Οινοποιείο «Οινοφόρος» του Aγγελου Ρούβαλη: ένα μοναδικό στον κόσμο αμπελοοινικό βιοκλίμα

oinopoieio-oinoforos-tou-aggelou-roubali-ena-monadiko-ston-kosmo-ampelooiniko-bioklima

ΤΡΙΤΗ, 29 ΜΑΙΟΥ 2012

Όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, το ελληνικό κρασί βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των απανταχού οινόφιλων. Το click@Life, αγαπά το ποιοτικό, καλό, ελληνικό κρασί και εγκαινιάζει μια νέα ενότητα με εκλεκτές ελληνικές ετικέτες και οινοποιεία που σίγουρα αξίζουν την προσοχή μας. Πρώτη μας στάση, το οινοποιείο «Οινοφόρος» του κ. Άγγελου Ρούβαλη στην ορεινή Αιγιάλεια.

Στους –μοναδικούς στον κόσμο- ορεινούς αμπελώνες της Αιγιαλείας, με γνώση και πάθος για την δημιουργία καλού ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ρούβαλης, οινολόγος (απόφοιτος του Bordeaux) και οινοποιός, ίδρυσε το 1991 το οινοποιείο του, αφού είχε οινοποιήσει σε πολλά μέρη της Ελλάδας και είχε συμβάλλει στην αναγέννηση του κρασιού της Σαντορίνης.

Εκεί, ενώνει, στηρίζει και οδηγεί τους παραγωγούς, εξασφαλίζει εξαιρετικές σοδειές, και μέσα από την εμπνευσμένη και διακεκριμένη διαδικασία της παραγωγής, μας προσφέρει κορυφαίες γεύσεις κρασιού: Ασπρολίθι, Μικρός Βοριάς και Ιανός.

Η οινολογική ευαισθησία και το πάθος του Άγγελου Ρούβαλη για ποιοτικό οίνο επιβραβεύεται συνεχώς. Πολυάριθμα μετάλλια σε διεθνείς και άλλους διαγωνισμούς, άρθρα στο γενικό και ειδικό τύπο της Ελλάδας και του εξωτερικού και την σταθερή αναγνώριση για την άριστη σχέση ποιότητας – τιμής των κρασιών (Wine report 2004. 2005. 2006. 2007) συνοδεύουν την διαδρομή του.

Ακολουθεί μια συνέντευξη-παρουσίαση του οινοποιείου του κ. Ρούβαλη, όπου ο ίδιος μας «εισάγει» στην οινοποιητική διαδικασία, μας «μαθαίνει» τα προϊόντα του, μας μιλά για τη διαδικασία παραγωγής κ.τ.λ.

1. Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του και ποιά τα σημαντικότερα ιστορικά και λειτουργικά στοιχεία του οινοποιείου;

Η ιστορία αρχίζει το 1990 όταν επιστρέφοντας στην Αιγιάλεια, μετά τις οινολογικές σπουδές στο Bordeaux και έχοντας πλέον συγκεντρώσει σημαντική πείρα από τον γαλλικό και τον ελληνικό αμπελώνα, ανακαλύπτω τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αμπελώνων της Αιγιάλειας. Διακρίνω το δυναμικό της περιοχής: Στιβαρές οξύτητες, εσπεριδοειδή φρουτώδη αρώματα, έντονο terroir - mineralité στη γεύση.

Το 1990 ιδρύεται το οινοποιείο, Οινοφόρος, και το επόμενο χρόνο γεννιέται το αγαπημένο σε όλους ΑΣΠΡΟΛΙΘΙ, λευκό κρασί αποκλειστικά από την ελληνική ποικιλία Ροδίτης, που ξαφνιάζει και συνεπαίρνει τους ειδικούς και τους φίλους του κρασιού, τοποθετώντας την Αιγιάλεια στο προσκήνιο με εντυπωσιακό τρόπο.

Το 2004 - χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας – η «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε.» συμμετέχει στην ΟΙΝΟΦΟΡΟ, ισχυροποιώντας τη θέση της από κάθε πλευρά, ενώ ο Βασίλης Κουρτάκης, προσωπικός φίλος μου από τον Σ.Ε.Ο (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου), επίτιμος πρόεδρος του ελληνικού κρασιού και της Comite Vins αναλαμβάνει πρόεδρος του Δ.Σ.

Το οινοποιείο βρίσκεται στο μέσο της αμπελουργικής ζώνης της Αιγιάλειας πάνω στο δρόμο Αιγίου - Καλαβρύτων και δίνει δυνατότητα συνδυασμένων επισκέψεων σε μέρη πρωτόγνωρης ομορφιάς και ιστορικής σημασίας.

2. Που βρίσκονται οι αμπελώνες σας και τι σημασία έχει η συγκεκριμένη τοποθεσία για το τελικό αποτέλεσμα;

Οι αμπελώνες απλώνονται σε υψόμετρο 500-1.000 μ. σ' ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο πάνω από τον Κορινθιακό Κόλπο. Έχουν ανοιχτό μέτωπο στο βοριά, και απολαμβάνουν τη δροσερή του αύρα. Στις πλάτες τους ο κεντρικός ορεινός όγκος της Πελοποννήσου τα προστατεύει από τους ζεστούς καλοκαιρινούς νοτιάδες δίνοντας διαφορετική φινέτσα και χαρακτήρα στους παραγόμενους οίνους.

Σύμφωνα με σχόλιο της κ. Κουράκου, Επίτιμης Προέδρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Κρασιού, ο αμπελώνας των πλαγιών της Αιγιαλείας «…από εδαφοκλιματολογική άποψη, είναι ένας από τους ωραιότερους του κόσμου καθώς ανεβαίνει τις μαλακές βορινές πλαγιές και δέχεται τους δροσερούς θαλασσινούς ανέμους που προστατεύουν τους καρπούς από το καλοκαιρινό καύσωνα. Πρόκειται για ένα μοναδικό στον κόσμο αμπελοοινικό βιοκλίμα».

3. Τι ποικιλίες καλλιεργείτε;

Το οινοποιείο έχει δικά του πειραματικά αμπέλια ενώ συνεργάζεται στενά με πρωτοπόρους αμπελουργούς της Αιγιάλειας που έχουν ή φυτεύουν αμπέλια σε επιλεγμένα αμπελοτόπια, με υψόμετρο 500 - 1050 μέτρα. Δίνουμε βάρος στις τοπικές ποικιλίες Ροδίτης, Λαγόρθι αλλά αξιοποιούμε επίσης τις καλύτερες ποικιλίες του παγκόσμιου αμπελώνα (Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Sauvignon blanc, Chardonnay, Riesling).

4. Ποιές είναι οι ετικέτες του οινοποιείου σας;

• Το αγαπημένο κρασί Ασπρολίθι. Ο Αξεπέραστος, κάθε χρόνο Ελληνικός Ροδίτης. Το Ασπρολίθι γεννήθηκε το 1990 από τους Ροδίτες της ορεινής Αιγιαλείας σηματοδοτώντας τη νέα ποιότητα του λευκού ελληνικού κρασιού.

• Η σειρά Μικρός Βοριάς. Περιλαμβάνει φρέσκα φρουτώδη κρασιά που εκφράζουν είτε σπάνιες είτε κορυφαίες παγκόσμιες ποικιλίες σταφυλιών. Το όνομα της προέρχεται από την βορινή έκθεση των αμπελώνων στα καλοκαιρινά μελτέμια, μοναδικό χαρακτηριστικό των πλαγιών της Αιγιαλείας.

Παράγονται 5 προϊόντα -ετικέτες: Ο Μικρός Βοριάς Λευκός (από τις ποικιλίες Chardonnay- Sauvignon blanc), ο Μικρός Βοριάς Ερυθρός (από τις ποικιλίες Merlot- Cabernet Sauvignon), ο Μικρός Βοριάς Λαγόρθι, (παραδοσιακή λευκή ποικιλία των Καλαβρύτων), ο Μικρός Βοριάς Riesling (λευκή ποικιλία του ευρωπαϊκού βορρά) και ο Μικρός Βοριάς Ροζέ (από την ποικιλία Syrah).

• Η σειρά IANOS με κρασιά παλαίωσης. Στην υπόγεια κάβα του οινοποιείου τα πολυάριθμα γαλλικά δρύινα βαρέλια γίνονται αντικείμενο εξαιρετικής φροντίδας και πολλών δοκιμών για τα μεγάλα κρασιά που ωριμάζουν εκεί. Παράγονται 4 προϊόντα- ετικέτες: IANOS Chardonnay, IANOS Cabernet Sauvignon, IANOS Syrah, και IANOS Cava (από τα καλύτερα βαρέλια της υπόγειας κάβας).

5. Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων σας;

Το οινοποιείο έχει δημιουργηθεί βάση της λογικής 6 επιπέδων ώστε να υπάρξει η φυσική ροή και η ξεχωριστή λειτουργία του κάθε επιπέδου που προσφέρει καθαριότητα και ησυχία.

Στο πρώτο επίπεδο είναι για το σταφύλι, γίνεται η παραλαβή και η αποσβοστρύχωση, στην ουσία για τις υπαίθριες εργασίες. Το δεύτερο είναι για τον μούστο, όπου απολασπώνεται και με φυσική ροή κατεβαίνει στο τρίτο που είναι το κυρίως οινοποιείο. Στο τέταρτο είναι η εμφιάλωση και τα άλλα δύο είναι οι υπόγειες κάβες.

Τα εργαλεία μας είναι η σύγχρονη οινολογική γνώση και τεχνική στην υπηρεσία καλύτερης έκφρασης και εξέλιξης της παράδοσης.

6. Ποιο είναι το ύψος της καθημερινής παραγωγής σας;

Η ετήσια παραγωγή ανέρχεται στους 300 τόνους οίνου.

7. Ποια διαδικασία ακολουθείται για την πιστοποίηση της ποιότητα των ετικετών σας;

Η Οινοφόρος ήδη από το 2006 είχε εγκαταστήσει ελεγχόμενο σύστημα ελέγχου Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων κατά HACCP EN 1416. Μετά την μετεξέλιξη του η εταιρεία πιστοποιήθηκε εκ νέου με το σύστημα HACCP του Codex Alimentarious που είναι σε ισχύ μέχρι και σήμερα.

8. Ποιος είναι ο στόχος σας ως ελληνικό οινοποιείο;

Να είμαστε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή να έχουμε άριστη σχέση ποιότητας τιμής έτσι ώστε ο ελληνικός αμπελώνας να κρατηθεί και να αναπτυχθεί περαιτέρω, ενώ ο έλληνας καταναλωτής να απολαμβάνει εξαίρετα προϊόντα στην χαμηλότερη δυνατή τιμή.

9. Τι θα συμβουλεύατε έναν οινόφιλο όταν επιλέγει το κρασί του;

Να προσδιορίζει σωστά τις ανάγκες της στιγμής ή του γεύματος που θα κληθεί το κρασί να συνοδεύσει. Άλλο, η καθημερινότητα, άλλο, η έκπληξη, άλλο, η ανάμνηση και άλλο, η γιορτή. Το κρασί επίσης είναι το καλύτερο προϊόν για να εξασκήσει κανείς τη γευστική του μνήμη.

10. Η υψηλή τιμή ενός κρασιού αποτελεί και απόδειξη υψηλής ποιότητας;

Απόδειξη ποτέ! Προϋπόθεση, πάντοτε, Εφόσον μιλάμε για κρασί στο κορυφαίο του αισθητικό αποτέλεσμα.

11. Τέλος, θα θέλατε να μας πείτε την προσωπική αγαπημένη σας επιλογή κρασιού και με τι πιάτο θα το συνοδεύατε;

Είναι εξαίσια εμπειρία να συνοδεύεις ένα “ταπεινό” πιάτο της ελληνικής μας κουζίνας π.χ φασολάκια, λαδερά με το λευκό Ασπρολίθι και να συνειδητοποιείς πόσα όμορφα είναι τα απλά πράγματα στην Ελλάδα.

Στοιχεία επικοινωνίας: Άγγελος Ρούβαλης- Οινοφόρος, www.oenoforos.gr , http://on.fb.me/Facebook_oinoforos , τηλ. 2691029415.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]