Festivalaki: ένα φεστιβάλ για την... αυθεντική Κρήτη

festivalaki
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Με αφορμή το Festivalaki που διοργανώνεται φέτος για 5η χρονιά στην Τεχνόπολη στις 12 Σεπτεμβρίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ μίλησε στο clickatlife.gr για τη φετινή διοργάνωση και για τις εκδηλώσεις που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε φέτος.

Πώς προέκυψε η ιδέα του Festivalaki;

To Φεστιβαλάκι προέκυψε θα λέγαμε ως ιδέα εντελώς φυσικά - όσο φυσικά κάνεις κάτι που αγαπάς – μέσα από την ανάγκη να προστατέψουμε, να αναδείξουμε και να μεταδώσουμε την πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας και όλα όσα για εμάς σημαίνουν αυθεντική Κρήτη.

Ασχολούμασταν χρόνια με την διοργάνωση εκδηλώσεων και φεστιβάλ τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κρήτη φυτεύοντας μέσα μας την ιδέα μιας φεστιβαλικής εμπειρίας που θα συγκέντρωνε την καλλιτεχνικη δραστηριότητα του τόπου μας μέσα από αλληλεπίδραση με το κοινό, μιας εμπειρίας που θα συνδυαζε στοιχεία παραδοσιακου γλεντιού και σύγχρονης πολιτιστικής συνάντησης. Όταν πια, εντελώς τυχαία, έπεσε στο τραπέζι το όνομα του φεστιβάλ, ήταν σαν να έσπασαν τα νερά και να κρατούσαμε ήδη ένα παιδί στα χέρια μας. Φάνταζε πια χρέος και να το μεγαλώσουμε.

Τι περιλαμβάνει η φετινή 5η διοργάνωση του φεστιβάλ;

Καταρχήν 3 συναυλιακά δρώμενα. Τον Βασίλη Σταυρακάκη, έναν αυθεντικό γλεντιστή και μια απο τις αντιπροσωπευτικότερες φωνές της Κρητικής μουσικής σε παρέα με τους δεξιοτέχνες σε λύρα, λαγούτο και μαντολίνο Ζ. Σπυριδάκη, Γ. Μανωλάκη και Α. Σταυρακάκη, τον πλέον ανερχόμενο Κρητικό βιολάτορα με το εντυπωσιακό παρουσιαστικό, Αντώνη Μαρτσάκη αλλά και ένα νοσταλγικό οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον «αθάνατο» Νίκο Ξυλούρη απο τους ταλαντούχους «Γιάλα». Η βραδιά θα κλείσει με αναβίωση Κρητικής καντάδας στα στενά της Τεχνόπολης.

Από εκεί και πέρα, έτος El Greco το 2014 και το «Φεστιβαλάκι» αναστορεί τον μεγάλο κρητικό ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά στην Αθήνα, την έκθεση 37 εικαστικών με τίτλο «Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη».

Ο κυρ-Δημοσθένης, 88 χρονών στιβανάς, μας ξεναγεί στην τέχνη του κρητικού στιβανιού, ενώ άξιοι συνεχιστές της παράδοσης μας ξεναγούν στις τέχνες της γυναικείας ενδυμασίας της Κρήτης, της γκιλότας αλλά και την μαγεία αξιοθαύμαστων τεχνών που τείνουν να χαθούν όπως το κοπανέλι ή η σφακιανή δεσιά ...

Μέσα από τρεις ταινίες το κινηματογραφικό πρόγραμμα του φεστιβάλ μας συστήνει τον Ανωγειανό μαντιναδολόγο Αριστείδη Χαιρέτη (Γιαλάφτη), μελετά το φαινόμενο της Βεντέτας στην Κρήτη και στην Μάνη και εξερευνά την Κρήτη ως τόπο δημιουργικότητας μέσα από τα μάτια έξι καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες (όπως η Victoria Hislop, ο Ross Daly κ.α.) που επέλεξαν την Κρήτη ως τόπο έμπνευσης.

Η εμπειρία της περιπλάνησης στο κρητικό πολιτισμό συνεχίζεται με την παγκοσμίου φήμης κρητική κουζίνα, μπροστάρισσα της μεσογειακής διατροφής, σε ένα ειδικά στημένο για την περίσταση κρητικό εστιατόριο μέσα στην Τεχνόπολη όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν αυθεντικές κρητικές γεύσεις  και άφθονη τσικουδιά σιγοτραγουδώντας Ερωτόκριτο αλλά και τις καλύτερες μαντινάδες «...του φεγγαριού» από το δημόσιο κάλεσμα που απήυθυνε το φεστιβάλ προς τους απανταχού μαντιναδολόγους.

Η πολιτιστική διαδρομή στην Κρήτη ολοκληρώνεται με 16 φωτογράφους να μάς μεταφέρουν μέσα από τον φακό τους στην ανόθευτη Κρήτη των ορέων, μαθήματα και επιδείξεις κρητικών χορών από τον Κρητικό Σύλλογο για την Παράδοση, Ιστορία και Λαογραφία "Οι Δροσουλίτες” και τον πολιτιστικό Όμιλο “Αορείτης”, ξενάγηση στο κρητικό βιβλίο και την Κρητική δισκογραφία αλλά και μια προσπάθεια σκιαγράφησης του πορτρέτου του Ανωγειανού μερακλή Μύρωνα Σκουλά μέσα από τις μαντινάδες του. Αυτα και διάφορα άλλα για τα οποία ο κόσμος μπορεί να ενημερωθεί μέσα απο την ιστοσελίδα του φεστιβαλ (www.festivalaki.gr)

Ποιος είναι ο βασικός στόχος του φεστιβάλ;

Βασικός στόχος του φεστιβαλ είναι να αποτελέσει ένα γεφύρι ανάμεσα στο χθες και το σήμερα που θα εμπνεύσει το αύριο. Είμαστε με άλλα λόγια από εκείνους που πιστεύουν πως έχει μέλλον ό,τι έχει παρελθόν, γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο εμπνεόμαστε από το χθες για να χτίσουμε το αύριο. Από εκεί και πέρα στοχεύουμε τόσο να παροτρύνουμε την παραγωγη σύγχρονης τέχνης όσο και την ενασχόληση των νέων με τις παραδοσιακές τέχνες, να προσφέρουμε σε εμάς τους ίδιους όσο και στον επισκέπτη του νησιού μια πολιτιστική εμπειρία, με αντάξια του πολιτισμου μας ποιότητα και αισθητική, να δώσουμε βήμα έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες, να ταξιδέψουμε τον πολιτισμό μας σε άλλους τόπους, να μοιραστούμε θα λέγαμε ότι γεννά ο τόπος μας κ.ο.κ. Θελουμε το φεστιβαλάκι να καταστεί ένα φεστιβάλ ουσίας που θα συνδυάζει την ψυχαγωγία με την γνώση δίνοντας ερεθίσματα για ένα αύριο με περισσότερη αξία.

Ένας από τους πρωταγωνιστές του φετινού φεστιβάλ είναι και ο τραγουδιστής παραδοσιακής και σύγχρονης κρητικής μουσικής, Βασίλης Σταυρακάκης. Πείτε μας δυο λόγια για τον σημαντικό αυτό καλλιτέχνη και τη συνεισφορά του στην κρητική κουλτούρα.

Βασίλης Σταυρακάκης

Ο Βασίλης αποτελεί για χρόνια μια πολύ σταθερή αξία της Κρητικης μουσικής έχοντας την ιδιαιτερότητα να εχει διακριθεί όχι για το παίξιμο κάποιου οργάνου αλλά για την φωνή του εξου και ο χαρακτηρισμός που συνηθως του αποδίδεται ως «η Φωνή της Κρήτης». Παρακολουθώντας φετος τον Βασίλη Σταυρακάκη στα καλοκαιρινά γλέντια θα λέγαμε πως διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους της πολύχρονης καριέρας του... Έχοντας πάντα κοντα, δεξά - ζερβά, καποιους από τους πλέον αξιόλογους καλλιτέχνες της νέας γενιάς μοιάζει να έχει βρει τον τρόπο να συνδυάζει την πολύχρονη εμπειρία ενός φτασμένου τραγουδιστη με το αστείρευτο κέφι ενός ανερχόμενου ταλέντου, να αλληλεπιδρά το ίδιο εύστοχα με την νέα γενιά όσο με την δική του και να μετουσιώνει μια μουσική βραδιά σε κρητικό γλέντι. Θα λέγαμε ότι είναι ένας αυθεντικός γλεντιστής, ένας καλλιτέχνης «της παρέας», όπως λέμε στην Κρήτη.

Ο άλλος πρωταγωνιστής είναι ο ιδιαίτερος καλλιτέχνης Αντώνης Μαρτσάκης. Μπορείτε να τον “συστήσετε” σε όποιον δεν τον γνωρίζει;

Αντώνης Μαρτσάκης

Ο Αντώνης είναι σίγουρα μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη που μας αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, ιδιαίτερα της κρητικής σχολής του βιολιού καθώς ενώ προγενέστερα το βιολί υπήρξε το επικρατέστερο όργανο του νησιού, με τον καιρό, περιορίστηκε σε συγκεκριμένους τόπους της Κρήτης από την ραγδαία διάδοση της λύρας. Απο εκει και πέρα είναι ενας καλλιτεχνης με ήθος, προσεγμένο και εντυπωσιακο παρουσιαστικο και με βαθιά ριζωμένο μέσα του το αίσθημα της παράδοσης όπως άλλωστε μαρτυρά η πολύχρονη ενασχόληση του με το «μη εμπορικο» ριζίτικο τραγούδι, τους κρητικους χορούς, και η συμμετοχή του σε πολιτιστικούς συλλόγους όπως το επίλεκτο λαογραφικό σώμα των Κουρητών.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί φέτος και μια εικαστική έκθεση με έργα εμπνευσμένα από την ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Τι θα περιλαμβάνει αυτή;

Η συγκεκριμένη έκθεση, η οποία αποτελει μια πρωτοβουλία της διεθνους εταιρείας φίλων Νίκου Καζαντζάκη, αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη ματιά 37 σπουδαίων καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από τον ανήσυχο στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη και δημιούργησαν έργα, που μετουσιώνουν τη ζωή και το έργο του. Πρόκειται για μια πολυ σημαντική έκθεση με εγκαταστάσεις, πίνακες, γλυπτα κ.ο.κ η οποία κατόπιν πολύμηνης περιοδείας σε όλη την Κρήτη, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα μέσα απο το φεστιβαλάκι.

Φυσικά δε θα λείπει και η κρητική κουζίνα. Τι θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε φέτος;

Σε συνεργασία με το εστιατόριο Κρητικής κουζίνας «Τα Ρωμανάκια» και την υποστήριξη εκλεκτών κρητικών παραγωγών θα έρθουμε σε επαφή με κλασικές γεύσεις της Κρήτης όπως απάκι, πιλάφι με βραστό, ντάκο, πίτες, αρτοποιήματα κοκ και βέβαια όλα αυτα συνοδεία Μαρουβά κρασιού, τσικουδιάς κλπ. Πέραν αυτου ομως είμαστε της άποψης ότι ο άνθρωπος δεν θρέφεται με φαγί παρά με το συναίσθημα και από τέτοιο να ειστε σίγουροι ότι ο κόσμος θα φύγει καλά χορτασμένος και καλογλεντισμένος.

Με το καλό να σμίξουμε!

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]