Μπετόβεν για δύο στο Μέγαρο

mpetoben-gia-dou
ΤΡΙΤΗ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Με τις σονάτες του Μπετόβεν εγκαινιάζεται ο κύκλος Μουσικής Δωματίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, την Τρίτη 21 Οκτωβρίου.

Ο Κύκλος Μουσικής Δωματίου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς τους μεγαλύτερους έλληνες και ξένους ερμηνευτές του είδους. Φέτος, τρεις από τις συναυλίες του Κύκλου είναι αφιερωμένες στον Μπετόβεν.

Τη νέα σειρά συναυλιών εγκαινιάζουν δύο αγαπημένοι γνώριμοι του κοινού: η νεαρή βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε και ο πιανίστας Ούβε Μάτσκε, που θα παρουσιάσουν τις Σονάτες για βιολί και πιάνο αρ. 1, 5 και 7 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Η μουσική δωματίου γεννήθηκε κατά τον 19ο αιώνα στη Γερμανία  και,  χάρη σε μεγάλους συνθέτες της εποχής, καθιερώθηκε και επεκτάθηκε στις άλλες χώρες ως το απόσταγμα της μουσικής σκέψης και ευαισθησίας. Παραδόξως, είναι ένα είδος που συνυφαίνεται με έναν ιδιότυπο «ερασιτεχνισμό», γεγονός που οφείλεται στο ότι το κοινό, τότε, δεν ήταν απλώς ένα φιλόμουσο ακροατήριο, αλλά άνθρωποι που καταγίνονταν οι ίδιοι με τη μουσική πράξη στον ελεύθερο χρόνο τους.

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν

Εκτός από τη σπουδαιότατη συμφωνική παρακαταθήκη του, μας κληροδότησε πλήθος έργων μουσικής δωματίου για ποικίλους συνδυασμούς οργάνων. Οι 10 Σονάτες για βιολί και πιάνο αποτελούν έναν από τους βασικότερους πυλώνες της δημιουργίας του και ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς ως προς τη μορφή και τη δομή τους για τους μετέπειτα συνθέτες. Φέρουν τη σφραγίδα της πληθωρικής ιδιοσυγκρασίας του μεγάλου γερμανού μουσουργού, τόσο ως συνθέτη όσο και ως πιανίστα, ενός δημιουργού που, ειδικά στη νεανική του ηλικία, διψούσε για αλλαγές και καινοτομίες. Το κυριότερο χαρακτηριστικό των δημιουργιών του για βιολί και πιάνο, είναι ο ισότιμος τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει και τα δύο όργανα. 

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 210 7282333, είσοδος 12 και 20€, στις 8.30 μ.μ.