Φίλιππος Πλιάτσικας: «…Υπάρχει ένας μεγάλος κόσμος εκεί έξω…»

pliatsikas
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας μιλά για τη μουσική παράσταση «The other side of Greece».

Καθώς το θετικό και δημιουργικό πρόσωπο της Ελλάδας εκφράζεται μέσα από το πιο ισχυρό εργαλείο, που μπορεί να  ενώσει λαούς και κουλτούρες, την Τέχνη, ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Φίλιππος Πλιάτσικας μάς μιλά για τη μουσική παράσταση «The other side of Greece».

Στην άλλη πλευρά της Ελλάδας θα μας ταξιδέψουν μελωδικά ο Φίλιππος Πλιάτσικας και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας, μέσα από την επιτυχημένη μουσική παράσταση που θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο, το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, και μέρος των εσόδων της θα δοθεί στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Ύστερα από μια πολύχρονη πορεία και μεγάλες επιτυχίες που αντέχουν στον χρόνο, ήρθε η στιγμή για τον Φίλιππο Πλιάτσικα να ενώσει τον δικό του αγαπημένο ροκ ήχο με την αξεπέραστη δύναμη μιας κλασικής ορχήστρας, επιλέγοντας για αυτό το εγχείρημα μια από τις καλύτερες και πιο γνωστές ορχήστρες του κόσμου. Καλεσμένοι τους σε αυτή την ένωση θα είναι ο Μπάμπης Στόκας, η Liset Alea των Nouvelle Vague και ο ηθοποιός Αιμίλιος Χειλάκης.

Ακολουθώντας το ένστικτό του, ο Φίλιππος Πλιάτσικας ευελπιστεί να μας θυμίσει τη φωτεινή πλευρά της χώρας μας και μιλά για αυτήν τη συναυλία, η οποία θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει διεθνώς σε cd. 

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Πράγας και ποιο θα είναι το μουσικό τοπίο αυτής της συναυλίας;

Sylia Panagiotidou

Μέσα από τα ταξίδια μας στον κόσμο, άνοιξαν οι ορίζοντες για πολύ σημαντικές συνεργασίες. Μια από αυτές είναι και η σύμπραξη με αυτήν την πολύ σημαντική ορχήστρα. Υπάρχει ένας μεγάλος κόσμος εκεί έξω, αν σταματήσουμε να βράζουμε στο ζουμί μας, με αυτή την παρατεταμένη εφηβική εσωστρέφεια που μας τυραννάει πολλές δεκαετίες τώρα. Θα ακούσουμε πολλά αναμενόμενα, αλλά και πολλά απρόσμενα μουσικά θέματα σε αυτήν την παράσταση.

Τι κάνει αυτήν τη βραδιά ξεχωριστή; Ποια είναι ή άλλη πλευρά της Ελλάδας, για την οποία μιλάτε;

Το Ηρώδειο είναι σίγουρα ένας επιβλητικός χώρος, αλλά, ταυτόχρονα, και ο ιδανικότερος, για να μιλήσεις για την εικόνα μιας Ελλάδας, που εξακολουθεί να παράγει σκέψη, τέχνη και πολιτισμό, να την ξαναθυμηθείς και να την ξαναθυμίσεις. Αυτή είναι η άλλη πλευρά της Ελλάδας στα δικά μας μάτια.

Τι σας λυπεί περισσότερο στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα;

Ότι, στη δική μας περίπτωση, νομίζω, παρά το γεγονός πως θα περίμενε κανείς να έχουμε την ανάγκη ενός σκεπτόμενου τραγουδιού, ακόμα το τραγούδι ξιφομαχεί με το ρηχό και το αδιάφορο (από όπου κι αν προέρχεται, γιατί υπάρχουν και πολλοί δήθεν υποψιασμένοι, που λένε τα ίδια και τα ίδια). Είναι κι αυτή μια πρωτοπορία, που διεκδικούμε στα παγκόσμια χρονικά…

Τι κυοφορεί αυτή η εμπειρία - δοκιμασία που περνάμε;

Ελπίζω μια πιο ουσιαστική σχέση μεταξύ μας και με τα σημαντικά του κόσμου αυτού, που ήρθαμε, για να ζήσουμε αυτήν τη δική μας διαδρομή.

Τι οραματίζεστε για το μέλλον;

Μου αρέσει το ρίσκο. Πάντα μου άρεσε. Γι’ αυτό, όταν κάνω σχέδια για το μέλλον, ξέρω ότι μπορεί να ξυπνήσω ένα πρωί, να τα σκίσω όλα και να ακολουθήσω μια δυνατή παρόρμηση προς τελείως άλλη κατεύθυνση. Έμαθα, με τα χρόνια, να σέβομαι αυτές τις ενστικτώδεις ανάγκες μου.

Πληροφορίες: Ωδείο Ηρώδου Αττικού: πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 78 ευρώ, Α΄ ζώνη: 63 ευρώ, Β΄ ζώνη: 48 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 35 ευρώ, άνω διάζωμα: γενική είσοδος: 25 ευρώ, μειωμένο (φοιτητικό  - ανέργων - ΑΜΕΑ, σε περιορισμένο αριθμό): 15 ευρώ. Προπώληση: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου), καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης