Τρεις ανερχόμενοι προορισμοί για οινο-εμπειρίες

treis-anerxomenoi-proorismoi-gia-oino-empeiries

ΤΡΙΤΗ, 22 ΜΑΙΟΥ 2012

Άλλοι ταξιδεύουν για τα τοπία, άλλοι για ενδοσκόπηση και άλλοι για το φαγητό. Γιατί λοιπόν, όχι και για οινο-κατάνυξη; Το Lonely Planet δίνει μερικές ιδέες και ταυτόχρονα, κίνητρο για την επόμενη εξόρμησή μας…

Τουρκία

Μακριά δεν είναι (για την ακρίβεια είναι ο κοντινότερος εκτός Ελλάδας τουριστικός προορισμός) και έχει μια οινοπαραγωγή τάχιστα ανπτυσσόμενη. Οι γείτονες έχουν κι αυτοί εκατοντάδες χρόνια παράδοσης στο κρασί, αν και η οθωμανική περίοδος με την ισλαμική αντιαλκοολική παράδοση τους κράτησε αρκετά πίσω. Σήμερα, η Τουρκία είναι η τέταρτη χώρα παγκοσμίως σε ποσότητες παραγόμενου κρασιού. Η επίσκεψη σε περιοχές–κλειδιά της οινοπαραγωγικής Τουρκίας θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα.

Ένα από αυτά τα μέρη είναι φυσικά, η ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης του Şirince, σε ολόκληρη την έκταση που εφάπτεται με τις ακτές του Αιγαίου –η μικρασιάτικη παράδοση θέλει το κρασί να αποτελεί προϊόν και άλλων φρούτων πλην του σταφυλιού.

Αμπελώνες υπάρχουν σε αφθονία φυσικά και στην Καππαδοκία -η οποία ξεχωρίζει για τις πέτρινες εκκλησίες και τους ψηλούς μιναρέδες- όπου το γόνιμο ηφαιστειακό χώμα ισορροπεί το σχετικά μεγάλο υψόμετρο. Καλή θα ήταν μια επίσκεψη στους αμπελώνες του Zeynep, στα 1.050 μέτρα ύψος, μέρος του Οινοποιείου του Turasan στο Ürgüp, που έχει παράδοση η οποία κρατάει από το 1943. Το Yunak Evleri, ένα ξενοδοχείο το οποίο εν μέρει τουλάχιστον, κρατάει από το 5ο αιώνα μ.Χ., είναι σε απόσταση αναπνοής.

Καναδάς

Πρόκειται για μια επιλογή που μάλλον, δεν σας πολυπέρναγε από το μυαλό: οι καταρράκτες του Νιαγάρα. Μακριά από τα λεωφορεία και τα καταστήματα, η χερσόνησος του Νιαγάρα είναι πραγματικά μια έκπληξη. Ευνοημένο από ένα κλίμα που προσεγγίζει εκείνο της «μάνας» όλων των οινοπαραγωγικών περιοχών, του Μπορντό, τα καλλιεργήσιμα εδάφη έξω από το χωριό του Niagara-on-the-Lake φιλοξενούν δεκάδες οινοποιεία. Ανάμεσά τους το Inniskillin, διάσημο για το «κρασί πάγου» του, όπου κάποια σταφύλια αφήνονται στο αμπέλι μετά τη σοδειά, με τον πάγο να κάνει το κρασί γλυκό και με ενισχυμένη γεύση.

Μεταξύ Απρίλη και Οκτώβρη είναι μια πολύ καλή περίοδος για επίσκεψη, καθώς το χωριό φιλοξενεί το Shaw Festival σε τέσσερα τοπικά θέατρα. Η πόλη είναι επίσης, το σημείο αφετηρίας του Μονοπατιού Αναψυχής του Ποταμού Νιαγάρα, που έχει θέα στο ποτάμι. Το οινοποιείο Vineland Estates έχει επίσης. μερικά άνετα καταλύματα για διανυκτέρευση.

Κίνα

Μπορεί σε κάποιους –ειδικά δυτικούς- να μην είναι καν ένα από τα μέρη που τους έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτονται το κρασί, ωστόσο οι Κινέζοι παράγουν οίνο εδώ και τουλάχιστον 4.000 χρόνια. Επαγγελματίες του βιομηχανικού χώρου έχουν ήδη προβλέψει ότι η κινεζική αγορά κρασιού θα εξελιχθεί στην μεγαλύτερη στον κόσμο μέσα στις αμέσως επόμενες δεκαετίες.

Μολονότι η νοτιοδυτική επαρχία του Γιουνάν έχει κάποια ενδιαφέροντα οινοποιεία, τα πλησιέστερα στο Πεκίνο είναι στην περιοχή της Shandong. Στη δροσερή παραλιακή πόλη του Yantai, θα συναντήσετε το Μουσείο Οινο-πολιτισμού του Changyu, που καλύπτει την ιστορία του παλιότερου δυτικότροπου οινοποιείου της Κίνας, που δημιουργήθηκε το 1892.

Για να δείτε τους πραγματικούς αμπελώνες, κατευθυνθείτε στο Chateau Changyu-Castel. Πάνω από 180 ποικιλίες αναπτύσσονται εδώ και θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε την καλύτερη κινεζική σοδειά της εποχής μας. Το προσωπικό του μουσείου θα σας δώσει επίσης και συμβουλές για τη μετακίνησή σας.