Δισκοκριτική: «Popular Problems» Leonard Cohen

leonard-cohen-cover
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Ο 80χρονος τραγουδιστής επιστρέφει δισκογραφικά φέτος, και αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα δεν έχει καμία διάθεση να εγκαταλείψει την ενεργό δράση.

Πόσο μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε για όλους μας η ανακοίνωση του 13ου album του Leonard Cohen, κάπου στα μέσα του καλοκαιριού; Η απάντηση είναι μεγάλη, μιας και το τελευταίο του μουσικό πόνημα “Old Ideas” μετράει μόνο δύο χρόνια ζωής. Ο Cohen όμως, πλήρως συμφιλιωμένος με τον χρόνο που περνά, κάτι που κάνει ξεκάθαρο και στους στίχους του “Popular Problems” είναι εδώ, έχοντας πάντα κάτι να πει.

Εννιά νέα τραγούδια, με τον Patrick Leonard πίσω από την κονσόλα,με τη βαθιά, χαρακτηριστική και λατρεμένη φωνή του Καναδού απόλυτο πρωταγωνιστή είναι αυτό που περιέχει ο νέος του δίσκος. Το εναρκτήριο “Slow”, με τους αυτοβιογραφικούς για άλλη μια φορά στίχους του, σε βάζει κατευθείαν στο πνεύμα αυτού που πρόκειται να ακούσεις.

Με έμπνευση από τα blues και τη folk, όπως στο υπέροχο “Did I Ever Love You” ή με μερικές world πινελιές, όπως στο ανατριχιαστικό “Nevermind”, το album κυλάει σαν νερό.  Ο Cohen ψιθυρίζει στο αυτί μας λόγια και σκέψεις που λίγο πολύ όλοι έχουμε κάνει, μιλάει στη ψυχή μας όπως μόνο αυτός ξέρει, δημιουργώντας εικόνες και καταστάσεις. Πόσοι σύγχρονοι καλλιτέχνες μπορούν να καταφέρουν να δημιουργήσουν τόσο συναισθήματα;

Το “Popular Problems” είναι απλά μια ακόμα απόδειξη της αξίας ενός συγκλονιστικού καλλιτέχνη και ανθρώπου, που απαλλαγμένος από τα άγχη και τα πρέπει της μουσικής βιομηχανίας, κάνει αυτό που ακριβώς θέλει, καταφέρνοντας για άλλη μια φορά να μας καταπλήξει.

Album: Popular Problems

Καλλιτέχνης: Leonard Cohen

Label: Columbia

Βαθμολογία: 8/10

Ροζίνα Αράπη