Το Μέγαρο τιμά τα 100 χρόνια από το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

rosarte
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η Παιδική-Νεανική Χορωδία Rosarte, παγκόσμιοι πρωταθλητές στους Παιδικούς Χορωδιακούς Αγώνες, τραγουδούν για την ειρήνη, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής και την ίδια μέρα παρουσιάζονται σε μια ξεχωριστή συναυλία, τα έργα «Άγνωστος στρατιώτης» του έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Απέργη και η «Ιστορία του στρατιώτη» του Ίγκορ Στραβίνσκι.

Στις 28 Ιουνίου 1914, δολοφονούνται στο Σεράγεβο της υπό αυστροουγγρικό έλεγχο Βοσνίας ο αρχιδούκας διάδοχος της Αυστρίας Φραγκίσκος-Φερδινάνδος και η σύζυγός του από τον νεαρό σερβοβόσνιο σπουδαστή Γαβριήλ Πρίντσιπ. Το γεγονός αυτό γίνεται η αφορμή για την πυροδότηση ενός εκρηκτικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών. Η ανάφλεξη σύντομα θα εξαπλωθεί σε όλες τις ηπείρους, ανοίγοντας μέτωπα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Αλλεπάλληλες κηρύξεις πολέμων θα προκαλέσουν την πρώτη παγκόσμια σύρραξη στην ιστορία της ανθρωπότητας, που κόστισε τη ζωή σε 13,5 εκατομμύρια αμάχους.

Εκατό χρόνια μετά την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι αίθουσες συμφωνικής μουσικής του δικτύου ΕCHO (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής) σε ανάμνηση του πλέον καθοριστικού γεγονότος της σύγχρονης Ιστορίας, επέλεξαν ως κοινή μέρα εορτασμού την 9η Νοεμβρίου.

Suzanne Doppelt

Γιώργος Απέργης

Οι παιδικές φωνές της Χορωδίας Rosarte, την οποία δίδαξε και διευθύνει η Ρόζη Μαστροσάββα, ενώνονται για να ερμηνεύσουν Τραγούδια από όλο τον κόσμο για την ειρήνη. Στο πιάνο συνοδεύει η Τζένη Σουλκούκη και συμμετέχει επίσης, ο νεαρός μουσικός Περικλής Καλούμενος, που θα παίξει το παραδοσιακό περουβιανό κρουστό καχόν.

Επίσης, στις 8.30 μ.μ., το Μέγαρο φιλοξενεί την πρώτη πανελλήνια παρουσίαση του έργου «Άγνωστος στρατιώτης» του έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Απέργη, μαζί με την «Ιστορία του στρατιώτη» του Ίγκορ Στραβίνσκι.

Στο έργο αυτό του Στραβίνσκι, τους ρόλους του Αφηγητή και του Στρατιώτη ερμηνεύει ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου, τον Διάβολο υποδύεται ο ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης και τα φωνητικά μέρη στον Άγνωστο στρατιώτη του Γιώργου Απέργη αποδίδει ο βαρύτονος Χόλγκερ Φαλκ. Τους καλλιτέχνες θα πλαισιώνει το Εrgon Ensemble υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής, 210 7282333.