Ημέρες αφιερωμένες… σε μουσικούς

bob-marley
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Αν ένας μουσικός καταφέρει να πετύχει, θα ζήσει πολλές τιμές στη ζωή και στην καριέρα του. Η τιμή όμως να αφιερώνεται μια ολόκληρη μέρα στο πρόσωπό σου, κάπου στον κόσμο, δύσκολα ξεπερνιέται.

Bob Marley

Ο θρύλος της reggae μνημονεύεται κάθε χρόνο, την ημέρα των γενεθλίων του την 6η Φεβρουαρίου, όχι στον τόπο γέννησης του την Τζαμάικα, αλλά στο Τορόντο.  Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, ο Marley ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές της ειρήνης σε όλον τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τη μουσική του για να μιλήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στέλνοντας το μήνυμα της ανάγκης για ενότητα μεταξύ των λαών και των φυλών.

Bob Dylan

Μία μέρα δεν είναι αρκετή για τον μύθο του Bob Dylan και του τεράστιου έργου του. Για αυτό η γενέτειρα πόλη του,το Hibbing της Minnesota, έχει αφιερώσει στον μουσικό ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο, το οποίο περιλαμβάνει ξεναγήσεις, συζητήσεις και εκθέσεις φωτογραφίας.

The Beatles

Τα Σκαθάρια δεν γίνεται να λείπουν από αυτή την λίστα, καθώς στο Liverpool, κάθε Αύγουστο εορτάζεται η Beatleweek, κατά την οποία όλη η πόλη είναι αφιερωμένη στο συγκρότημα. Επίσης, ο Paul McCartney θα τιμάται κάθε 2α Αυγούστου στο Dayton της Minnesota, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, μιας και ο Βρετανός ήταν ο μοναδικός από το συγκρότημα που έδωσε ποτέ συναυλία στην περιοχή.

Freddie Mercury

Ένα ετήσιο φιλανθρωπικό γεγονός καθιερώθηκε ύστερα από τον θάνατο του θρυλικού τραγουδιστή των Queen. Η Liz Swanton, web editor του Mercury Phoenix Trust, του ιδρύματος με σκοπό την χρηματοδότηση ερευνών για το AIDS, που πήρε το όνομα του από τον τραγουδιστή, έστησε ένα event στο οποίο οι fans του Mercury ντύθηκαν ως το ίνδαλμα τους, και κατάφερε να συγκεντρώσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Έκτοτε, το “Freddie for A Day” έχει γίνει θεσμός.

Adam Yauch

Εδώ και δύο χρόνια στη Νέα Υόρκη η 4η Μαΐου είναι αφιερωμένη στον Adam Yauch. Το μέλος των Beastie Boys,  έφυγε από τη ζωή το 2012, βυθίζοντας τη μουσική κοινότητα σε πένθος. Κάθε χρόνο έκτοτε μουσικές performances κάθε είδους και MC battles λαμβάνουν χώρα στην πόλη, για να τιμήσουν τη μνήμη του. 

Ροζίνα Αράπη