Σπύρος Λάμπρου: «Υπάρχουν μοναδικά ταλέντα στην Ελλάδα...»

stavrou
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Αυτουργός μιας δημιουργίας με μοναδικές ηχογραφήσεις της Παιδικής Χορωδίας του, με μερικούς από τους πιο καταξιωμένους και αγαπημένους τραγουδιστές, συνθέτες και μουσικούς της ελληνικής σκηνής, ο Σπύρος Λάμπρου μάς μιλά για το τετραπλό cd «Να μεγαλώνουμε μαζί».

Πρόκειται για τη νέα δουλειά της Παιδικής Χορωδίας Σπύρου Λάμπρου, της πιο παραγωγικής χορωδίας που υπήρξε ποτέ στην ελληνική δισκογραφία, η οποία κυκλοφορεί από τη MINOS EMI και περιλαμβάνει 4 cd και ένθετο 48 σελίδων, καταγράφοντας μία συνεύρεση τραγουδιστών με παιδιά, που δεν έχει ξαναγίνει πουθενά σε όλο τον κόσμο.

Προσφέροντας μια μαραθώνια μουσική πανδαισία για μικρούς και μεγάλους, ο διευθυντής της χορωδίας, Σπύρος Λάμπρου, μιλά για αυτό το εγχείρημα, για τα παιδιά και για τα όνειρα τους.

Πώς γεννήθηκε αυτό το τετραπλό cd;

Αυτά τα 4 cd έγιναν, γιατί η χορωδία, φέτος, συμπλήρωσε 18 χρόνια στην ελληνική δισκογραφία, από το 1995. Ήταν μια σκέψη μου για τα 20 χρόνια, αλλά επειδή πρόκειται για παιδιά, κατά κάποιον τρόπο, δείχνει την ενηλικίωσή μας. Ήταν ένα μοναδικό εγχείρημα, γιατί ποτέ δεν έχει ξαναγίνει τέτοια προσπάθεια συνεύρεσης τόσων πολλών τραγουδιστών με παιδιά.

Πόσοι καλλιτέχνες συμμετέχουν σε αυτό;

Συμμετέχουν 51 μεγάλοι καλλιτέχνες, 3 πρωτοεμφανιζόμενοι, 8 συγκροτήματα και 9 συνθέτες. Προσπάθησα όλα τα τραγούδια να ειπωθούν λιτά. Με ένα πιάνο ή μια κιθάρα. Το πολύ, μέχρι 4 όργανα. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας, γιατί ήταν τεράστιος ο όγκος των τραγουδιών (4 ώρες και 15 λεπτά).

Πώς συμπράττουν οι καλλιτέχνες με τα παιδιά;

Τα παιδιά συμμετέχουν σε όλα τα τραγούδια, με έναν τρόπο που τα κάνει μαγικά. Στο ρεφρέν οπωσδήποτε, αλλά και σε πολλά κουπλέ, κάνοντας διάλογο με τον τραγουδιστή. Κάνουν και φωνητικά καταπληκτικά, που δίνουν μια άλλη διάσταση στο κάθε τραγούδι.

Τι τραγούδια θα απολαύσουν οι ακροατές αυτής της δημιουργίας;

Τα πάντα. Κάθε τραγουδιστής διάλεξε ένα τραγούδι, που ήθελε ο ίδιος και τον αντιπροσώπευε. Νομίζω ότι οι επιλογές ήταν εξαιρετικές, από τα καλύτερα τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας.

Τι υποδηλώνει ο τίτλος «Να μεγαλώνουμε μαζί»;

Ο τίτλος είναι και μια ευχή να είμαστε όλοι καλά και να μεγαλώνουμε μαζί, με ωραίες δουλειές, όμορφα τραγούδια, με ευαισθησία, ανθρωπιά, αγάπη. Η χορωδία μας έχει χαρίσει στην ελληνική δισκογραφία πάνω από 50 δίσκους για παιδιά και μεγάλους.

Ποια είναι η γνώμη σας για το επίπεδο της μουσικής παιδείας στην Ελλάδα;

Υπάρχουν μοναδικά ταλέντα στην Ελλάδα, αλλά το επίπεδο συνολικά είναι πιο χαμηλό από προηγμένες χώρες. Όχι στο έμψυχο δυναμικό, αλλά στην οργάνωση, στους χώρους συναυλιών, στην παιδεία μας και στη μουσική κουλτούρα. Όσοι Έλληνες πήγαν στο εξωτερικό διέπρεψαν. Υπάρχουν τόσα παραδείγματα. Είναι τυχαίο αυτό;

Συναναστρεφόμενος με τα παιδιά, πώς βλέπετε να αντιλαμβάνονται όσα συμβαίνουν στη χώρα μας αυτήν τη δύσκολη εποχή;

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται πιο πολλά, από όσα νομίζουμε. Είναι πολύ έξυπνα, έχουν ενημέρωση πολύπλευρη. Γι’ αυτά που τα ενδιαφέρουν, μαθαίνουν τα πάντα. Και το οικονομικό τα ενδιαφέρει αναγκαστικά. Είναι ο τρόπος ζωής τους, κατά κάποιον τρόπο. Αλλά τα παιδιά θα έχουν πάντα όνειρα, σε αντίθεση με αυτά... που πιστεύουν οι μεγαλύτεροι και πιο σοφοί... δήθεν.

Δεδομένου ότι αυτά κρατάνε το μέλλον στα χέρια τους, τι ελπιδοφόρο διακρίνετε μέσα στα μάτια και την ψυχή τους;

Στα μάτια τους, διαβλέπω ελπίδα, όνειρα, ανησυχία. Τα δικά μου παιδιά, της χορωδίας, είναι μικρά ακόμα και δεν έχουν μπει στα πραγματικά προβλήματα της ζωής γενικότερα, για να μπορούν να κατανοήσουν και το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων της χώρας και της οικογένειάς τους. Τα μικρά παιδιά είναι αληθινά, αυθόρμητα και εκπέμπουν από μόνα τους την ελπίδα, με το χαμόγελό τους απέναντι στη μιζέρια.

Συντελεστές: Μαζί με την Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου, τραγουδούν οι: Χ. Αλεξίου, Γ. Ανδρεάτος, Ν. Ανδρουλάκης, Μ. Ασλανίδου, Χ. Βαρθακούρης, Λ. Βελής, Κ. Βέττα, Π. Γαϊτάνος, Κ. Γαρμπή, Γλυκερία, Φ. Δάρρα, Μ. Δημητριάδης, Γ. Ζουγανέλης, Ηρώ (Λεχουρίτη), Π. Θαλασσινός, Ν. Θεοδωρίδου, Β. Καζούλης, Θ. Καλλίρης, Ν. Καραγιάννη, Γ. Καραδήμος, Β. Καρράς, Χ. και Π. Κατσιμίχας,  Α. Κετιμέ, Λ. Κηλαηδόνης, Δ. Κόκοτας, Γ. Κότσιρας, Β. Λέκκας, Κ. Μακεδόνας, Γ. Μαργαρίτης, Λ. Μαχαιρίτσας, Μ. Μητσιάς, Δ. Μπάσης, Γ. Μπιθικώτσης, Ν. Μπουλέ, Φ. Νικολάου, Δ. Ολυμπίου, Β. Παπακωνσταντίνου, Πασχάλης, Μ. Πασχαλίδης, Ε. Πέτα, Ν. Πορτοκάλογλου, Ρ. Χριστήδου, Δ. Σαββόπουλος,  Σαλίναμ Μ. Σουλτάτου, Δ. Σχοινάς, Δ. Τσακνής, Μπ. Τσέρτος, Δ. Υφαντής, Κ. Χατζής. Συμμετέχουν: Δώρα Κ. Φ. Κουμουνδούρου, Π. Σκαλκώτου και  τα παιδιά Θ. Λάμπρου, Δ. Χατζή. Συγκροτήματα: Encardia, Going Through, Δημήτρης & Μανώλης Σπυριδάκης, Κάρμα, Κίτρινα Ποδήλατα, Γεωργία Δασκαλάκη και Κώστας Χατζημηνάς (Αταίριαστοι), Παιδική και Μοντέρνα Χορωδία Γ. Σκλήκα (Καλαμάτα) και οι Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος. Συνθέτες που συμμετείχαν ενεργά: Γ. Θεοφάνους, Ν. Ιγνατιάδης, Π. Μάργαρης,Μ. Πλέσσας, Γ. Χατζηνάσιος, Στ. Σπανουδάκης, Π. Καλαντζόπουλος, Τ. Ιωαννίδης, Κ. Καψάσκη. Τα cd περιέχουν τους στίχους των τραγουδιών, τους στιχουργούς και τους συνθέτες και ζωγραφιές της Σοφίας Παπαθανάση - Βγόντζα.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]