«Μουσείο Τσιτσάνη» γίνονται οι παλιές φυλακές Τρικάλων

tsitsanis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Το κεντρικό κτήριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων, που ανάγεται στις αρχές του 20ού αιώνα, θα μετατραπεί σε Μουσείο για τον Τσιτσάνη.

Ο προϋπολογισμός του έργου «Δημιουργία κέντρου έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης» ανέρχεται στα 2.816.109 ευρώ, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα δημιουργηθούν ένας αρχαιολογικός χώρος με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή στο ισόγειο και ένας χώρος για τη μουσική δημιουργία Τρικαλινών συνθετών στον επάνω όροφο, που θα συμβάλει στην τουριστική προβολή της περιοχής και θα αποτελέσει έναν πόλο έλξης για τους μουσικόφιλους και όχι μόνο, που αγαπούν τον μοναδικό Βασίλη Τσιτσάνη.

Τα Τρίκαλα είναι η πατρίδα του Βασίλη Τσιτσάνη, όπου γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1915. Στα 11 χρόνια του, ο Βασίλης Τσιτσάνης ξεκίνησε να ασχολείται με το

Το κεντρικό κτήριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων

μαντολίνο του πατέρα του, το οποίο μετέτρεψε σε μπουζούκι και ξεκίνησε τις βραδινές εμφανίσεις σε μαγαζιά της περιοχής για να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα.

Το 1936 έφτασε στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομική, αλλά η μουσική τον κέρδισε. Κατά την περίοδο της Κατοχής άνοιξε το «Ουζερί Τσιτσάνη», στην οδό Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη και εκεί ηχογράφησε μερικές από τις σημαντικότερες επιτυχίες του.

Μετά τον Εμφύλιο, τα τραγούδια του άρχισαν να ακούγονται ελεύθερα και ο ίδιος έγινε ο πρωτοπόρος του «αρχοντορεμπέτικου», που υπήρξε ο πρόδρομος του λαϊκού τραγουδιού.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του, στις 18 Ιανουαρίου του 1984 στο Λονδίνο.