλλά άρχισε να ασχολείται με τη μαγειρική από αγάπη και ενθουσιασμό κι όχι επειδή ήθελε να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά.

Με πατέρα γιατρό και μητέρα δημοσιογράφο, σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, μιλά πέντε γλώσσες και σε πιο νεαρή ηλικία ήταν αθλήτρια του σκι και συμμετείχε, με διακρίσεις, στην εθνική ομάδα νεανίδων της Σλοβενίας. Τα επαγγελματικά της σχέδιά άλλαξαν όταν αποφάσισαν μαζί με τον σύζυγό της να αναλάβουν το εστιατόριο των γονιών του στην κοιλάδα Σότσα, στο δυτικό τμήμα της Σλοβενίας.

Έγινε γνωστή στον κόσμο, όταν ρεπορτάζ για τη μαγειρική της τέχνη και τις γαστρονομικές της καινοτομίες παρουσιάστηκε στο αμερικανικό συνδρομητικό κανάλι Netflix. Η Άνα Ρος γράφει επίσης άρθρα και δίνει διαλέξεις σε νέους επιχειρηματίες. «Το βραβείο με εξέπληξε, γιατί είμαι αυτοδίδακτη στη μαγειρική, αλλά και είναι και μεγάλη ευθύνη», είπε η Ρος, όταν έμαθε ότι θα της απονεμηθεί το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο.

«Η αναγνώριση αποδεικνύει ότι είμαι στο σωστό δρόμο και με ωθεί να προχωρήσω ακόμη πιο πέρα. Εξελίσσουμε μία νέα σλοβενική κουζίνα που κάνει το γεύμα εμπειρία πραγματικά μοναδική στο Hisa Franko», τόνισε. Η Ρος προσκάλεσε τουρίστες απ' όλο τον κόσμο να επισκεφθούν το εστιατόριο της και άλλα μέρη της Σλοβενίας, για να γνωρίσουν τη Σλοβενία ως γαστρονομικό προορισμό.

   «Η διαφορά μεταξύ ενός άνδρα σεφ και μιας γυναίκας σεφ σχετίζεται με τους παραδοσιακούς ρόλους στην κοινωνία μας, όχι με την ποιότητα του φαγητού ή τις τεχνικές δεξιότητες. Όλοι έχουμε το ίδιο πάθος και αγάπη για τον τομέα αυτό», είπε.

   «Ανέλαβε την κουζίνα στο Hisa Franko χωρίς γαστρονομική εκπαίδευση, χωρίς εμπειρία στη διαχείριση ενός εστιατορίου και αρχικά χωρίς επιθυμία να εγκαταλείψει τα φιλόδοξα επαγγελματικά της σχέδια. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, έχει εντάξει τη χώρα της στο γαστρονομικό χάρτη, έχει πρωταγωνιστήσει στην επιτυχημένη σειρά του Netflix Chef's Table και ψηφίστηκε από τους συναδέλφους της η Καλύτερη Γυναίκα Σεφ στον Κόσμο» αναφέρεται στην παρουσίαση της Ρος στο portal «Τα 50 Καλύτερα Εστιατόρια στον Κόσμο».

 Πηγή: Slovenian News Agency (STA), goodfood.com.au/ΑΠΕ/ΜΠΕ