Τι δρώμενα ετοιμάζει η Στέγη για τη νέα χρονιά;

stegi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η Στέγη και φέτος, ετοιμάζει ένα πληθωρικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο, από τις φαβέλες της Βραζιλίας με τη Λία Ροντρίγκες, έως τη Ζυρίχη του Ζερόμ Μπελ και τον αραβικό μουσικό κόσμο του Ζορντί Σαβάλ, την Ινδία του Watahat Khan, αλλά και την Ολλανδία, την Κολομβία, το Σικάγο και τη Νέα Ζηλανδία και από τη Νότιο Αφρική του σκηνοθέτη και εικαστικού Ουίλιαμ Κέντριτζ, μέχρι το Μαρόκο του Ωρελιάν Μπορύ και πίσω στην Αθήνα φυσικά.

Υπό την ομπρέλα του Re-think Athens, θα φιλοξενήσει συζητήσεις για τις αναπαραστάσεις του αθηναϊκού χώρου στον ελληνικό κινηματογράφο, τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Αθήνας με τις πολυκατοικίες της αντιπαροχής και τις πρακτικές κοινωνικής αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στην πόλη.

Ανεβάζοντας την ένταση, η Στέγη παραδίνεται σε μία μεγάλη της αγάπη, τη μουσική.  Από μία μπαρόκ βραδιά με τις 4 ορχηστρικές Σουίτες του Μπαχ, στο Σατυρικόν του Πετρόνιου που φέτος γίνεται μουσικό έργο για σολίστες, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Την τιμητική της έχει επίσης η τζαζ δημιουργία και η αυτοσχεδιαστική δημιουργικότητα, με συνεργασίες και εκρηκτικές συναυλίες. Τα νέα μέσα και ο πειραματισμός κατέχουν πάντα κεντρική θέση και φέτος το πρόγραμμα ανοίγεται κυρίως σε συνθέτες που κινούνται αψηφώντας τα σύνορα και τις διαχωριστικές γραμμές.

Στην έκθεση με τίτλο Lumen Prize θα παρουσιαστούν μερικά από τα σπουδαιότερα σύγχρονα έργα που έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση νέων μέσων.  Ανάμεσά τους, βρίσκεται και το έργο Apodemy της Ελληνίδας εικαστικού Κατερίνας Αθανασοπούλου, μια τρισδιάστατη ψηφιακή αλληγορία για την Αθήνα, που δημιουργήθηκε κατόπιν ανάθεσης της Στέγης.

Παρουσιάζοντας όσα σχεδιάζει για τη νέα χρονιά, το design αναδείχτηκε ως ένα δυναμικό σημείο κλειδί για τη Στέγη. Από το συνέδριο του Digitized 2014, στην ημερίδα Έσω για το interior design και την αρχιτεκτονική και από τη Συνάντηση για το Βιομηχανικό Σχεδιασμό στην έκθεση Τρισδιάστατη Εκτύπωση Αντικειμένων. Χαιρετίζει το μέλλον, Hello Future, εκθέτοντας στη Στέγη ένα πολύτιμο αρχείο 200 γεμάτων μπλοκ από τους πιο ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες του κόσμου. 

Ioanna Chatziandreou

Με σύνθημα «εκπαίδευση με κάθε τρόπο, παντού και για όλους», η Στέγη κάνει Zoom στο παρασκήνιο με έφηβους που ως φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι στήνουν τη δική τους εφημερίδα, φέρνει την οικογένεια κοντά σε ένα εργαστήριο για βρέφη, παιδιά και γονείς, χτίζει προγράμματα για μικρούς Αρχιτέκτονες.

Πρόσβαση Άνευ Ορίων σε ανθρώπους με και χωρίς προβλήματα όρασης, σε παιδιά με και χωρίς αυτισμό που συνεργάζονται, εκπαιδεύονται και δημιουργούν μία σχέση με την τέχνη και μία σχέση μεταξύ τους. Επικοινωνώ, άρα είμαι ελεύθερος είναι ο τίτλος του προγράμματος που σπάει τα τείχη  των φυλακών, φέρνοντας κοντά μαθητές και γυναίκες κρατούμενες στις Φυλακές της Θήβας.

Οι Λέξεις και Σκέψεις βρίσκουν για μία ακόμη χρονιά τη Στέγη τους με συζητήσεις για την ελληνική οικογένεια (Απρίλιος), την Ιστορία του πόνου (Φεβρουάριος), ενώ στο πλαίσιο των συζητήσεων με σημαντικούς ανθρώπους, το «παρών» θα δώσουν οι συγγραφείς George Pelecanos και Paul Auster. Επιπλέον, εκπρόσωποι των media, όπως του ARTΕ, του Mezzo, του BBC 4 και ελληνικών μέσων ενημέρωσης συζητούν για το ρόλο τους στην προβολή του πολιτισμού.

Η Στέγη μας προσκαλεί να ξενυχτήσουμε στους χώρους της με τη βραδιά Erotica (ταινίες μόνο για ενήλικες), αλλά και με ένα ξεσηκωτικό  24ώρο μουσικό πάρτι. Επιπλέον, δημιουργεί ειδικά επιμελημένα δείπνα (curated dinners) που παίζουν είτε με το μυαλό των προσκεκλημένων τους είτε με τον αγώνα μας για ομορφιά.

Ετοιμαστείτε λοιπόν, γιατί προβλέπεται μια γεμάτη χρονιά.