Ψωμί και Aλάτι: Το «καθημερινό» που έγινε γαστρονομικό

psomi-kai-alati-to-kathimerino-pou-egine-gastronomiko

ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

Μπορεί ο σεφ Γιάννης Λουκάκος να έχει πάρει αρκετή δημοσιότητα τον τελευταίο μήνα μέσα από το παιχνίδι «Master Chef», δεν αμέλησε καθόλου όμως, τη φροντίδα των γεύσεων που επιμελείται στο «Ψωμί και Αλάτι».

Μπορεί ο σεφ Γιάννης Λουκάκος να έχει πάρει αρκετή δημοσιότητα τον τελευταίο μήνα μέσα από το παιχνίδι «Master Chef», δεν αμέλησε καθόλου όμως, τη φροντίδα των γεύσεων που επιμελείται στο «Ψωμί και Αλάτι».

Πάνω ακριβώς, στην πλατεία Χαλανδρίου -πλατεία Ελευθερωτών λέγεται για την ακρίβεια- στήθηκε το 2009, από τον Γιάννη Λουκάκο, τον αδερφό του, Παναγιώτη και τον κοινό τους φίλο Στέφανο Βασιλόπουλο, το «Ψωμί και Αλάτι», ένα όμορφο και πολύ προσεγμένο και προσιτό εστιατόριο που πειραματίζεται πολύ με τις ελληνικές γεύσεις και προσέχει τις λεπτομέρειες.

Με τους πρασινωπούς χρωματισμούς σε καρέκλες και τοίχους, τους ευρύχωρους καναπέδες στο εσωτερικό, τις κλασικές καρέκλες ταβερνείου και τον άπλετο χώρο στην πλατεία -πίσω από την εκκλησία- για το καλοκαίρι, το «Ψωμί και Αλάτι» έχει κάτι το ιδιαίτερο.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του, που όντως βγαίνει και στην πράξη, συνδυάζει με δημιουργικότητα, πρωτοτυπία και μεσογειακή ματιά, την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με επιμέρους τοπικά προϊόντα, πάντα φρέσκα και εποχιακά.

Τα πιάτα του μενού του αποτελούν τις χαρακτηριστικότερες ενδείξεις αυτής της πρόθεσης. Σαν καλωσόρισμα ο αμερικανοθρεμμένος σεφ και συνιδιοκτήτης Γιάννης Λουκάκος προσφέρει, εκτός από τις μεγάλες ψημένες φέτες ψωμιού, που φτάνουν στο τραπέζι πασπαλισμένες με αλάτι, ελαιόλαδο κι ελιές, ένα καραφάκι γεμάτο από μια πεντανόστιμη κρύα σούπα ντομάτας με τζίντζερ και άλλα μυρωδάτα αρωματικά. Από πρώτη άποψη λοιπόν, σε κερδίζει.

Από τους «μεγάλους μεζέδες», ήτοι ορεκτικά, μην παραλείψετε τη βελούδινη φάβα με τηγανιτή κάππαρη και καραμελωμένα κρεμμύδια που έρχεται χορταστική σε ένα βαθύ λευκό πιάτο. Οι γαλλικές πατάτες με θυμάρι και δεντρολίβανο ήταν αρκετά καλές, όπως και οι φρέσκες τηγανιτές πατάτες που έκαναν βουτιά στο καυτό λάδι... με τη φλούδα τους.

Στα συν, αν σας αρέσουν οι γλυκές γεύσεις στο φαγητό, είναι η σαλάτα με μπρόκολο και κουνουπίδι, περιχυμένα με μια σος από μπέικον και σταφίδες που γλυκίζει επικίνδυνα. Νόστιμοι και οι ντολμάδες με πλιγούρι, ταίριαζαν άψογα με τη ρακή που παραγγείλαμε.

Τα ψητά του ήταν κι αυτά νόστιμα, αν και θαρρείς πως ήταν κάπως πιο αφρόντιστα από τα ορεκτικά. Ο σολομός με το λαδολέμονο ήταν μεγαλούτσικος και αρκετός για μια μερίδα, μύριζε όμως λίγο παραπάνω από όσο έπρεπε. Το χταπόδι ήταν πολύ νόστιμο και πληθωρικό, ενώ το καλαμάρι στα κάρβουνα μοσχομύριζε, αν και είχε παραψηθεί λίγο στις άκρες και πίκριζε λίγο. Κρέας δεν δοκίμασα, αλλά υποσχέθηκα να το κάνω την επόμενη φορά.

Ο γλυκός επίλογος με το γλειφιτζούρι σοκολάτας γάλακτος Valhrona με σάλτσα καραμέλας είναι μάλλον από τα φημισμένα πιάτα του μαγαζιού και ιδανικό για να κλείσει κανείς όμορφα το γεύμα του.

Όταν αποφασίσετε να επισκεφθείτε το «Ψωμί και Αλάτι» φροντίστε να κάνετε έγκαιρα κράτηση, γιατί έχει πάντα πολύ κόσμο και προσοχή... μην πάτε διαβασμένοι, γιατί το μενού ανανεώνεται συχνά πυκνά.

Πληροφορίες: Ψωμί και αλάτι, Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, 2106848178, 20-25 ευρώ.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ