Η οργιαστική Ρώμη στη σκηνή της Στέγης από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου

papadimitriou
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Η αρχαία Ρώμη, ο Πρίαπος, όργια, ρήτορες, λωποδύτες και 106 μουσικοί πάνω σε μία σκηνή, τη σκηνή της Στέγης, στις 23 και 24 Οκτωβρίου.

Το πρωτότυπο μουσικό έργο του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου «Σατυρικόν» για λυρικούς σολίστες, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα, καταγράφει το ήθος της οργιαστικής ιμπεριαλιστικής Ρώμης του πολέμου, του άκρατου σεξ και της αχαλίνωτης φαγοποσίας.

Το αθυρόστομο και γλαφυρό αυτό έργο για την ασύδοτη εποχή του «σχιζοφρενούς» Νέρωνα, είναι το μόνο έργο που άφησε ο Τίτος Γάιος Πετρώνιος  (61μ.Χ) και δεν εκδόθηκε ποτέ ενόσω ζούσε. Σήμερα, στα χέρια του συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου αποκτά μία άλλη μορφή που οδηγείται στην όπερα.

Το έργο του Παπαδημητρίου είναι μία τεράστια μυθιστορηματική «πλάκα» με ήρωες τρεις συμπαθέστατους, πάμπτωχους, αλητάμπουρες, πανηδονιστές νεαρούς.

Λουκάς Καρυτινός

Στο πλαίσιο αναζήτησης της προώθησης της πρωτογενούς δημιουργίας και ρεπερτορίου, ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου βασιζόμενος στο κείμενο του Petronius, «Σατυρικόν», συνθέτει αυτό το  μεγάλης κλίμακας έργο το οποίο θα ερμηνεύσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών , υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, με σολίστες το Γιάννη Χριστόπουλο (τενόρο) και την Άννα Στυλιανάκη (σοπράνο).

Πληροφορίες: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λ. Συγγρού 107-109, 210 900 5 800, στις 8.30 μ.μ., είσοδος 15, 18 και 28€.