Η «λογοτεχνική» πλευρά της Χαρούλας Αλεξίου

alexiou
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Η Χάρις Αλεξίου, εκτός από μαγευτική φωνή, έχει να επιδείξει και μοναδική ευχέρεια λόγου. Έτσι τη Δευτέρα 7 Απριλίου, θα παρουσιάσει στο Public Συντάγματος, το εξαιρετικό βιβλίο με τα βαθιά νοήματα, «Πάντα Ήρωες», το οποίο μετέφρασε η ίδια.

Η Χάρις Αλεξίου, ανάμεσα στις εμφανίσεις της επί σκηνής, ανέλαβε τον απαιτητικό ρόλο του «συγγραφέα-μεταφραστή», αναλαμβάνοντας τη μετάφραση στα ελληνικά ενός μοναδικού βιβλίου, με τον τίτλο «Πάντα Ήρωες» και θα το παρουσιάσει  στα Public Συντάγματος.

Στο βιβλίο παρουσιάζεται η μαρτυρία ενός από τους δημοφιλέστερους γάλλους καλλιτέχνες, του Fabien Marsaud, ο οποίος (Grand Corps Malade είναι το ψευδώνυμό του), εξαιτίας ενός μοιραίου ατυχήματος, έμεινε ατελώς τετραπληγικός. Ύστερα όμως,

από έναν χρόνο, διέψευσε τις προβλέψεις και κατάφερε να περπατήσει ξανά… Μέσα στις γραμμές του βιβλίου παρουσιάζεται η δωδεκάμηνη περιπέτεια του πρωταγωνιστή, αλλά και οι εμπειρίες του από το Κέντρο Αποκατάστασης.

Πρόκειται για ένα βιβλίο γεμάτο συναίσθημα, χιούμορ, ελπίδα και αισιοδοξία, που η Χάρις Αλεξίου ανέλαβε να μεταφράσει. Η απλή γραφή του Fabien Marsaud, αλλά και η προσωπική της εμπειρία, κοντά στον αδερφό της, που νοσηλεύτηκε στην εντατική και πέρασε ένα μεγάλο διάστημα σε κέντρο αποκατάστασης, την άγγιξαν βαθιά και την οδήγησαν να αναλάβει αυτόν τον ρόλο.

Για το μοναδικό αυτό βιβλίο, θα μιλήσουν εκτός από την γνωστή καλλιτέχνιδα και ο συγγραφέας και στιχουργός, Μάνος Ελευθερίου, ο Καθηγητής Ορθοπεδικής, Παναγιώτης Ν. Σουκάκος και η ιατρός αποκατάστασης και Συντονίστρια-Διευθύντρια Β΄ Κλινικής Αποκατάστασης-Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Κωνσταντίνα Πετροπούλου.

Πληροφορίες: 7 Απριλίου, στις 9 μ.μ., Public Café, 5ος όροφος, Public Συντάγματος.