Δισκοκριτική: «World Peace is none of your business» Morrissey

morrissey-world-peace-is-none-of-your-business
ΔΕΥΤΕΡΑ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Ο αγαπημένος μας μισάνθρωπος επιστέφει δισκογραφικά μετά από πέντε χρόνια, με το δέκατο album της solo καριέρας του.

Αρκετά χρόνια αφότου αποφάσισε να αφήσει τους Smiths, ή αλλιώς μια από τις επιδραστικότερες μπάντες που ξεπήδησαν ποτέ στον μάταιο τούτο κόσμο, ο Morrissey κατάφερε να κάνει μια εξίσου επιτυχημένη solo καριέρα, αν όχι και περισσότερο, όσο και στα χρόνια που βρισκόταν μαζί με τους άσπονδους φίλους του από το Manchester.

Το “World Peace is Not Your of Your Business” έρχεται μετά το μέτριο “Years of Refusal”, που δίχασε τους θαυμαστές του, για να βάλει τα πράγματα σε τάξη. Όχι, σε καμία περίπτωση δε φτάνει το αριστουργηματικό “Ringleader of the Tormentors”,  είναι όμως γεμάτο με όλα αυτά που αγαπάμε στον Moz. Ποιητικοί στίχοι, που ξεχυλίζουν ειρωνεία, θλίψη, απογοήτευση και οργή.

Από το ομώνυμο εναρκτήριο track που υποστηρίζει ότι πρέπει να απέχουμε από τη διαδικασία των εκλογών, μέχρι την αποκήρυξη του ανδρικού φύλου στο “I’m Not A Man”. Καταπληκτικά είναι το “Istanbul” , που μέσα από μια ανθρώπινη ιστορία, σχολιάζει τα γεγονότα στην πλατεία Ταξίμ και οι ισπανικές κιθάρες που πλαισιώνουν το “Earth is the Loneliest Planet”, το καλύτερο κομμάτι ίσως όλου του album. 

Δυστυχώς, ο Morrissey, προφανώς για άλλη μια φορά οργισμένος να πει όλα όσα συμβαίνουν μέσα στο μοναδικό κεφάλι του, τα παραθέτει όλα, ασύντακτα, χωρίς καμία συνοχή.  Από την ανάλαφρη pop του “Kiss Me A Lot” μέχρι τις κοφτές κιθάρες του “Neal Cassady Drops Dead” και από εκεί πάλι πίσω στην μελαγχολία του “Scandinavia”.

Το album σε ανεβοκατεβάζει, όπως ανεβοκατεβαίνουν οι διαθέσεις αυτού του σπάνιου ανθρώπου, όπως θέλει να σε κάνει αυτός να αισθανθείς, χωρίς να σου αφήνει κανένα περιθώριο να ξεκολλήσεις το αυτί σου από αυτά που θέλει να σου πει. Και έχει να σου πει πολλά.

Σίγουρα το album αυτό δεν είναι το καλύτερό του. Πιθανότατα να μην μνημονεύεται καν. Δεν υπάρχει κανένα κομμάτι που θα μας συγκλονίσει όπως ένα “You Have Killed Me”, η απουσία δηλαδή ενός single/δυνατού σημείου είναι εμφανής.  Είναι ένα album δύσκολο, πολλαπλών ακροάσεων, πριν αφήσεις τον Morrissey και τους στίχους του να σου “τρυπήσουν” την ψυχή όπως μόνο αυτός ξέρει να κάνει.

Album: «World Peace is none of your business»

Καλλιτέχνης: Morrissey

Label: Capitol

Βαθμολογία: 7/10

Ροζίνα Αράπη