10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη Sinead O’ Connor

sinnead-o-connor-2
ΤΡΙΤΗ, 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η Ιρλανδή τραγουδίστρια έχει ζήσει μια ταραχώδη ζωή, με συνεχή σκαμπανεβάσματα, βιώνοντας την απόλυτη επιτυχία και την απόλυτη καλλιτεχνική ανυπαρξία, χάρη στις προβοκατόρικες κινήσεις της. Φέτος επέστρεψε με νέο album, και είναι μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε μερικές στιγμές της τόσο ενδιαφέρουσας πορείας της.

1.  Αυτό που έρχεται πρώτο στο μυαλό όλων όταν ακούνε το όνομά της είναι το συμβάν στην εκπομπή Saturday Night Live,  όπου έσκισε τη φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ σε ζωντανή σύνδεση. Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά η καριέρα της να πάρει την κατιούσα και να μην καταφέρει ποτέ να επανέλθει.  Η O’ Connor όμως είναι ένα βαθιά θρησκευόμενο άτομο και μάλιστα χειροτονήθηκε και ιερέας από την Ιρλανδική Καθολική Εκκλησία το 1999, λαμβάνοντας το όνομα Μητέρα Mary Bernadette.  Προσπάθησε μάλιστα σε μια δήλωσή της τότε να πει ότι εκείνη η προκλητική της πράξη είναι κάτι για το οποίο μετανιώνει.

2. Το δεύτερο πράγμα για το οποίο χαράχτηκε στη μνήμη μας είναι φυσικά το τραγούδι “Nothing Compares To You”, γραμμένο από τον Prince. Με αυτό το κομμάτι και το εκφραστικό και απλό videoclip, μια καριέρα στρωμένη με ροδοπέταλα βρισκόταν μπροστά της. Μέχρι να εμφανιστεί φυσικά στο Saturday Night Live…

3. Στην εκπομπή της Oprah Winfrey παραδέχτηκε ότι είναι διπολική και ότι προσπάθησε να αυτοκτονήσει στα 33α γενέθλιά της.

4. Έχει τέσσερα παιδιά από τέσσερις διαφορετικούς πατεράδες. Έχει παντρευτεί τέσσερις φορές με τον τελευταίο γάμο της να κρατάει μόλις 16 μέρες.

5. Η σχέση της με το twitter είναι θέμα αρκετών συζητήσεων, καθώς το 2011, μέσα από τα tweets της, δήλωνε ότι βρίσκεται σε αναζήτηση συντρόφου, ενώ αργότερα περιέγραφε γλαφυρά την ερωτική της ζωή.  Θεωρήθηκε απλά ως μία ακόμα πράξη της για να κερδίσει την προσοχή του κοινού.

6. Πέρυσι μπήκε σε διαμάχη με τη Miley Cyrus. Η O’ Connor βλέποντας την Αμερικανίδα pop star να προκαλεί όλο και περισσότερο της έστειλε μια επιστολή δηλώνοντας τους φόβους της για την κατάληξη της και για το γεγονός ότι αφήνει τη βιομηχανία να την αντιμετωπίζει σαν αντικείμενο. Η Cyrus καμία σημασία δεν έδωσε, αντίθετα γελοιοποίησε το γεγονός.

7. Στην ταινία του Neil Jordon “The Butcher Boy” κρατάει τον ρόλο της Παναγίας.

8. Αγαπάει την κουλτούρα των Rastaffari και έχει ηχογραφήσει ένα reggae album.

9. Στη Βρετανική σειρά “Father Ted” ο χαρακτήρας της Niamh Connoly είναι βασισμένος σε αυτήν, και αναφέρεται ως μια μουσικός με φεμινιστικές απόψεις που αμφισβητεί συνεχώς τις προσταγές της Καθολικής εκκλησίας.  Η O’Connor είναι fan της σειράς και μάλιστα ηχογράφησε και ένα τραγούδι ειδικά για το χριστουγεννιάτικο επεισόδιο.

10. Έχει γράψει τραγούδια για τα soundtracks των ταινιών “Ο Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϋ” και για το “Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας”.

Ροζίνα Αράπη