3 συναυλίες στο κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Εβδομάδας

adagio-pasxa-mousiki
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Τρεις μουσικές προτάσεις έχουν σήμερα το βράδυ, όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν κατανυκτικές μελωδίες, σε υποβλητική ατμόσφαιρα, ανάλογη με αυτή που ταιριάζει στις ημέρες του Πάσχα.

Ολοκληρώνοντας το μουσικό αφιέρωμα στις μουσικές του Πάσχα, το Μέγαρο Μουσικής φιλοξενεί σήμερα, 16 Απριλίου, «Ένα γερμανικό ρέκβιεμ» από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο. Στη συναυλία θα παρουσιαστεί ένα από τα πιο εσωτερικά και υποβλητικά έργα του Μπραμς, μυσταγωγικό και συμβατό με την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Το έργο θα παρουσιαστεί από δύο σολίστες, καταξιωμένους γερμανούς λυρικούς τραγουδιστές, την υψίφωνο Σουζάννε Μπέρνχαρτ και τον βαρύτονο Γιόχεν Κούπφερ και με τη συμμετοχή της Χορωδίας MotettenChor του Μονάχου υπό τον Μπένεντικτ Χάαγκ.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, 210 7282333.

Μια συναυλία με τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου θα φιλοξενήσει σήμερα, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η μουσική παράσταση «Η υμνωδία του Πάσχα συναντά τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη» αντλεί το ενδιαφέρον της από τη συνύπαρξη δύο διαφορετικών αισθητικών προσεγγίσεων του ανθρώπινου πόνου. Στο πρώτο μέρος θα ακουστούν Ύμνοι της Ακολουθίας της Μεγάλης Εβδομάδας και θρήνοι από τη λαϊκή παράδοση, από την ψάλτρια Νεκταρία Καραντζή και στο δεύτερο μέρος, τον «Επιτάφιο» του Μ. Θεοδωράκη σε μεταγραφή Γιάννη Σαμπροβαλάκη, θα ερμηνεύσει ο μπάσος Τάσος Αποστόλου.

Πληροφορίες: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32, 210 4143310, στις 9 μ.μ., είσοδος 15 ευρώ.

Το έργο «Μέρες Επιταφίου», για συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, λαϊκό τραγουδιστή, λυρική σοπράνο και αφηγητή, παρουσιάζει για πρώτη φορά ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Εμπνευσμένος από το πνεύμα της Εβδομάδας των Παθών, παρουσιάζει τη λαϊκή λειτουργία «Μέρες Επιταφίου», πάνω στο ποιητικό έργο του Νίκου Γκάτσου, με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά, τη σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και αφηγητή τον Γιάννη Φέρτη, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Οι «Μέρες  Επιταφίου» είναι ένα μεγάλο ορχηστρικό έργο με θεματικό χαρακτήρα. Ο Νίκος Γκάτσος δημιούργησε το συγκεκριμένο έργο, δίνοντάς του τη μορφή μιας συρραφής ιερών κειμένων της Καινής Διαθήκης, που έρχονται σε σοφή αντίστιξη με τους δικούς του «λαϊκούς» στίχους. Έτσι, ο κοινωνικός συμβολισμός της Μεγάλης Εβδομάδας και η Ανάσταση ξεπροβάλλουν.

Πληροφορίες: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, 210 9005800, στις 8.30 μ.μ.