Προετοιμαστείτε για το Πάσχα με ένα τετραήμερο μουσικό αφιέρωμα στο Μέγαρο

adagio
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Στις 12, 14, 15 και 16 Απριλίου, το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί 4 ξεχωριστές συναυλίες, ειδικά για τις ημέρες του Πάσχα.

Σε ένα ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου, η Ουρανία Γκάσιου θα παρουσιάσει έργα από τρεις αιώνες μουσικής δημιουργίας, το Σάββατο 12 Απριλίου. Η πολυβραβευμένη οργανίστα θα ανοίξει τον Κύκλο «Adagio - Μουσικές για τις μέρες του Πάσχα» με ένα πρόγραμμα με υποβλητικούς ήχους από το εκκλησιαστικό όργανο, μεταφέροντας το κατανυκτικό πνεύμα των ημερών.

«Κατά Ιωάννην Πάθη» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, θα παρουσιάσει η Καμεράτα και ο τσεμπαλίστας και αρχιμουσικός Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, με όργανα εποχής, τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου. Το αριστουργηματικό ορατόριο του  Μπαχ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις εκδηλώσεις του κύκλου αυτού.

Νεκταρία Καραντζή

Στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών «Adagio», η συγκινητική φωνή της ξεχωριστής ελληνίδας ψάλτριας Νεκταρίας Καραντζή, θα συναντήσει την έντεχνη αισθαντικότητα του κορυφαίου μπάσου Τάσου Αποστόλου, την Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου. Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από τον «Επιτάφιο» πρωταγωνιστεί στη μοναδική πασχαλινή αυτή συναυλία. Η συναυλία θα ξεκινήσει με Ύμνους από τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και θρήνους από τη λαϊκή μας παράδοση, ενώ ο Τάσος Αποστόλου σε ρόλο αφηγητή, θα ερμηνεύσει σόλο, στη συνέχεια, τα οκτώ μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου που συναποτελούν τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη.

Τέλος, οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου, με «Ένα γερμανικό ρέκβιεμ» από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί ένα από τα πιο εσωτερικά και υποβλητικά έργα του Μπραμς, «Γερμανικό Ρέκβιεμ», μυσταγωγικό και συμβατό με την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Το έργο θα παρουσιαστεί από δύο σολίστες, καταξιωμένους γερμανούς λυρικούς τραγουδιστές, την υψίφωνο Σουζάννε Μπέρνχαρτ και τον βαρύτονο Γιόχεν Κούπφερ και με τη συμμετοχή της Χορωδίας MotettenChor του Μονάχου υπό τον Μπένεντικτ Χάαγκ.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, 210 7282333.