Who is Who: Celine Dion

celine-dion
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Η καναδή τραγουδίστρια για πάνω από τριάντα χρόνια έχει να επιδείξει μια πληθώρα επιτυχημένων albums και βραβείων, εκατομμύρια πωλήσεις και μια φωνή χαρακτηριστική, που την κάνει να ξεχωρίζει.

- H  Celine Dion γεννήθηκε στο Κεμπέκ του Καναδά το 1968 και ήταν η μικρότερη ανάμεσα σε 14 παιδιά.  Μεγαλωμένη σε μια μουσική οικογένεια, άρχισε σε μικρή ηλικία να τραγουδά μαζί με τα αδέρφια της στο piano bar που είχαν οι γονείς της.

- Το πρώτο της τραγούδι το έγραψε μαζί με τη μητέρα της και τον αδερφό της σε ηλικία 12 ετών. To τραγούδι «Ce n'était qu'un rêve» έφτασε στα αυτιά του manager René Angélil, που αμέσως αποφάσισε να πάρει υπό την προστασία του την Dion και να την κάνει… σταρ. Έβαλε μάλιστα, σε υποθήκη το σπίτι του για να χρηματοδοτήσει τον πρώτο της δίσκο «La voix du bon Dieu». O δίσκος έγινε επιτυχία στη χώρα της και αργότερα η επιτυχία της άρχισε να μεγαλώνει, αφού κέρδισε διαγωνισμούς τραγουδιού.

- Με το single «D'amour ou d'amitié» ήταν η πρώτη καναδή που έκανε χρυσό δίσκο στη Γαλλία.  Το 1988 εκπροσώπησε την Ελβετία στον διαγωνισμό της Eurovision, κερδίζοντας, με το κομμάτι «Ne Partez pas san moi». 

- Όταν είδε στα 18 της μια performance του Michael Jackson, είπε στον Angélil ότι ήθελε να μοιάσει σε αυτόν. Τότε εκείνος κατάλαβε ότι η εικόνα της έπρεπε να αλλάξει. Έκανε ένα διάλειμμα από τις δημόσιες εμφανίσεις της και ανάμεσα στις αλλαγές που έκανε, ήταν και η διόρθωση στην οδοντοστοιχία της, μαζί με εντατικά μαθήματα αγγλικών.

- To ντεμπούτο της στην αγγλόφωνη αγορά το έκανε με το «Unison», που πήρε καλές κριτικές και άρχισε να κάνει το όνομά της να ακούγεται. Το ντουέτο της με τον Peabo Bryson για το soundtrack της ταινίας της Disney  «Η πεντάμορφη και το τέρας», ήταν το εισιτήριό της για την πραγματική διεθνή αναγνώριση. To κομμάτι κέρδισε Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού και ένα Grammy, ενώ ουσιαστικά εισήγαγε το ύφος που θα ακολουθούσε η Dion στην καριέρα της, δηλαδή… μελιστάλαχτες μπαλάντες με απαλή ενορχήστρωση.

- To δεύτερο album της, με τίτλο το όνομά της, έγινε τεράστια επιτυχία και της χάρισε την πολυπόθητη δημοσιότητα. Παράλληλα, ο Angelil ήταν πλέον εκτός από manager της και σύντροφός της, αλλά η μεγάλη διαφορά ηλικίας που είχαν, τους έκανε αρχικά να κρατάνε τη σχέση τους κρυφή.

- Ένα χρόνο μετά  στο album «The Colour of My Love» ανακοίνωσε τα αισθήματα της για τον manager της και παρά τις αρχικές αμφιβολίες τους για την υποδοχή του κοινού, τα μηνύματα ήταν θετικά. Ένα χρόνο μετά παντρεύτηκαν.

- Η συνέχεια είχε πολλές κυκλοφορίες αγγλόφωνων και γαλλόφωνων albums, όλα στο γνωστό ύφος της pop μπαλάντας. Οι πωλήσεις των albums της είχαν εκτοξευτεί, με κάθε της κυκλοφορία να γίνεται μεγαλύτερη επιτυχία από την προηγούμενη και έτσι έγινε μια από τις πιο εμπορικές καλλιτέχνιδες της δεκαετίας του ’90.

- To τέταρτο αγγλόφωνο album της, «Falling Into You» του 1996, είχε μια αλλαγή στον ήχο, περιέχοντας πιο δυνατές ενορχηστρώσεις, με αρκετές world πινελιές. Το single «Because You Loved Me», γραμμένο από τη Dianne Warren, είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της καριέρας της και βρισκόταν και στο soundtrack της ταινίας «Up, Close & Personal».  To συγκεκριμένο album θεωρείται ένα από τα καλύτερά της και βρίσκεται στη λίστα με τα πιο εμπορικά albums όλων των εποχών. Κέρδισε μάλιστα και Grammy για το Καλύτερο album της χρονιάς, ενώ η Dion ερμήνευσε το «The Power of The Dream» στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα. 

- To album της «Let’s Talk About Love» που ακολούθησε, συνέχισε την τεράστια επιτυχία της. Στο συγκεκριμένο συνεργάστηκε με την Barbra Streisand στο πολύ γνωστό single «Tell Him», με τον Luciano Pavarotti στο «I Hate You Then I Love You»  και με τους Bee Gees στο «Immortality». Το album  έφτασε στο Νο 1 σε πολλές χώρες και ένας λόγος ήταν φυσικά και το single «My Heart Will Go On», ένα κομμάτι που έχει συνδεθεί με το όνομά της και με την ταινία «Τιτανικός», κερδίζοντας Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου τραγουδιού. 

- Τα ρεκόρ πωλήσεων δεν σταμάτησαν να καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο. H Dion είχε φτάσει σε δυσθεώρητα επίπεδα δημοσιότητας και θεωρούταν ένα από τα πιο αγαπημένα πρόσωπα του μουσικού στερεώματος, με τιμητικές διακρίσεις στην πατρίδα της και ένα δικό της αστέρι στην καναδική version του Walk Of Fame.

- Λίγο πριν το τέλος των 90s κυκλοφόρησε ένα best of album το «All The Way… A Decade of Song», στο οποίο είχε ντουέτα με τη Roberta Flack και τον Frank Sinatra.

- Μετά από μια τόσο έντονη δεκαετία, η Dion αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα για να μπορέσει και να συμπαρασταθεί στο σύζυγό της που είχε διαγνωστεί με καρκίνο του φάρυγγα. Το 2001 και μετά από αρκετές προσπάθειες, έφερε στον κόσμο ένα αγόρι. Ένα χρόνο μετά επανήλθε δισκογραφικά με το «A New Day Has Come», με κομμάτια που επικεντρώνονταν στη γυναικεία φύση και στη μητρότητα που απολάμβανε. Παρά τις πολύ καλές πωλήσεις του δίσκου, οι κριτικές δεν ήταν πια το ίδιο εγκωμιαστικές, μιας και πολλοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν τη μουσική της ξεπερασμένη και αρκετά προβλέψιμη.

- Αν και τα albums της ήταν φυσικά άκρως επιτυχημένα, δεν έφταναν στα ρεκόρ των προηγούμενων. Το μουσικό της ύφος, όπως και άλλων παρόμοιων καλλιτέχνιδων όπως η Mariah Carey και η Whitney Houston, ήταν πλέον πολυφορεμένο. Παρ’όλα αυτά, το 2004 η Dion έλαβε το Διαμαντένιο Βραβείο Chopard στα ετήσια World Music Awards, για πωλήσεις 175 εκατομμυρίων.

- To 2002 ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το Caesars Palace στο Las Vegas για 600 εμφανίσεις. Τα shows της άγγιζαν τα όρια του extravagant με πολλούς χορευτές και ειδικά εφέ. Το καθαρό κέρδος από αυτές τις εμφανίσεις άγγιξε το ποσό των 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

- Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του 2010, η Dion θεωρείται η πιο διάσημη καλλιτέχνιδα στις Η.Π.Α. και προηγείται των U2, του Elvis Presley και των Beatles. Την ίδια χρονιά έγινε ξανά μητέρα δίδυμων αγοριών.

- To τελευταίο γαλλόφωνο album της «Sans Attendre», που κυκλοφόρησε το 2012, έγινε τεράστιο hit σε όλες τις γαλλόφωνες περιοχές. Το αγγλόφωνο επόμενο album της κυκλοφόρησε φέτος, με τίτλο «Loved Me Back To Life», και περιέχει ντουέτα με τον Ne-Yo και τον Stevie Wonder.

Ροζίνα Αράπη