Γιατί τα μπουκάλια κρασιού έχουν διαφορετικά σχήματα;
Τα μπουκάλια κρασιού κυκλοφορούν σε πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, ψηλά και λεπτά μέχρι κοντά και χοντρά. Το σχήμα της φιάλης δεν κάνει τη διαφορά στη γεύση του κρασιού. Η επιλογή όμως του σχήματος συνήθως φανερώνει την ιστορία και την οινοποιητική παράδοση που κουβαλά κάθε κρασί. Ας τη γνωρίσουμε με τη βοήθεια των ειδικών του krasiagr.com
Μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά σχήματα φιαλών, οι περισσότεροι, όμως, οινοποιοί επιλέγουν συνήθως ένα από αυτά τα τρία: το μπουκάλι Bordeaux, το μπουκάλι της Βουργουνδίας και το μπουκάλι της Αλσατίας/Mosel. Ας δούμε την ιστορία του καθενός:
Το πρώτο μπουκάλι που έγινε δημοφιλές παγκοσμίως ήταν το μπουκάλι Βουργουνδίας. Δημιουργήθηκε κάποια στιγμή στο 19ο αι. και πιστεύεται ότι υπάρχουν οι καμπύλες πλευρές του μπουκαλιού μόνο και μόνο επειδή αυτό το σχέδιο ήταν πιο εύκολο να δημιουργηθεί από τους υαλοποιούς.
Μετά τη δημιουργία του μπουκαλιού, οι παραγωγοί κρασιού στη Βουργουνδία -τα άτομα που ήταν υπεύθυνα για την παραγωγή των πρώτων κρασιών από Chardonnay και Pinot Noir- άρχισαν να χρησιμοποιούν αυτές τις φιάλες για τα κρασιά τους: τα κόκκινα και λευκά Βουργουνδίας.
Μέσα σε λίγες δεκαετίες, η φιάλη έγινε γνωστή ως η φιάλη που χρησιμοποιούνταν πολύ για Pinot και Chardonnay και καθώς αυτά τα δύο πολύ δημοφιλή σταφύλια εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο, το ίδιο συνέβη και με το μπουκάλι Βουργουνδίας.
Σήμερα, τα περισσότερα κόκκινα κρασιά που έχουν ένα γευστικό προφίλ παρόμοιο με το Pinot Noir –ελαφρύ, φωτεινό και πολύπλοκο– δηλαδή Nebbiolo, Gamay και Etna Rosso, μπορείτε επίσης να τα βρείτε σ' αυτό το στυλ μπουκαλιού. Αν βρείτε ένα λευκό κρασί μέσα σε ένα μπουκάλι Βουργουνδίας, αυτό παραδοσιακά σημαίνει ότι πέρασε ίσως από βαρέλι κατά την διάρκεια της παλαίωσης. Βέβαια, τον τελευταίο καιρό, που το Chardonnay χωρίς βαρέλι τείνει να γίνει μόδα, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις.
Σχεδόν αμέσως μετά τη δημιουργία της φιάλης Βουργουνδίας ήρθε η περίφημη φιάλη Μπορντό. Σε αυτού του στυλ φιάλες στεγάζονται τα δύο πιο δημοφιλή κόκκινα κρασιά στον κόσμο, το Cabernet Sauvignon και το Merlot. Αυτό που ξεχωρίζει το μπουκάλι του Μπορντό, από το μπουκάλι Βουργουνδίας είναι οι διαφορετικοί «ώμοι» του μπουκαλιού. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι αυτοί οι ώμοι δημιουργήθηκαν για να μπορούν να κρατήσουν το ίζημα -κατά τη μετάγγιση της φιάλης- , που συνήθως συσσωρεύεται στα παλιά Μπορντό. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για τον πραγματικό λόγο που το μπουκάλι Bordeaux έχει τέτοιο σχήμα. Πολλοί πιστεύουν, επίσης, ότι ο σχεδιασμός μπορεί να έγινε έτσι, απλά και μόνο για να ξεχωρίζει από το μπουκάλι Βουργουνδίας.
Το μπουκάλι Mosel –Αλσατίας
Το μπουκάλι Rhone
Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτών των τεσσάρων μπουκαλιών, είναι ότι και τα τέσσερα έχουν τέτοιο σχήμα που μπορούν να αποθηκευτούν στο πλάι -σε στοίβες-, με αποτέλεσμα το κρασί να υγραίνει τον φελλό και να τον βοηθάει να μην ξεραθεί, κάτι που θα σήμαινε ότι θα εισχωρούσε οξυγόνο στη φιάλη.
Να υπενθυμίσουμε ότι τo σχήμα του μπουκαλιού δεν έχει καμία σχέση με τη βελτίωση της γεύσης του κρασιού. Το μόνο πράγμα που βελτιώνεται λόγω του σχήματος του μπουκαλιού είναι η ταχύτητα με την οποία το αναγνωρίζουν οι θαυμαστές του! Αυτό είναι μια διεθνής στρατηγική μάρκετινγκ που βασίζεται σε πολιτισμικές παραδόσεις.
Πηγή: www.krasiagr.com