Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου '14: όλες οι μουσικές παραστάσεις

irwdeio
ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Η μουσική ήταν πάντα μια πολύ μεγάλη ενότητα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και φέτος δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Το clickatlife.gr σας παρουσιάζει όλες τις μουσικές παραστάσεις και συναυλίες που πρέπει να περιμένετε φέτος, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2014.

Στο μουσικό πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ βασικός άξονας και κινητήριος δύναμη υπήρξε η διάθεση να αφυπνιστεί ο προβληματισμός, να δυναμιτιστούν τα στερεότυπα και να οδηγηθούμε σε έναν δρόμο αυτογνωσίας.

Η ελληνική παρουσία είναι και φέτος κυρίαρχη, καθώς σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τόνωση και εμπιστοσύνη. Τα εθνικά σχήματα, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Καμεράτα και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, είναι όπως πάντα παρόντα, ενώ από τη διεθνή σκηνή είναι επίσης πολλές οι δυνατές παρουσίες.

Εμβληματικές γυναικείες παρουσίες θα καταλάβουν το Ηρώδειο, όπως η Μαρία Φαραντούρη με τον σαξοφωνίστα Τσαρλς Λόυντ (20 Ιουνίου), η Νάνα Μούσχουρη (14 Ιουλίου) και η Μόνικα (16 Ιουλίου).

Επίσης, φέτος τίθενται και οι βάσεις για τη δημιουργία ενός ξεχωριστού παιδικού προγράμματος και σε συνεργασία με το Κέντρο Χορού Ισιδώρα Ντάνκαν, συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα κι ένα μουσικό παραμύθι για παιδιά, η «Πετρόσουπα», σε μουσική Στάθη Γυφτάκη και χορογραφία Δημήτρη Σωτηρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη θα συνοδεύσει με τη μουσική του το αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο Χρυσοθήρας», (23 Ιουνίου, Ηρώδειο), ενώ  η Καμεράτα -Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τον μαέστρο Γιώργο Πέτρου θα παρουσιάσει ένα άγνωστο αριστούργημα του Γιόχαν Άντολφ Χάσσε, σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με τη Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών. Πρόκειται για την τρίπρακτη όπερα Σιρόης, ο βασιλιάς της Περσίας, γραμμένη το 1728 (24 & 25 Ιουνίου Μέγαρο Μουσικής).

Στη δεύτερη εμφάνισή της, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με καλλιτεχνικό διευθυντή και αρχιμουσικό τον Βασίλη Χριστόπουλο, θα ερμηνεύσει στο Ηρώδειο τη Συμφωνία των Άλπεων, από τα λιγότερο παρουσιασμένα έργα του Ρίχαρντ Στράους (8 Ιουλίου, Ηρώδειο) και στην επίσης δεύτερη εμφάνισή της, η Καμεράτα θα τραγουδήσει «πειραγμένα» κομμάτια των «Σκαθαριών», με ροκ, μπαρόκ και συμφωνική διάθεση, υπό τον Μίλτο Λογιάδη (17 Ιουλίου, Ηρώδειο).

Η κοσμοπολίτισσα του τραγουδιού, η «μάγισσα» της εκλεπτυσμένης ατμόσφαιρας του σύγχρονου καμπαρέ, η Μελίνα Τανάγρη θα επιλέγει μελωδίες, στίχους, πεζά και ποιήματα για δύο βραδιές στην Πειραιώς (4 & 5 Ιουνίου Πειραιώς 260).

O τζαζ σαξοφωνίστας Τσαρλς Λόυντ και η μοναδική Μαρία Φαραντούρη θα ξανασυναντηθούν επί σκηνής στο Ηρώδειο, για μια βραδιά με ιδιαίτερες μουσικές επιλογές και μοναδική ατμόσφαιρα (20 Ιουνίου, Ηρώδειο). Ο συνθέτης Στάθης Γυφτάκης θα παρουσιάσει τη μουσική που έγραψε για ένα παραμύθι, την «Πετρόσουπα», που προωθεί τις έννοιες της δύναμης και της προσφοράς. Όλα αυτά μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Παιδική-Εφηβική Χορωδία και το φωνητικό σύνολο «Μελίφωνον» του Δ.Ω. Καλαμάτας (21 Ιουνίου, Πειραιώς 260).

Μια έκπληξη συνιστά η συναυλία της Μαίρης Λίντα με τη συμμετοχή των Imam Baildi στο Ηρώδειο (25 Ιουνύιο, Ηρώδειο), ενώ ο Ψαραντώνης συναντά με τη σειρά του τους Χαΐνηδες και τον «Ερωτόκριτο» (30 Ιουνίου, Ηρώδειο). Έναν διαφορετικός μουσικός διάλογος ανάμεσα σε δύο κορυφαίους αλλά και πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, Έλληνες δημιουργούς, τον Τσιτσάνη και τον Χατζιδάκι, τολμά ο Μανώλης Μητσιάς μαζί με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων (2 Ιουλίου, Ηρώδειο), ενώ τα 150 χρόνια της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα θα τιμήσουν τα Επτανησιακά Σωματεία με μια εορταστική συναυλία, αφιερωμένη στο έργο τεσσάρων από τους δημοφιλέστερους εκπροσώπους της Επτανησιακής Μουσικής Σχολής, του Νικόλαου Χ. Μάντζαρου και των Παύλου Καρρέρ, Διονύσιου Λαυράγκα και Σπυρίδωνα Σαμάρα (4 Ιουλίου, Ηρώδειο).

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα πραγματοποιήσει μια συναυλία στο Ηρώδειο, με πλήθος συντελεστών και αξέχαστα έργα του (6 Ιουλίου, Ηρώδειο). Τιμώντας τα 20 χρόνια από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη, η Ελεονώρα Ζουγανέλη θα δώσει τη δική της ερμηνευτική διάσταση σε μελωδίες και στίχους που ακόμα «καθρεφτίζουν» τη Μελίνα του τραγουδιού (10 Ιουλίου, Ηρώδειο).

Η Νάνα Μούσχουρη, η Ελληνίδα της διασποράς με διεθνή ακτινοβολία, η ακαταπόνητη καλλιτέχνιδα, θα κάνει μια στάση στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο της διεθνούς περιοδείας τους, με τίτλο «Happy Birthday Tour» (14 Ιουλίου, Ηρώδειο).

Η ταλαντούχα νεαρή καλλιτέχνιδα Μόνικα, έρχεται φρέσκια να παρουσιάσει στο Ηρώδειο τη μουσική της (16 Ιουλίου, Ηρώδειο), ενώ το νεανικό σύνολο μουσικής δωματίου Kyklos Ensemble θα δώσει μια συναυλία με έργα Μάλερ.

Μικρή Επίδαυρος 

Βάσια Αναγνωστοπούλου

Τέλος τρεις μοναδικές συναυλίες θα παρουσιαστούν στην Μικρή Επίδαυρο. Η Νατάσα Μποφίλιου θα παρουσιάσει έναν κύκλο μελοποιημένης από τον Άγγελο Τριανταφύλλου, ποίησης μειζόνων Ελλήνων δημιουργών, με κοινό θεματολογικό άξονα το τέλος της νεότητας και τίτλο «Επικίνδυνη ηλικία» (4 & 5 Ιουλίου).

Ο εξαιρετικός μουσικός Vassilikos θα παρουσιάσει μια μουσική παράσταση με τον τίτλο «Synday Cloudy Sunday», που  παραπέμπει στην αριστουργηματική «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Βασίλη Τσιτσάνη και ταυτόχρονα, υπαινίσσεται μιαν ανατρεπτική προσέγγιση του πολύτιμου υλικού που μας κληροδότησε ο μεγάλος αυτός «κλασικός» του λαϊκού μας τραγουδιού. Στη συναυλία του θα συμμετάσχουν η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελευθερία Αρβανιτάκη (11 & 12 Ιουλίου).

Τέλος, ο Δημήτρης Μπάσης και η Γιώτα Νέγκα θα τραγουδήσουν «Το τραγούδι του μετανάστη», ανατρέχοντας στο πικρό αυτό κεφάλαιο της ιστορίας του κόσμου και της Ελλάδας (18 & 19 Ιουλίου).