Δισκοκριτική: «Royal Blood» Royal Blood

royal-blood-royal-blood
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Το δίδυμο από το Brighton έσκασε μύτη από το πουθενά και κατακτά με γοργά βήματα τον κόσμο. Το ντεμπούτο τους album βρέθηκε στην κορυφή του Βρετανικού chart και το fanbase τους εκτείνεται από απλούς μουσικόφιλους μέχρι rock stars.

Η συνταγή που ακολουθούν το δίδυμο των Mike Kerr και Ben Thatcher, είναι απλά, μικρής διάρκειας τραγούδια, με πρωταγωνιστές το μπάσο, αντί για κιθάρα και τα drums. Τίποτα περίεργο μέχρι εδώ, και τίποτα το ιδιαίτερο. Έλα που όμως, αυτά τα τραγούδια που γράφουν είναι τόσο, μα τόσο πιασάρικα που είναι αδύνατον να μην κολλήσουν στο κεφάλι σου.

Το ντεμπούτο τους εκτινάχτηκε στο νούμερο 1 των charts της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς κανένας να το περιμένει. Είχε πέσει βέβαια ένα διόλου ευκαταφρόνητο marketing από τη major δισκογραφική τους, αλλά το κοινό έχει αποδείξει ότι πολλές φορές δεν πέφτει με τα φτηνά διαφημιστικά κόλπα.

Οι Royal Blood ακούγονται φρέσκοι, σημερινοί και ταυτόχρονα τόσο βαθιά επηρεασμένοι από το garage rock των White Stripes, που δύσκολα τους αντιστέκεσαι. Το album δε σε αφήνει να ξεκουραστείς, με κομμάτια όπως το “Little Monster”, με το χαρακτηριστικό του riff και τους ευκολομνημόνευτους στίχους, που θα μιλήσουν στην καρδιά και τα αυτιά κάθε έφηβου που ανακαλύπτει τη ροκ, μέχρι ώριμους μουσικόφιλους.

Το “Figure It Out” είναι αναμφισβήτητα ένα από τα τραγούδια της χρονιάς, και διακρίνεις τις διδαχές του Jack White, από την αρχή μέχρι το τέλος. Στο ίδιο κλίμα κινούνται και τα επίσης δυνατά “Out Of The Black” και το “Come On Over”, με μια ωμή rock ενέργεια να ξεχειλίζει και μανιασμένα drums να σφυροκοπάνε χωρίς έλεος. Μετά το τέλος της ακρόασης θα είναι δύσκολο να αντισταθείς και να μην πατήσεις για μία ακόμη επανάληψη.

Ναι, αυτό που κάνουν οι Royal Blood είναι ένα άριστο αναμάσημα γνωστών rock φορμών, χωρίς να προσδίδουν ίχνος πρωτοτυπίας, στιχουργικά ή μουσικά. Δεν πρόκειται για κάτι που δεν έχεις ξανακούσει, αλλά παράλληλα είχαμε καιρό να ενθουσιαστούμε τόσο με μια μπάντα που θυμίζει τόσα πολλά και μπορεί να μας εθίσει με ένα μόνο άκουσμα. Αυτό θα έπρεπε να είναι αρκετό. 

Album: Royal Blood
Καλλιτέχνης: Royal Blood
Label: Warner
Βαθμoλογία: 7/10

Ροζίνα Αράπη