Επτά ιδέες για παραδοσιακή ή... ριζοσπαστική Τσικνοπέμπτη

kreatofageion photo: Panos Smirniotis
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Δεν είναι και η καλύτερη ημέρα για τη χοληστερίνη μας, είναι σίγουρα, όμως, η καλύτερη μέρα για τη γεύση μας, αφού μπορούμε να απολαύσουμε άφθονο κρέας, κρασί και τα παρελκόμενα, με τη δικαιολογία της Τσικνοπέμπτης. Δείτε πού θα χορτάσετε «τσίκνα» και θα ζήσετε την παράδοση για άλλη μια χρονιά όπως πρέπει ή πού θα περάσετε την Τσικνοπέμπτη σας... αλλιώς.

Κρεατοφαγείον
Προς Παγκράτι μεριά –αλλά και με αντίστοιχη επιλογή στη Βούλα και την Καλλιθέα- το Κρεατοφαγείον αποτελεί ένα στέκι-εγγύηση για καλό κρέας, με ζoυµερά σουβλάκια, μοσχομυριστά σουτζουκάκια, μπιφτέκια γαλοπούλας, λουκάνικα Σερρών, χοιρινά μπριζολάκια, μοσχαρίσια συκωτάκια και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας. Όλα μπορείτε να τα συνοδέψετε με φρεσκοτηγανισµένες πατάτες, οι οποίες μάλιστα «κυκλοφορούν» και σε παραλλαγές, όπως π.χ. με τυρί τριμμένο ή με αβγά και ψιλοκομμένο σουτζούκι για έξτρα boost χοληστερίνης, με κάθε πιάτο μαγειρεμένο με υλικά από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Info: Αμύντα 6, Παγκράτι, 210 7238405.

Τηλέμαχος Athens fb page / Nicholas Mastoras
Τηλέμαχος
Στον Τηλέμαχο, στο κέντρο της Αθήνας, θα απολαύσετε μια ξεχωριστή Τσικνοπέμπτη, που ξεφεύγει κατά πολύ από την κλασική ταβέρνα, σε ένα χώρο με πολυτελές εσωτερικό και αρχοντική αύρα, που καταφέρνει να συνδυάσει ατμόσφαιρα και εκλεκτά κρεατικά, όπως επίσης και μια ανανεωμένη λίστα κρασιών. Ζουμερές σπαλομπριζόλες, μεζέδες κρέατος και πεντανόστιμα T-Bones σίγουρα θα πρωταγωνιστήσουν, αλλά υπάρχουν και άλλες κρεατοφαγικές επιλογές για πιο εκλεπτυσμένα γούστα, όπως ταρτάρ μοσχαρίσιου φιλέτου, καρπάτσιο μοσχαριού και φιλέτο Chateaubriand, σε τιμές από 14 μέχρι 28 ευρώ το πιάτο. Info: Πανεπιστημίου 10, Αθήνα, 210 3613300.

Κρεοπωλείο
Άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούνιο που μας πέρασε και έκτοτε αποτελεί στέκι κρεατοφάγων στα δυτικά προάστια, αφού το κρέας είναι η εξειδίκευσή του. Όπως καταλαβαίνετε, εκεί θα τσικνίσετε σαν να μην υπάρχει αύριο, με αρνάκι στάμνας, Τ-Bone, σταυλίσια μπριζόλα, Rib Eye, Strip Loin και άλλα διαλεχτά κρέατα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ θα βρείτε από high end steaks μέχρι κεμπάπ και σουβλάκι. Μπορείτε, επίσης, να διαλέξετε από τα ολόφρεσκα κρεατικά της βιτρίνας κι εκεί να σας τα ψήσουν με… αριστοτεχνία! Κι από ορεκτικά, δεν πάει πίσω με κολοκυθοτυρομπουκιές, μανιτάρια γεμιστά με blue cheese, ρολάκια μελιτζάνας, περικαυτή κ.ά. Info: Κωνσταντινουπόλεως 61 & Αγίας Παρασκευής, Πλατεία Μπουρναζίου, Περιστέρι, 210 5753363, 210 5753392.

Butcher & Sardelles
Αν... τολμήσετε να κατεβείτε Γκάζι μια τέτοια μέρα, τότε το Butcher & Sardelles πρέπει οπωσδήποτε να μπει στις επιλογές σας, αν θέλετε ο κόπος σας να ανταμειφθεί με καλό, φρέσκο και ελληνικό κρέας. Μην σας τρομάξουν οι «sardelles»! Μπορεί το Butcher & Sardelles να ξέρει να επιλέγει, να μαγειρεύει και να προσφέρει εξίσου καλό κρέας και ψάρι, αλλά σήμερα ξέρουμε ότι οι σπαλομπριζόλες του, η κόντρα ταλιάτα, τα φιλέτα του, τα λουκάνικα παραγωγής τους σίγουρα θα «νικήσουν» τη θάλασσα και με το… σπαθί τους! Info: Περσεφόνης 19, Γκάζι, 210 3413440.

Τέλης Μπριζολάκια
Με εγγύηση ποιότητας δεκαετιών, ο Τέλης έχει κάνει διατριβή στην μπριζόλα κι αυτό είναι το φαγητό που θα απολαύσετε εκεί, συνοδεία σαλάτας. Φημίζεται για τις λαχταριστές μπριζόλες του, αλλά και για την… απλοχεριά του, αφού πολλές φορές όσοι περιμένουν να πάρουν φαγητό πακέτο, τσιμπούν και ένα μπριζολάκι για την αναμονή! Στον Τέλη θα τσικνίσετε και οικονομικά, με πλούσιες μερίδες… πρωτεΐνης. Info: Ευριπίδου 86, Πλ. Κουμουνδούρου, 210 3242775.

K for Kiku
Η φετινή Τσικνοπέμπτη (θα μπορούσε να) φέρει άρωμα Περού και Ιαπωνίας στο K for Kiku Ψυχικού, όπου ειδικά για την ημέρα μπορείτε να απολαύσετε το ειδικό μενού με μόλις €30 το άτομο. Περουβιανά υλικά συναντούν ιαπωνικές τεχνικές μπάρμπεκιου και ένα μοναδικό μείγμα από αρώματα και γεύσεις της Nikkei κουζίνας φτάνουν στο τραπέζι σας σε μια γιορτή κρεατοφαγίας. Δοκιμάστε μοσχαρίσιο μπιφτέκι σε ψωμάκι ατμού με τονκάτσου σος και μέντα, καλαμάκι κοτόπουλο με ιαπωνική BBQ σος, μοσχάρι anticucho με σχοινόπρασο και τσιπς περουβιανής ρίζας, χοιρινά παϊδάκια καραμελωμένα με περουβιανή BBQ σος και πολλά άλλα, απολαύστε δυνατά κοκτέιλ και αφήστε τη μοναδική ατμόσφαιρα του K for Κiku να σας παρασύρει σε μια Τσικνοπέμπτη σίγουρα διαφορετική από τις άλλες. Info: Περικλέους 7, 210 6776759.

NJV Athens Plaza
Αν αναζητάτε κάτι με λιγότερη... τσίκνα, χωρίς εκπτώσεις στη γεύση και στο ψητό κρέας, τότε κατευθυνθείτε προς το Ξενοδοχείο Athens Plaza στο κέντρο της Αθήνας για να απολαύσετε ένα μενού που αρμόζει στην ημέρα. Πιατέλα με διάφορα κρεατικά (μπιφτέκι, μπριζολάκι χοιρινό, αρνίσιο παϊδάκι, λουκάνικο σχάρας, φιλέτο κοτόπουλο) θα συνοδεύονται από baby πατάτες φούρνου με δενδρολίβανο, ψητά λαχανικά, τζατζίκι και πίτες, ενώ μια πράσινη σαλάτα με κρέμα μπαλσάμικο και μια χωριάτικη με καππαρόφυλλα θα ολοκληρώσουν το γεύμα σας. Στο τέλος θα σας περιμένει και γλυκό που θα επιλέξετε εσείς, για να κλείσει όσο πιο γλυκά γίνεται η ημέρα. Info: Πλ. Συντάγματος, Αθήνα, 210 3352400.