Γνωρίστε τον Hozier

hozier
ΤΕΤΑΡΤΗ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Ο Ιρλανδός singer/songwriter ανεβαίνει με γοργά βήματα την σκάλα της επιτυχίας, και με αφορμή την κυκλοφορία του ντεμπούτου του album, ας τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

1. Τον Σεπτέμβρη του 2013 ήταν η πρώτη φορά που ακούσαμε το όνομα του, με την κυκλοφορία του “Take Me To Church”. Το videoclip στο οποίο δείχνει ένα ζευγάρι gay ανδρών να ξυλοκοπούνται από έναν μαφιόζο είδε το φως της δημοσιότητας την περίοδο των διαταραχών στη Ρωσία για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.  Το timing ήταν προφανώς παράδοξο, και τα views του video του ανέβαιναν με ραγδαίους ρυθμούς.

2. Προέρχεται από μουσική οικογένεια, και ενώ αποφάσισε να σπουδάσει μουσική στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, τα παράτησε για να ηχογραφήσει κάποια demos. Όσο ήταν φοιτητής έγινε μέλος των Anuna, της Ιρλανδικής χορωδίας Anuna, και μαζί τους περιόδευσε σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. 

3. Για να γιορτάζει την κυκλοφορία του πρώτου του album, ανέβασε στη σελίδα του στο twitter τον αριθμό του τηλεφώνου του, ζητώντας από τους fans να τον καλέσουν. Όπως είπε ο ίδιος σκόπευε να αλλάξει έτσι κι αλλιώς τον αριθμό του, και το θεώρησε μια καλή ευκαιρία να μιλήσει με το κοινό και να ακούσει τη γνώμη τους για το album. Το αποτέλεσμα ήταν οι 62.000 ακόλουθοι του στο twitter να ανταποκριθούν και το τηλέφωνο του να μη σταματάει να δέχεται μηνύματα και κλήσεις. 

4. Ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να ξεπεράσει τον φόβο του για τη σκηνή και να ερμηνεύει μπροστά σε κόσμο. Όταν ήταν παιδί, και ενώ ερμήνευε ένα κομμάτι μπροστά σε μερικούς κατοίκους της πόλης του, η φωνή του έσπασε, σταμάτησε να τραγουδάει, έκλεισε το πρόσωπο του με τα χέρια του και καθόταν παγωμένος, μέχρι να βρεθεί κάποιος να τον βοηθήσει να κατέβει από τη σκηνή. Ακόμα δεν έχει ξεπεράσει αυτό το σοκ.

5. Οι επιρροές του είναι κυρίως από τον χώρο της Americana και των blues. Στη διάρκεια της εφηβείας του, πειραματίστηκε με τη jazz , μπαίνοντας σε μια cover band.  Είναι μεγάλος fan του Tom Waits,  και τον θεωρεί ως τη μεγαλύτερη του επιρροή.

6. Ανάμεσα στους διάσημους fans του συγκαταλέγονται οι Ed Sheera, Kiesza ( που διασκεύασαν το “Take Me To the Church”), και η Taylor Swift. Σε συναυλία του έχει παρευρεθεί και η Adele, που του εκμυστηρεύτηκε ότι λατρεύει τη μουσική του.

Ροζίνα Αράπη