Οι Grateful Dead ξανά μαζί

grateful-dead
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Το θρυλικό συγκρότημα γιορτάζει τα 50 χρόνια ύπαρξης του και τα εναπομείναντα μέλη ανεβαίνουν ξανά στη σκηνή.

Οι Grateful Dead θα δώσουν τρεις συναυλίες  τον Ιούλιο, για να γιορτάσουν την 50ή επέτειό τους. Μαζί με τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη Bob Weir, Phil Lesh, Mickey Hart και Bill Kreutzmann, θα είναι ο κιθαρίστας των Phish Trey Anastasio. Όσο για το venue, που επιλέχθηκε, αυτό θα είναι το Soldier Field στο Chicago, εκεί που το συγκρότημα έδωσε την τελευταία του συναυλία το 1995, μαζί με τον Jerry Garcia, που πέθανε ένα μήνα μετά, από καρδιακή προσβολή.  Οι υπόλοιποι δεν έχουν παίξει με το όνομα Grateful Dead από τότε, αλλά ως The Dead ή The Other Ones.

Σύμφωνα με το Billboard, τα shows αυτά θα είναι η τελευταία ευκαιρία για τις ορδές των ορκισμένων fans, -ή αλλιώς Deadheads- να δουν ζωντανά την αγαπημένη τους μπάντα επί σκηνής. Ακόμα και αν τα μέλη δεν έχουν διευκρινίσει αν όντως θα είναι η τελευταία φορά που θα παίξουν μαζί, το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν να φτιάχνουν μουσική, όπως δήλωσε ο Weir.

Οι Grateful Dead σχηματίστηκαν στο Palo Alto της California το 1965. Σύντομα απέκτησαν μυθικές διαστάσεις, κυρίως χάρη στις ζωντανές τους εμφανίσεις και τη σχέση που ανέπτυξαν με τους fans τους. Οι Deadheads,  δεν ήταν ένα απλό fan base, αλλά μια οργανωμένη  κοινότητα, όπου όλοι είχαν ένα ρόλο. 

Υπάρχουν επίσης έντονες φήμες ότι οι Grateful Dead θα είναι το θέμα ενός ντοκιμαντέρ σε παραγωγή Martin Scorsese, στο οποίο θα αναλύεται όλη η συγκλονιστική πορεία τους, και θα προβληθεί σπάνιο και ανέκδοτο υλικό από την καριέρα τους.