10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον Ludovico Einaudi

ludovico-einaudi Cesare Cicardini
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο Ιταλός πιανίστας και συνθέτης, έρχεται σήμερα, για δεύτερη φορά στη χώρα μας, για να μας συναρπάσει με τις μοναδικές του μελωδίες στο Ηρώδειο.

1. Ο Einaudi γεννήθηκε στο Τορίνο, το 1955. Ο παππούς του, Luigi, ήταν για λίγα χρόνια Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας. Πιάνο έμαθε από τη μητέρα του, η οποία ήταν μουσικός. 

2. Σπούδασε στο Consveratorio Verdi του Μιλάνο και αργότερα γνώρισε τον συνθέτη Luciano Berio, που έγινε ο μέντορας του.

3. Ανάμεσα στις μουσικές του επιρροές κατατάσσει τους κλασικούς J.S.Bach και Mozart, αλλά εμπνέεται και από τη μουσική των Beatles, του Bob Dylan, των U2 και των Radiohead.

4. Η μουσική του είναι μια μίξη της κλασικής του παιδείας, με στοιχεία Ιταλικής folk, ρομαντισμό και εμβόλιμες ηλεκτρονικές προσθήκες, κάνοντας το αποτέλεσμα σύγχρονο και παράλληλα διαχρονικό.

5. Η μεγάλη καταξίωση ήρθε με τα solo piano albums του, όπως το “Le Onde”,  εμπνευσμένο από το βιβλίο της Virginia Woolf “The Waves”. 

6. Το επόμενο του album “I Giorni”,  ήταν εμπνευσμένο από τα ταξίδια του στην Αφρική. Το ομώνυμο κομμάτι χρησιμοποιήθηκε από το BBC για τη προώθηση των πολιτιστικών προγραμμάτων του καναλιού.

Manolis Chiotis

7.  Η μουσική του βάση μπορεί να βρίσκεται στην Ιταλία, αλλά έχει γνωρίσει την καταξίωση και στη Μεγάλη Βρετανία, τις Η.Π.Α. και την Ιαπωνία.

8. Έργα του έχουν χρησιμοποιηθεί στον κινηματογράφο και το θέατρο. Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν κομμάτια του συμπεριλήφθηκαν στις ταινίες “Intouchables” και “Insidious”. 

9. Έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα συναυλιακά venues κλασικής μουσικής, όπως το Teatro Alla Scala, το Tanglewood Festival και το Queen Elizabeth Hall.

10. To  τελευταίο του album “In A Time Lapse” που κυκλοφόρησε πέρυσι, ηχογραφήθηκε σε ένα μοναστήρι κοντά στη Βερόνα.

Ροζίνα Αράπη