5 χρόνια χωρίς την Amy Winehouse

amy-winehouse
ΣΑΒΒΑΤΟ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Τα ξημερώματα της 23ης Ιουλίου 2011, η Αmy Winehouse άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Camden του Λονδίνου, από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το clickatlife.gr θυμάται τη σκοτεινή αυτή περσόνα με το μοναδικό βλέμμα και την υπέροχη φωνή.

Η Amy Winehouse γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1983 στο Southgate. Ήταν κόρη ενός οδηγού ταξί και μιας φαρμακοποιού. Μεγάλωσε με τα τραγούδια του Frank Sinatra και η αγάπη της για την jazz άρχισε σιγά σιγά να μεγαλώνει.

Τα προβλήματα στο σχολείο άρχισαν ήδη από την εφηβεία της, όταν αποβλήθηκε επειδή τρύπησε τη μύτη της. Μετά την ενηλικίωσή της, ξεκίνησε να εμφανίζεται σε μικρά clubs, μέχρι που ο τότε φίλος της έστειλε το demo της σε δισκογραφικές εταιρείες και η ώρα του συμβολαίου δεν άργησε να έρθει.

Το album "Frank" που κυκλοφόρησε το 2003 ήταν η αρχή μιας καριέρας που έμελε να απογειωθεί σε μεγάλα ύψη. Η μεγάλη επιτυχία στη Βρετανία έκανε τον κόσμο να την προσέξει για πρώτη φορά. Η μαυρομάλλα, ασχημούλα και στρουμπουλή τότε Amy, ήταν μια αντι-σταρ απάντηση στους νικητές των ριάλιτι τραγουδιών που πολιορκούσαν τις πρώτες θέσεις των charts.

Η συνέχεια όμως, ήταν ακόμα πιο δυναμική. Πάνω της έπεσαν image makers, στυλίστες και εκπρόσωποι τύπου, έτοιμοι να φτιάξουν το νέο είδωλο. Υιοθέτησε το χτένισμα-σφηκοφωλιά, το βαρύ make-up, έκανε πολλά τατουάζ, φόρεσε θηλυκά φορέματα και απέκτησε vintage στιλ. Η στιγμή του "Back To Black" είχε έρθει

Το δεύτερο album της, που κυκλοφόρησε το 2006 την έκανε σε λίγο καιρό την απόλυτη νέα star της jazz/soul. Η μαγευτική φωνή της που απέπνεε αισθητική άλλων δεκαετιών, οι «μαύροι» στίχοι της και το μοναδικό της στιλ συνετέλεσαν στο να κάνουν την Amy το Νο 1 θέμα συζήτησης στη μουσική βιομηχανία.

Το "Back To Black" σάρωσε τα βραβεία (πέντε βραβεία Grammy σε μια βραδιά στις σημαντικότερες κατηγορίες), τις πωλήσεις και δημιούργησε ένα νέο ρεύμα. Η Amy ήταν στην κορυφή του κόσμου. Αλλά δεν ήταν ευτυχισμένη. Η προσωπική της ζωή είχε αρχίσει να κατρακυλά.

Κάποιοι λένε ότι ο πρώην σύζυγός της Blake Fielder-Civil την έσπρωξε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι η Amy ήταν ένας χαρακτήρας τόσο εύθραυστος που δεν άντεξε το βάρος της δημοσιότητας που έπεσε επάνω της και βρήκε «παρηγοριά» στη μέθη.

Ένα χρόνο μετά το "Back To Black" η ζωή της ήταν το μόνιμο θέμα των tabloids, όπου την παρουσίαζαν καταρρέει μέρα με τη μέρα.

Μετά το διαζύγιό της αποσύρθηκε για διακοπές στην Καραϊβική, όπου ξεκίνησε να ηχογραφεί καινούργια τραγούδια. Η ανασφάλειά της, ο φόβος της για τους ανθρώπους που το μόνο που ήθελαν ήταν να την εκμεταλλευτούν, τα ναρκωτικά που προσπαθούσε να βγάλει από τη ζωή της, την είχαν μετατρέψει σε μια εκκεντρική και ψυχικά ασταθή σκιά του εαυτού της.

Κι ενώ κάτι φαινόταν ότι είχε αλλάξει, η εμφάνιση-σοκ στο Βελιγράδι, όπου δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της, άλλαξε και πάλι το τοπίο.

Το διάστημα που ακολούθησε η Amy απομονώθηκε για άλλη μια φορά προσπαθώντας να ξεφύγει από τους δαίμονές της. Τελικά, το Σάββατο 23 Ιουλίου, ο σωματοφύλακας της Amy Winehouse τη βρήκε νεκρή στο σπίτι της στο Camden και λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατος της, ένας θάνατος λίγο πολύ αναμενόμενος ακόμα και από τους ίδιους τους γονείς της.

Η Amy-η φωνή, η Amy-η καταραμένη καλλιτέχνιδα, δεν είναι πλέον μαζί μας. Μαζί με τους υπόλοιπους «καταραμένους 27αρηδες» μαγεύουν άλλα ακροατήρια κάπου μακριά...

Ροζίνα Αράπη