O Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και η μουσική

el-gkreko
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς» μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη και τους καλλιτέχνες Μάρκο Μπίσλεϊ και Σουζί Λεμπλάν, εξερευνούν τη σχέση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου με τη μουσική.

Το πολυβραβευμένο σχήμα «Εν Χορδαίς», το οποίο αναδεικνύει την ελληνική και μεσογειακή μουσική κληρονομιά και έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράττει με διακεκριμένους ιταλούς και ιρανοκαναδούς καλλιτέχνες, τον διεθνούς φήμης ιταλό τενόρο Μάρκο Μπίσλεϊ, την καναδή σοπράνο Σουζί Λεμπλάν και τη Μαρία Φαραντούρη που συνεχίζει να ανιχνεύει καλλιτεχνικές συγγένειες και εσωτερικά μουσικά τοπία και η οποία θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από τον Ερωτόκριτο αλλά και μεσαιωνικά τραγούδια.

Τετρακόσια χρόνια μετά τον θάνατό του Ελ Γκρέκο το «Εν Χορδαίς» ακολουθεί βήμα βήμα το ταξίδι του από την Κρήτη, στη Βενετία και από εκεί στο Τολέδο. Αφουγκράζεται τα μουσικά ερεθίσματα του μεγάλου ζωγράφου από τη μεταβυζαντινή Κρήτη, τη Βενετία της Αναγέννησης και το Τολέδο της θρησκευτικής ανάτασης. Αποκαλύπτει νότα νότα το μουσικό ψηφιδωτό που πλαισίωνε τον μέγα πρόδρομο της σύγχρονης τέχνης, με έργα μεταβυζαντινών μελουργών, σκοπούς και τραγούδια από την κρητική παράδοση, καθώς και με αναγεννησιακή μουσική από την Ιταλία και την Ισπανία.

Σκιαγραφεί έναν πίνακα μελωδιών που αναπαριστά το μουσικό περιβάλλον της εποχής και των συνοικιών όπου έζησε και μεγαλούργησε ο μοναδικός κρητικός καλλιτέχνης: στην Κρήτη από το 1541 μέχρι το 1568, στη Βενετία και τη Ρώμη από το 1568 έως το 1576 και στο Τολέδο από το 1576 μέχρι τις τελευταίες στιγμές της ζωής του το 1614.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής, 210 7282333, είσοδος 11, 20, 28 και 40€.