Δισκοκριτική: “My everything” Ariana Grande

ariana-grande-cover
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η Ariana Grande, στο δεύτερο album της είναι έτοιμη για να κατακτήσει τον κόσμο.

Η Ariana Grande διαφέρει αρκετά από τις υπόλοιπες σταρ που ξεπήδησαν από παιδικά προγράμματα της Αμερικής και στη συνέχεια ακολούθησαν μουσική καριέρα. Αν και είναι νωρίς να κρίνουμε το μέλλον της, ώστε να τη συγκρίνουμε με τις “βετεράνους” του είδους Britney Spears και Christina Aguilera, μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι διαφέρει όσο η  μέρα με τη νύχτα με τη Miley Cyrus με την οποία μοιράζονται κοινή πορεία. Εκεί που η Cyrus προσπαθεί με ολοένα και περισσότερη πρόκληση και αδιάφορα τραγούδια να μείνει στο προσκήνιο η Grande ποντάρει στη φωνή της και στην ανάλαφρη αλλά ποιοτικά φτιαγμένη pop. 

Στο δεύτερο album της, μετά το κάπως συντηρητικό “Yours Truly”, και έχοντας στο πλευρό της τον παραγωγό-Μίδα Max Martin, που κάποτε έφτιαχνε την καριέρα της Britney,  αλλά και δυνατά ονόματα της hip hop/r&b σκηνής,  είναι έτοιμη για να κατακτήσει τον κόσμο. Το πρώτο single “Problem” με την Iggy Azalea να τη συνοδεύει είναι ένα από τα καλύτερα pop κομμάτια που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό.

Οι χαρακτηριστικές τρομπέτες, τα κοριτσίστικα αλλά και όσο-πρέπει-sexy φωνητικά, οι απαραίτητες κορώνες, σε συνδυασμό με το αυθάδες ραπάρισμα της Azalea, το κάνουν να σου κολλάει για ώρες στο μυαλό. Το ίδιο φυσικά και με το πιο ηλεκτρονικό “Break Free”, και το χορευτικό “Break Your Heart Again” με sample από το “I’m Coming Out” της Diana Ross.  Ο Harry Stiles των One Direction συνδράμει, γράφοντας για αυτήν ένα τραγούδι, αλλά το  “Just A Little Bit of your Heart” είναι μια μάλλον προβλέψιμη και αδιάφορη μπαλάντα, που απλά δίνει την ευκαιρία στην τραγουδίστρια να δώσει λίγο περισσότερο πόνο και να τεντώσει τις φωνητικές της χορδές. 

Μία είναι η βασική επιρροή της Ariana όμως και αυτό είναι ευδιάκριτο από την πρώτη φορά που ακούς τα τραγούδια της. Και αυτή ακούει στο όνομα Mariah Carey.  Από το μελιστάλαχτο “Intro” που μας γύρισε σε εποχές που η ντίβα ράγιζε ποτήρια με τη φωνή της, μέχρι τον τρόπο που η 21χρονη ανεβοκατεβαίνει τις οκτάβες, από τις μπαλάντες μέχρι τις r&b στιγμές, οι ομοιότητες είναι εμφανείς. Αλλά αυτό δεν συγκαταλέγεται στα αρνητικά.

Εκεί που όμως το album αρχίζει να χαλάει είναι όταν η Ariana προσπαθεί να βγει από τα στεγανά του καλού κοριτσιού και να το παίξει κάτι που δεν είναι, όπως το ευτελές “Hands On Me”, με τον ASAP Ferg να σιγοντάρει ένα υπερσεξουαλικό τραγούδι που απλά “κλωτσάει”.

Από πριγκίπισσα  της Nickelodeon σε pop star. Σίγουρα δεν είναι μοναδική η περίπτωση της Ariana Grande. Σε μια θάλασσα μετριοτήτων όμως, καταφέρνει να ξεχωρίσει, κυρίως χάρη στη φωνή της και την ευγενική της παρουσία. Το μέλλον είναι μπροστά της, αρκεί να παίξει τα χαρτιά της σωστά και να μην “καεί”, μένοντας έτσι μια ανάμνηση, όπως οι παλιές της συνάδελφοι μερικά χρόνια πριν. 

Album: My everything
Καλλιτέχνης: Ariana Grande
Label: Republic
Βαθμολογία: 7/10

Ροζίνα Αράπη