Πώς επιλέγουμε ένα εστιατόριο (χωρίς να το μετανιώνουμε στη συνέχεια);

estiatorio
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Συνήθως η περίσταση από μόνη της, το κόστος ή το είδος κουζίνας που σερβίρει ένα εστιατόριο μας καθοδηγούν στην επιλογή μας. Δεν είναι, όμως, σημαντικό το περιβάλλον και η τοποθεσία; Ας δούμε τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας, εκτός από το φαγητό και τις τιμές, πριν κλείσουμε το επόμενό μας τραπέζι.

Για να έχει κάποιος την καλύτερη εστιατορική εμπειρία, συνήθως παίζουν το ρόλο τους διάφοροι παράγοντες, όπως το περιβάλλον, το σέρβις και φυσικά το φαγητό. Γι’ αυτό και όταν επιλέγουμε το μέρος που θα μας φιλοξενήσει με τις γεύσεις του για λίγες ώρες, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πολλά. Οι κριτικές και οι συστάσεις ενός εστιατορίου σίγουρα είναι χρήσιμες και μας δίνουν μια ιδέα, αλλά πολλές φορές χρειάζεται να πειραματιστούμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μην ξεχνάτε τα παρακάτω, για να έχετε όσο το δυνατόν την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Όσο πιο κοντά, τόσο πιο καλά
Αν αυτό είναι δυνατόν, προτιμήστε ένα εστιατόριο στο οποίο μπορείτε να πάτε με τα πόδια ή έστω βρίσκεται κοντά σας. Εκτός του ότι η οδήγηση έπειτα από ένα όμορφο γεύμα μας χαλάει την απόλαυση και τη χαλάρωση, μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα από τη μεταφορά σας και να τα ξοδέψετε σε ένα ακόμη ορεκτικό. Το πράγμα φυσικά αλλάζει όταν η τοποθεσία του εστιατορίου είναι ιδιαίτερη, π.χ. πάνω στη θάλασσα, σε μια λίμνη, στο βουνό με θέα κ.ο.κ., όπου αξίζει τον κόπο να το ζήσετε.

Το περιβάλλον μετράει
Συμβαίνει μερικές φορές το εστιατόριο να είναι καλό, αλλά η διακόσμησή του να μην είναι του γούστου σας. Αυτό περιπλέκει λίγο τις αισθήσεις και μπορεί να «κλέβει» κάτι από την εμπειρία. Επιλέξτε ένα μέρος του οποίου τη γενική ατμόσφαιρα απολαμβάνετε, σας αρέσει η μουσική και η έντασή της, οι επισκέπτες του σας ταιριάζουν και δεν σας κάνουν να αισθάνεστε άβολα και φυσικά το φαγητό είναι στις προτιμήσεις σας. Όταν βρείτε αυτό το εστιατόριο και κλείσετε τραπέζι, επιβεβαιώστε ότι αυτό βρίσκεται σε ένα καλό σημείο κι όχι έξω από την κουζίνα ή κάτω από το air condition.

Ξέρει από wine pairing;
Το κρασί είναι σημαντικό κομμάτι της γαστρονομικής εμπειρίας και αν σε κάποια εστιατόρια η λίστα κρασιών είναι μικρή και απλησίαστη, τότε πάλι η εμπειρία σας θα μείνει μισή. Αν είστε λάτρεις του κρασιού, τσεκάρετε από πριν τη λίστα με τα κρασιά του και επιλέξτε κάποιο wine bar με ενημερωμένο σέρβις που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο κρασί ανάλογα με τις επιλογές σας ή προτιμήστε μια βραδιά wine pairing από τις πολλές που οργανώνουν τα περισσότερα εστιατόρια.

Η κουζίνα του είναι αυθεντική
Αν σας αρέσουν οι εξωτικές, έθνικ κουζίνες, τότε ψάξτε να μάθετε αν ο σεφ του ινδικού ή του γιαπωνέζικου που πρόκειται να επισκεφτείτε κατάγεται από τις αντίστοιχες χώρες. Έτσι θα αυξήσετε την πιθανότητα να δοκιμάσετε πραγματική ινδική ή γιαπωνέζικη κουζίνα, χωρίς περιττές παρεμβάσεις και στυλιζαρίσματα.

Έχει καλό σέρβις
Το σέρβις είναι πολύ σημαντικό, όπως είπαμε πιο πάνω και όσον αφορά την επιλογή κρασιού, αλλά και στην επεξήγηση των πιάτων, ενώ πολλές φορές είναι όμορφο να μας κάνουν να αισθανόμαστε άνετα να ζητήσουμε κάτι. Σε αυτή την εμπειρία μπορούμε να συμβάλλουμε κι εμείς από την πλευρά μας, δημιουργώντας ένα καλό και φιλικό κλίμα με τους σερβιτόρους, μιλώντας τους ευγενικά και προκαλώντας και τη δική τους ευγένεια.

Δεν αστειεύεται με θέματα υγιεινής
Αν έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε ένα εστιατόριο από κοντά πριν κλείσετε τραπέζι, τότε φροντίστε να περάσετε και από την τουαλέτα του. Αν είναι καθαρή και περιποιημένη, το πιθανότερο είναι τα στάνταρ υγιεινής να τηρούνται σε όλους του τους χώρους. Αν όχι, επίσης.