Γιάννα Βασιλείου: «Η μουσική είναι καθρέφτης του πολιτισμού»

gianna-basileiou
ΤΡΙΤΗ, 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Η Γιάννα Βασιλείου μας μιλά για την κυκλοφορία του πρώτου της δίσκου με τίτλο «Όλα Όσα Αγαπώ»

Την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου η Γιάννα Βασιλείου παρουσίασε τον πρώτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο «Όλα Όσα Αγαπώ» στο Gazarte και κατά γενική ομολογία από το κοινό που παρευρέθηκε, ήταν μια από τις καλύτερες και πιο προσεγμένες live παρουσιάσεις δίσκων που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα. Η  ατμόσφαιρα των τραγουδιών δεν έχασε καθόλου επί σκηνής όπου με συνοδεία πολυμελούς ορχήστρας ζήσαμε μια πολύ όμορφη βραδιά που θα θυμόμαστε για καιρό.

Το «Όλα Όσα Αγαπώ» είναι ένας δίσκος με αιθέριες μελωδίες που ακούγονται εξίσου καλά τις μικρές ώρες στο σπίτι σου όσο και σε μεγάλους χώρους με ζωντανές ορχήστρες, και δυο διασκευές στο «Κάθε φορά που θα’ ρθεις βρέχει» του Γιάννη Σπανού που έγινε γνωστό σε ερμηνεία Τάνιας Τσανακλίδου και στο «Where or When» του Richard Rogers πλαισιώνουν υπέροχα τα τραγούδια της Γιάννας Βασιλείου, χαρίζοντάς μας ένα πολλά υποσχόμενο ντεμπούτο εξαιρετικής αισθητικής και ξεχωριστής μουσικής παιδείας.

Επικοινωνήσαμε λοιπόν με την Γιάννα για να μας πει περισσότερα για την πρώτη της απόπειρα στη δισκογραφία και έλυσε όλες μας τις απορίες.

Καλησπέρα και καταρχάς συγχαρητήρια για την παρουσίαση του δίσκου. Ήταν από τις πιο προσεγμένες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια και αποτύπωσε ζωντανά το χαρακτήρα του άλμπουμ. Πώς νιώθεις για εκείνη τη βραδιά τώρα που έχουν περάσει μερικές μέρες;

(Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!) Παραμένω πολύ συγκινημένη και χαρούμενη που με τίμησαν με την παρουσία τους τόσοι φίλοι, συνεργάτες, καλλιτέχνες που εκτιμώ, και μοιράστηκαν μαζί μου αυτή την τόσο σημαντική για μένα βραδιά. Ήταν ένα ξεκίνημα καλύτερο κι από αυτό που ονειρευόμουν!

Οι δύο διασκευές ταιριάζουν στη ροή του δίσκου σαν να είναι δικά σου τραγούδια. Τι άκουσες στα τραγούδια του Γιάννη Σπανού και του Richard Rogers ώστε να θες να τα προσθέσεις στο «Όλα Όσα Αγαπώ»;

Είναι και τα δύο τραγούδια που μου φέρνουν στο νου πολλές εικόνες και αναμνήσεις και ήθελα πράγματι να τα κάνω «δικά μου» ανανεώνοτάς τα. Αγαπώ πολύ τον ήχο της big band και είχα ανάγκη να συμπεριληφθεί και αυτή η πλευρά μου στον πρώτο μου δίσκο.

Τα τραγούδια σου καταφέρνουν να γίνονται προσβάσιμα ενώ παράλληλα διακατέχονται από μια κλασική παιδεία. Λείπει σήμερα η έννοια του πολιτισμού από τη μουσική;

Η μουσική καλώς ή κακώς είναι καθρέφτης του πολιτισμού. Ο καθένας επιλέγει τι κρίνει ποιοτικό για τον ίδιο και το ακολουθεί. Ευτυχώς στις μέρες μας, με την άνθιση του διαδικτύου, βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στα χέρια μας η μουσική βιβλιοθήκη όλου του κόσμου.

Γράφεις εσύ η ίδια μουσική και στίχους στα τραγούδια σου και όλα είναι αρκετά προσωπικά. Έχουν υπάρξει στιγμές που να έχεις νιώσει άβολα που τα μοιράζεσαι με κόσμο ή ο λόγος που γράφεις μουσική είναι ακριβώς για να τη μοιράζεσαι;

Προτού κυκλοφορήσει το πρώτο μου τραγούδι ομολογώ πως ήμουν αρκετά ανασφαλής γιατί τότε συνειδητοποίησα ότι επρόκειτο να εκθέσω δημοσίως τις πιο ειλικρινείς πτυχές του εαυτού μου. Αλλά τότε συνειδητοποίησα επίσης ότι αυτό έχει αξία και αυτό οφείλω να προσφέρω στον κόσμο που θα ακολουθήσει τη μουσική μου.

Πότε καταλαβαίνεις ότι έχεις μέσα σου ένα καλό τραγούδι; Μπορεί να συμβεί τυχαία ή πρέπει να βρίσκεσαι σε μια συγκεκριμένη συναισθηματική κατάσταση;

Τα έντονα συναισθηματικά βιώματα και σκέψεις δυναμώνουν την έμπνευση, η οποία βρίσκει από μόνη της τυχαία την κατάλληλη στιγμή για να ξεσπάσει. Τουλάχιστον έτσι λειτουργώ εγώ. Ένα τραγούδι μου φαίνεται «καλό» όταν τραγουδώντας το ή ακούγοντάς το μου δημιουργεί αντίστοιχα ποικίλες συναισθηματικές καταστάσεις.

Ποιες ήταν οι μουσικές που μεγαλώνοντας δημιούργησαν την ταυτότητά σου ως καλλιτέχνη μέχρι να κυκλοφορήσεις το «Όλα Όσα Αγαπώ» ;

Οι μουσικές μου σπουδές ήταν για χρόνια επικεντρωμένες στην κλασική μουσική. Παρ' όλα αυτά άκουγα πάντα πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, ξένη pop, rock, ελληνική λαϊκή μουσική, jazz. Θα είμαι πάντα όμως ευγνώμων στην κλασική μουσική και παιδεία. Με έχει εξοπλίσει με τις σημαντικότερες γνώσεις και εφόδια.

Ξεχωρίζεις λίγο περισσότερο κάποιον από τους ρόλους της συνθέτριας και της ερμηνεύτριας;

Και οι δύο ρόλοι είναι πολύ σημαντικοί πλέον για μένα. Αφενός, το τραγούδι είναι αυτό που πάντα ήθελα να ακολουθήσω, η μεγάλη μου αγάπη. Αφετέρου, η σύνθεση καλύπτει άλλες βαθύτερες ανάγκες έκφρασης και δημιουργίας.

Μελλοντικά σχέδια μετά την κυκλοφορία του δίσκου;

Απόλαυσα πολύ το μικρό live της παρουσίας του δίσκου, οπότε έχω ήδη επισπεύσει τις διαδικασίες της οργάνωσης κάποιων δικών μου ολοκληρωμένων εμφανίσεων.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]