Δισκοκριτική: «Present Tense» Wild Beasts

wild-beasts
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Το συγκρότημα από το Kendal της Μεγάλης Βρετανίας, επέστρεψε δισκογραφικά, με το τέταρτο album του και πιθανότατα το καλύτερο της μέχρι τώρα καριέρας του. Το έδαφος είχε στρωθεί ήδη με τα προηγούμενα, ειδικά με το προ τριών ετών «Smother».

Αυτή τη φορά, οι Wild Beasts επέλεξαν να δώσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα synths, στα drum machines, και στις ηλεκτρονικές οδούς, αφήνοντας τις κιθάρες σε δεύτερη μοίρα.  Αυτό που καταφέρανε είναι να φτιάξουν ένα από τα albums της χρονιάς. Σε αυτό συνέβαλε και η συμμετοχή στην παραγωγή, των  Leo Abrahms και Alex 'Lexxx' Dromgoole, που τους έκαναν από μια απλά καλή βρετανική μπάντα, το γκρουπ που όλοι αγαπούν.

Το «Present Tense»,  από την πρώτη του νότα, με το επιβλητικό «Wanderlust»,  σε παρασέρνει σε ένα ηχητικό καλειδοσκόπιο. Θα ακολουθήσουν περάσματα από τη σκοτεινή μεριά της δεκαετίας του ’80 με το «Nature Boy» και όμορφη και μεστή pop με τα «Mecca» και «Sweet Spot». Τα «Daughters» και «Pregnant Pause» ακούγονται σαν b-sides της καλής εποχής των Talking Heads.

Αυτό που πραγματικά όμως, ραγίζει και τον πιο σκληρό ακροατή, είναι οι ερμηνείες του Hayden Thorpe και του Tom Fleming. Ο πρώτος έχει καταπιεί τον λυρισμό και μπαίνει με προσοχή και με θρησκευτική ευλάβεια στα στοιχειωμένα χωράφια του Anthony Hegarty, ενώ ο δεύτερος παρουσιάζεται σαν την «ήρεμη δύναμη» της υπόθεσης. 

Μέχρι να τελειώσει το album, με το «Palace», το αυτί μας έχει περάσει από όλα τα συναισθήματα και τις διαθέσεις, από την απόλυτη, πολύχρωμη χαρά, μέχρι τη θλίψη.

Το «Present Tense» σου αφήνει την αίσθηση ότι έχεις ακούσει κάτι συγκλονιστικό, εκεί που κάποιοι άλλοι θα μπορούσαν με αυτά τα «εφόδια» να έχουν δημιουργήσει μια pop «βαβούρα» με φτηνούς synth εντυπωσιασμούς. 

Αυτά τα «Άγρια Τέρατα» όμως -μη δικαιολογώντας καθόλου τα όνομα τους- «κεντάνε» ένα album απολύτως ολοκληρωμένο και επιτυχημένα λιτό παρά την πολυπλοκότητα του. Κυρίως όμως, δημιουργούν μια γλυκιά νοσταλγία, παντρεύοντας το μουσικό παρελθόν με ένα φωτεινό μέλλον. 

Album: «Present Tense»

Καλλιτέχνης: Wild Beasts

Label: Domino Records

Βαθμoλογία: 8/10

Ροζίνα Αράπη