Δισκοκριτική: “LP1” FKA Twigs

fka-wigs-cover
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Αυτό το παράξενο κορίτσι κυκλοφορεί το πρώτο του album και καταφέρνει να κάνει όλον τον κόσμο να μιλάει για αυτήν, και τα sexy τραγούδια της.

Η FKA Twigs ή αλλιώς Tahliah Barnett, μετά από δύο EP που προετοίμασαν το κοινό κατάλληλα, παρουσιάζει την πρώτη της ολοκληρωμένη δουλειά. Μία μίξη r&b, electronica και dub, με πρωταγωνιστή την αιθέρια φωνή της Twigs.

Και αν όλα αυτά σας φαίνονται ότι έχουν φτιαχτεί χιλιάδες φορές από χιλιάδες άλλους καλλιτέχνες, έχετε δίκιο. Πίσω όμως από τα σεξουαλικά, “νυχτερινά” τραγούδια, βρίσκεται μια παραγωγή που σου παίρνει τα αυτιά, σε βυθίζει σε έναν κόσμο από τον οποίο δε θες να βγεις.

Η Twigs έχει μελετήσει τις σύγχρονες μουσικές δυνάμεις, όπως τον έμφυτο αισθησιασμό της Beyonce, έχει αγαπήσει την διακριτική παρουσία της Sade, αλλά παράλληλα θέλει να μιλήσει για τις trip hop, r&b και ηλεκτρονικές καταβολές της. Το καταφέρνει, προσθέτοντας τις σωστές δόσεις ερωτισμού, χωρίς ποτέ να γίνεται πρόστυχη ή “γατούλα”. 

To “Water Me” με το οποίο μας συστήθηκε είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του “LP1” . Αργόσυρτο, αιθέριο,  αλλά επιβλητικό. Στο ίδιο μοτίβο,  το “Two Weeks” που ακολουθεί στα singles είναι ένα πανέμορφο down tempo r&b κάλεσμα, ένα από τα τραγούδια της χρονιάς. Η κρυστάλλινη φωνή της αναδεικνύεται στο όλο της το μεγαλείο στο “Give Up” ενώ το ψιθυριστό “Lights On” σου κολλάει στο κεφάλι για μέρες. 

Από πίσω βέβαια συμβαίνει μια θύελλα στην παραγωγή, από percussions μέχρι electro, αλλά το αποτέλεσμα ακούγεται αβίαστο και απλό.  Το μόνο αρνητικό που μπορούμε να προσάψουμε είναι ότι το αποτέλεσμα μπορεί να ακουστεί σε κάποιους κουραστικό ή

μονότονο, κυρίως για τον μονοθεματικό του χαρακτήρα, και την νωχελικότητα που εσκεμμένα αποπνέει.

Μία ανερχόμενη καλλιτέχνης που αφήνει το δικό της αποτύπωμα από το πρώτο της κιόλας album. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η συνέχεια της, αλλά αν κρίνουμε από τον ενθουσιασμό που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομα της και κυρίως λόγω της μουσικής της, το μέλλον της ανήκει.

Album: LP1

Καλλιτέχνης: FKA Twigs

Label: Young Turks

Βαθμολογία: 8/10

Ροζίνα Αράπη