Μαριέττα Φαφούτη: «Θα μπορούσα να κάνω μουσική τα πάντα …»

fafouti Κωνσταντίνος Μπελιάς
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Αντλώντας έμπνευση και ενέργεια από το χρώμα της αγάπης, του πυρετού, της φωτιάς και του πάθους, το κόκκινο, η τραγουδοποιός - ερμηνεύτρια Μαριέττα Φαφούτη επιστρέφει στη σκηνή δυναμικά και μας μιλά για τη νέα σειρά συναυλιών της.

Αντλώντας έμπνευση και ενέργεια από το χρώμα της αγάπης, του πυρετού, της φωτιάς και του πάθους, το κόκκινο, η τραγουδοποιός - ερμηνεύτρια  Μαριέττα Φαφούτη επιστρέφει στη σκηνή δυναμικά και μας μιλά για τη νέα σειρά συναυλιών της.
Στις συναυλίες με τον τίτλο «Red», που ξεκινούν με την εμφάνισή της στο Gazarte, την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, στις 10 το βράδυ, η Μαριέττα Φαφούτη και η μπάντα της θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά το νέο της single, «Papa I'll fly», που θα κυκλοφορήσει τα Χριστούγεννα, τραγούδια από τον αναμενόμενο τρίτο προσωπικό της δίσκο, ακυκλοφόρητα singles και ανατρεπτικές διασκευές που μόλις βγήκαν από το studio και, βέβαια, τραγούδια από τα δύο άλμπουμ της, «Try a little romance» και «Homemade joy».

Με αυτοτελείς μουσικές ιστορίες, καθαρόαιμη pop, κινηματογραφικές σπίθες, ξέφρενες disco στιγμές, στοιχεία μιούζικαλ και σπαγγέτι γουέστερν να συνθέτουν μια συναυλία πλημμυρισμένη από το πιο έντονο χρώμα, η Μαριέττα Φαφούτη μιλά για τη μουσική, για την επαφή της με το κοινό και για τις σημαντικές στιγμές της ζωής της.

Τι υποδηλώνει ο τίτλος «Red»;

Καταρχάς, το κόκκινο είναι το αγαπημένο μου χρώμα. Αλλά, για μένα, δεν είναι απλά ένα χρώμα. Είναι συνδεδεμένο με αμέτρητες στιγμές της ζωής μου, αναμνήσεις, συγκινήσεις, χαρές, αισθήματα. Κρύβει μέσα του όλη μου τη ζωή. Γι’ αυτό και η νέα σειρά συναυλιών είναι όσο πιο προσωπική γίνεται.

Πώς διαλέγετε το θέμα και τη σειρά των τραγουδιών μιας συναυλίας: με την καρδιά, με το μυαλό ή με τη στιγμή; Κοιτώντας γύρω και παρατηρώντας, τι περισσεύει, τι λείπει, τι μένει;

Το θέμα τη συναυλίας, με την καρδιά και τη στιγμή. Τη σειρά των τραγουδιών, με το μυαλό. Όσο για το τι περισσεύει, θα έλεγα “ο ενθουσιασμός”. Είμαι τόσο ενθουσιώδης και παρορμητική, που καταντάει κουραστικό καμιά φορά. Αυτό που λείπει, είναι η πειθαρχεία. Και αυτό που μένει, είναι η αγάπη.

Τι προσδοκίες έχετε από το κοινό, όταν δοκιμάζετε ζωντανά ένα ακυκλοφόρητο single;

Ευαγγελία Θωμάκου

Καμία απολύτως. Έχουν κυκλοφορήσει αρκετά singles από την εποχή του “Don't stop”, και ποτέ δεν περιμένω κάτι. Ξέρω πως ό,τι φτιάχνω είναι απόλυτα ειλικρινές και τίμιο. Από εκεί και πέρα, αν αγαπηθεί από τον κόσμο, θα με κάνει να χαρώ και να αισθανθώ ευγνωμοσύνη, αλλά δεν θα με προσδιορίσει ούτε ως άνθρωπο, ούτε ως μουσικό.

Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στον τρόπο που γράφετε τη μουσική σας, στον τρόπο που αγαπάτε και στον τρόπο που εκφράζεστε πάνω στη σκηνή;

Ο τρόπος, που γράφω μουσική, είναι ο πιο απλός τρόπος του κόσμου. Είναι αυτός, όπου αφήνεις το μυαλό και την καρδιά σου ελεύθερα και τραγουδάς συνεχώς μελωδίες, όπου και αν βρίσκεσαι. Είτε είσαι στο αυτοκίνητο, είτε τηγανίζεις πατάτες, είτε είσαι στο μπάνιο, είτε είσαι έξω για φαγητό. Ο τρόπος που αγαπώ είναι ακόμα πιο εύκολος. Αγαπώ, χωρίς καν να το σκεφτώ. Όσο για τον τρόπο που είμαι πάνω στη σκηνή, είναι κάπως πιο δύσκολος, γιατί στην αρχή φοβάμαι πάντα. Αλλά έχω τους φίλους μου εκεί πάνω και διώχνουν και τον φόβο και το άγχος και όλα.

Γιατί κάνετε μουσική;

Γιατί είναι κάτι, που με κάνει να αισθάνομαι υπέροχα. Και ευγνωμοσύνη. Και συγκίνηση. Αλλά η σπουδαιότητά της είναι πολύ μικρή, σε σχέση με την αξία που έχουν για μένα οι ανθρώπινες σχέσεις.

Θα μπορούσατε να κάνετε μουσική τη βουή, την κωμική πλευρά, αλλά και την ομορφιά της ζωής;

Καλέ ναι. Θα μπορούσα να κάνω μουσική τα πάντα. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ήταν απαραίτητα πετυχημένη αυτή η μουσική. Πάντως, από φαντασία άλλο τίποτα.

Στις συναυλίες σας, αισθάνεστε ότι θέλετε να γνωρίσετε όλους αυτούς τους ανθρώπους που χορεύουν και τραγουδάνε μαζί σας, όταν είστε στη σκηνή;

Ναι, με έχω πιάσει να νιώθω μεγάλη συγκίνηση για ανθρώπους, που δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου. Να θέλω να τους αγκαλιάσω και να τους πω: “Ευχαριστώ τόσο πολύ για όλη αυτήν την αγάπη! Δεν ξέρω πως να σας ευχαριστήσω!”.

Ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που αγοράσατε;

Νομίζω, ένας δίσκος των Rage, ενός metal συγκροτήματος. Τα είχα φτιάξει με έναν μεταλλά τότε, τον Αντρέα, και ήθελα να το παίξω ψαγμένη. 

Ποια τραγούδια άλλων καλλιτεχνών ξεχωρίζετε και γιατί;

Το “One in a million” της Κατερίνα Ντούσκα, το “Clock” της Ειρήνης Σκυλακάκη, το “Fortune cookie” του Δημήτρη Σαμόλη και το “Doop doop” της Daphne and the Fuzz. Καταπληκτικοί όλοι και υπέροχα παιδιά.

Ποια δυνατή στιγμή κρατάτε από τη ζωή σας;

Ευαγγελία Θωμάκου

Κάθε στιγμή, που η αγάπη που αισθάνομαι με την οικογένειά μου, με τους φίλους μου, με τον αγαπημένο μου με κάνει να νιώθω ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο.

Συντελεστές: Παίζουν οι μουσικοί: Ευαγγελία Ξυνοπούλου - Εύη Κουρτίδου: φωνητικά - κρουστά, Παναγιώτης Ζούγρος: φωνητικά - κρουστά - ηλεκτρική κιθάρα, Θοδωρής Ζευκιλής: μπάσο, Κώστας Χαλιώτης: ντραμς, Γιώργος Ζαρέας: τρομπόνι, Ρένος Παπασταύρος: πλήκτρα - sampling, Δημητρης Σιάμπος: κιθάρες, Γιάννης Παξεβάνης - Γιώργος Κατσιάνος: ήχος.

Πληροφορίες: Gazarte, Βουτάδων 32 - 34, Γκάζι, τηλ.: 210 3460347. Τιμές εισιτηρίων: προπώληση: A ζώνη: 18 ευρώ, Β ζώνη: 14 ευρώ, όρθιοι: 7 ευρώ, ταμείο: A ζώνη: 21 ευρώ, Β ζώνη: 17 ευρώ, όρθιοι: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Gazarte, καταστήματα: Public, Iανός, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Reload, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: gazarte.gr, viva.gr και public.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]