Πράσινες λιχουδιές για την Ημέρα του Αγίου Πατρίκιου

st-patricks
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Η ημέρα αυτή, όπως είναι γνωστό, είναι βαμμένη στο πράσινο για όσους τη γιορτάζουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, με κύρια την Ιρλανδία. Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιάτα που θα μπορούσαν να της ταιριάξουν.

Η ημέρα του Αγίου Πατρίκιου είναι μια σημαντική πολιτιστική και θρησκευτική εορτή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο τη 17η Μαρτίου, την επέτειο του θανάτου, κατά την παράδοση, του Αγίου Πατρικίου, του σημαντικότερου προστάτη Αγίου της Ιρλανδίας. Η ημέρα γιορτάζεται κυρίως με παρελάσεις, χορό και άφθονη μπίρα, χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο μενού, αν και πολλοί φροντίζουν να φτιάχνουν πιάτα με κυρίαρχο χρώμα το πράσινο ή το τριφύλλι, που αποτελεί ανεπίσημο σύμβολο της Ιρλανδίας. Σήμερα, ρίχνουμε μια ματιά σε τέτοιες πράσινες δημιουργίας, με αφορμή την ιρλανδική αυτή γιορτή.

Πράσινες τηγανίτες
Ξεκινώντας από το πρωινό, οι πράσινες τηγανίτες φτιάχνονται (και καταναλώνονται) με τον παραδοσιακό τρόπο, με την προσθήκη μερικών σταγόνων πράσινου χρώματος ζαχαροπλαστικής για το εφέ.

Cupcakes με σήμα το τριφύλλι
Aπό τα πιο αγαπημένα γλυκά της ημέρας, τα cupcakes παίρνουν το χρώμα τους και πάλι από μερικές σταγόνες πράσινου χρώματος ζαχαροπλαστικής στο γλάσο, έτσι ώστε να πάρει το χρώμα της ημέρας. Πολλοί συνηθίζουν να σχηματίζουν τριφύλλι με το γλάσο ή να φτιάχνουν μικρά τριφύλλια για γαρνιτούρα με ζύμη ή παντεσπάνι.

Κουλουράκι τριφύλλι
Τα κουλουράκια σε σχήμα τριφυλλιού είναι πολύ συνηθισμένα αυτή την ημέρα. Κάποιοι τα φτιάχνουν σε σχήμα τριφυλλιού κι έπειτα τα γλασάρουν με πράσινο γλάσο, άλλοι φτιάχνουν κανονικά κουλουράκια ή ψωμάκια και προσθέτουν ένα φύλλο μαϊντανού ώστε να θυμίζει το τριφύλλι ή απλώς τους ρίχνουν πράσινο χρώμα.

Σαντουιτσάκια σε σχήμα τριφυλλιού
Το ψωμάκι του τοστ κόβεται σε σχήμα τριφυλλιού, πάνω του μπορεί να απλώσει κάποιος μα πράσινη σάλτσα με βάση το σπανάκι ή τον βασιλικό και το αποτέλεσμα... εντυπωσιακό! Η γαρνιτούρα του μαϊντανού πάντα βοηθάει.

Πράσινη μπίρα
Αν μη τι άλλο, η μπίρα είναι η πρωταγωνίστρια της ημέρας και δεν θα μπορούσε να γλιτώσει τον χρωματισμό. Και πάλι η διαδικασία για να φτιάξει κάποιος πράσινη μπίρα είναι απλή: απλώς ρίχνει μερικές σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής στο ποτήρι κι έπειτα προσθέτει και την μπίρα, η οποία αναμειγνύεται με το χρώμα και δίνει αυτή την πράσινη απόχρωση.