Δισκοκριτική: «Lullaby and…the Ceaseless Roar” Robert Plant

robert-plant-cover
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Ο ζωντανός θρύλος της μουσικής επιστρέφει δισκογραφικά με το δέκατο album της solo πορείας του.

Παρά τα 66 χρόνια του, ο Robert Plant είναι ένας από τους καλλιτέχνες που μοιάζουν αγέρωχοι στον χρόνο.  Ακόμα κι αν οι ρυτίδες έχουν σκαφτεί βαθιά στο πρόσωπο του, ακόμα και αν οι εποχές των Led Zeppelin έχουν περάσει, ο χρόνος και η λήθη δεν ακούμπησαν στιγμή την καλλιτεχνική του υπόσταση.

Από το εναρκτήριο “Little Maggie”, τη διασκευή του σε ένα παραδοσιακό κομμάτι, καταλαβαίνει ότι ο Plant εξερεύνησε καινούργια μουσικά είδη και είναι έτοιμος να σου σερβίρει τις νέες του εμμονές.  Αφήνει για λίγο την Αμερικάνικη folk και bluegrass , για να μας ταξιδέψει σε πιο μακρινούς προορισμούς. Το album είναι βαθιά επηρεασμένο από την Κέλτικη και την Αφρικανική μουσική.

Μαζί με την μπάντα του, τους Sensational Space Shifters –μετονομασία των Strange Sensation δηλαδή-, φτιάχνουν τραγούδια γεμάτα λυρισμό και ενέργεια. Δεν μπορείς παρά να χαμογελάσεις στο άκουσμα του “Rainbow”, του πρώτου single από το album, και να παραδοθείς στην ψυχεδελική ατμόσφαιρα του “Band Of Joy” και του “House Of Love”. Ο Plant όμως βγάζει και μια πιο εσωστρεφή, ίσως και θλιμμένη πλευρά του προς τα έξω, αποκύημα μάλλον του πρόσφατου χωρισμού του με την Patty Griffin, όπως τον ακούμε στο “Embrace Another Fall”.

Σαν σύνολο λοιπόν, το “Lullaby and… the Ceaseless Roar” είναι ένας δίσκος που σε μαγεύει από το πρώτο άκουσμα, και δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις την έξοχη παραγωγή, τη μίξη πολιτισμών και την υποβόσκουσα rock n’ roll ενέργεια, ενός rock star

που τα έχει ζήσει όλα στο maximum, και ήρεμος πλέον φτιάχνει μουσική απλά και μόνο για να εκφράζει τις ανησυχίες του. Δε χρειάζεται να μας αποδείξει κάτι ο Plant.

Αρνούμενος να εκμεταλλευτεί το πλούσιο παρελθόν του, να εκμαιεύσει χρήματα και δόξα από το συγκρότημα ογκόλιθο που ακολουθεί το όνομα του, αυτός επιλέγει να βαδίσει σε διαφορετικά μουσικά μονοπάτια και να μας κάνει να μείνουμε για μια φορά ακόμα έκπληκτοι με την ενέργεια και τις συγκλονιστικές του ερμηνείες.

Album: Lullaby and…the Ceaseless Roar

Καλλιτέχνης: Robert Plant

Label: Nonesuch/Warner

Βαθμολογία: 8/10

Ροζίνα Αράπη